Sunday, January 23, 2011

Homemade sushi ;)

Assalamualaikum and selamat hari Isnin esok yer.


Isnin bermaksud kena bangun awal sebab kena keje.. Ohh Isnin! Nasib baik minggu nih minggu hujung bulan. Pepaham lah sendiri yer.. Hiks!


Okayh, tadi kan dinner saye makan sushi.. Bukan Sushi King atau apaper lah sushi yang jual kat luar sane tuh, tapi homemade sushi buatan sendiri gituu.. Ngeee! Petang tadi masa tengah borak-borak dengan ibu and adek-adek, tibe-tibe teringat sedap nyer dapat makan sushi kann.. Lepas tuu adek saye tanye, "Kak Long tak nak beli Sushi King ker?" Pikir punye pikir macam membazir nyer nak pegi beli dapat nyer secipot kann, hari tuu dah berapa kali pegi makan terbangg melayang dwet ku terbangg.. Ohh by the way, jangan makan Unagi yang kat Sushi King tuu, memang diorang akan cakap kat kite yang tuu tak boleh makan sebab ade kandungan alcohol dalam dier. May be untuk bagi  belut Jepun dier tahan lebih lama kot.


Tibe-tibe came up with an idea, ape kata kite buat sendiri jer sushi.. Terus saye siap-siap pegi Wetex semata-mata nak beli bahan-bahan dier semua. Yang mane dah ade kat rumah tuu tak payah lah kann..


Kereta sendiri ade pemalass nak drive! Teruk betol laa.. >_<
"Ayah, tolongg hantar kitorang pegi Wetex boleyy takk?"
Nasib baik ade ayah yang sporting and understanding.. Hiks!


So, here goes all the ingredients and things needed,


1. Beras untuk sushi brand Sumo, kalau gune beras biase nanti tak jadik.



2. Seaweed, kalau boleh cari yang jenis besar sikit senang nak gulung nanti.


3. Crab meat yang panjang-panjang tuu or udang ke ape ke (boleh goreng tepung.. sedappp!)


4. Timun Jepun yang dipotong panjang-panjang.


5. Isi ayam yang segera punye, or actually macam-macam pon boleh korang gunekan ikut ape yang korang rase nak makan.


6. Tikar untuk gulung sushi, if tak de gulung ikot suke pon boleh asal dier padat and kemas so that senang nak ngaaaap! Macam saye tak de tikar nih saye main gulung jer.


7. Cuka, gula and garam yang dimasak kejap kat api untuk bagi dier sebati lepas tuh sejukkan dier.


8. Mayonaise and cheese.


Firstly, korang masak nasi dulu laa kan.. Bile nasi tuh dah masak, tunggu kejap bagi dier sejuk sikit then baru campurkan cuka, gula and garam yang dah sejuk tadi. Untuk sukatan, korang agak-agak lah erk ikot sesedap rase and berapa banyak nasi yang korang nak gunakan. Lepas tuh bentangkan seaweed atas dulang or pinggan besar and sapukan mayonaise rata-rata atas dier. Then baru letak nasi yang dah campur dengan cuka, gula and garam tadi. 


Lepas tuh if nak buat macam kat Sushi King yang ade crab meat dengan timun tuh, korang letak crab meat and timun Jepun yang panjang kat tengah-tengah dier. Gulungkan dier kemas-kemas and potong dier kecik-kecik. If ade tikar tuh lagi best boleh buat lagi padat and kemas jer.


Kalau nak buat yang macam ade tuna ke atas dier (contoh), korang just gulung jer seaweed yang ade nasi tadi. If nak letak cheese kat dalam dier pon boleyy.. Lepas dah siap gulung baru letak kat sebelah atas tuu tuna ker or apaper ker. Macam tadi, saye letak isi ayam segera yang telah dipotong kecik-kecik.


Tadaaa, ini lah gambar yang sempat di snap tadi sebelum sempat di-ngaaap oleh pirana-pirana terutama nyer saye laa.. Hehee! :P




Sushi buatan sendiri dijamin selamat and halal bukan? Untuk korang yang memang penggemar sushi macam saye, better korang beli barang-barang dier and buat sendiri jer. Jimat pon jimat, kalau makan kat luar sepinggan dua ketul nak yang sedap-sedap empat hingga tujuh ringgit jugak kan.. Nih buat sendiri lagi puas makan tauu.. Tinggal beli jer ape yang korang nak makan udang ker ape ker..


Comel kann?? Comel kann??

Yang nih lagi comel giler! Lepas nih nak try buat macam nih pulak laa lepas tuu bawa bekal pegi keje.. Hahaa ingat nih citer Korea ker? :P

Ehh dah pukul sebelas laa.. Got to go esok keje weyy! Nyte nyte and sweet dreams korang.. Take care and have a nice day ahead ;)



14 feedback(s):

BEJAHAHA ™ said...

Argh lapar hahahahahaha

Uchi kay-f @hmad said...

hurm klu cik yana perasan di profil saya sgt2 tak suke..."sushi" dan yg sewaktu dgnnye...hu3 waima percume pun adeh...:(

noni said...

sy mmg suka sushi.
wah sedappnyaa..huhu

mst try ni. tapi macam mna nak masak nasi tu?? masak macam besa ke? tau macam mna? huhu

Mawar Merah said...

Salam Lyana. MM pun suke mkn sushi. Tp kt mana ek nak beli beras utk sushi tu? Rs mcm pnah jmp, tp xingt kt ane.

Mya Myra said...

hmMmm DAPNYEE..
mayonis tu guna mayonis biasa ke yg khas utk sushi??

Melati said...

heheh menarik =))

Lyana Hisham said...

bejahaha, jemput makaan :P

Lyana Hisham said...

ahmad, sushi tuu faveret kite! hehee

Lyana Hisham said...

noni, masak macam biase tp gune beras Sumo tu.. lps dah masak baru cmpur dengan cuka+gula+garam tuu.. ikot sesedap rasa :)

Lyana Hisham said...

mawar merah, kat pasaraya ade kot..mcm yana beli kat The Store :)

Lyana Hisham said...

Mya, mayonis biase jer :)

Lyana Hisham said...

melati, buat laa :)

c.u.m.i said...

wuuwuu...
sedapnye...
kecorr ayer liokkk tengok...
fuhhh...~

ツ ar-fiey-za said...

nyum..nyumm... sedap~ nak buat, tapi tak terbuat2 lagi, ssh la nak cari bahan mcm beras n seaweed tu. :) xthu mne nk cri seaweed, ada tp cina buat.



 
Copyright @2016 Lyana Hisham
All Right Reserved
Designed By Shahada Fauzi
Powered By
Blogger.com