Wednesday, March 7, 2012

Liburan di Bandung.

Assalamualaikum..

Attention first: This entry will surely be full of pictures. 

Alhamdulillah, I safely arrived at Malaysia bumi terchenta yesterday. The flight from Bandung to KL supposed should take around two hours but pilot terlebih cekap agak nyer semalam maka jadi lah one and a half hour only. Seriously rasa tak puas jer, next time should take a week baru cukup agak nyer.. Huu~

I went there with my Ibu and Encik Kesayangan's family, his parents and his brother.

Okayh.. Let starts on the journey :)

Day 1.
Alhamdulillah, safely arrived to Bandung (Saturday's evening).

Dalam Taksi ya Pak, on the way pegi hotel. We stayed at Amaris Hotel, kat Cihampelas. 
Kat situ pun ade Cihampelas Walk, boleh pegi shopping..





Some of the food that we ate for dinner..


Ibu and Mak :)


Jco's yogurt ~ Nyummmy! 



Cihampelas walk. 

Ku kira kan ini orang, rupanya boneka aja.. Teehee! :P


Day 2.


 Breakfast dulu, 7 a.m Bandung equals to 8 a.m Malaysia.




Location: Gunung Tangkuban Parahu.








Beli souvenir untuk dak ofis. Tawar-menawar memang kena terer.. Haa yang bab tawar-menawar nih memang Encik Kesayangan punye expertise ;)



Strawberry yang memang superb giler maniss banget!


Kalau pegi kat situ, nasihat daripada saye jangan lah korang stop by bila ade penjual nih nak jual barang kat korang. Sebab bila korang start tanye harga jer, for sure sampai korang panjat ke atas pun diorang keep on follow. Memang merimaskan! Senang citer selagi korang tak beli laa diorang nih takkan blah dari situ. Huhuu~

Location: Sari Ater Hot Spring.


Sangat ramai orang sebab weekend, so we just took a walk and decided untuk tak main-main air. Hectic sangat tak nak lah, air pun dah keruh semacam. Uhuk! Next time nak pegi sini weekend tak boleh, kena pegi during weekdays baru laa tak ramai macam nih.


 "Waduh.. waduhh.. Cowok-cowok ganteng dari Malaysia..." :P


Then we moved on to our next location to Rumah Stroberi. Haa nih bukan macam strawberry park ke hape erk, nih restaurant tempat makan. Perjalanan ke sana memang buat kepala I pening, jalan berlubang nyer lain dah laa sempit. Kiri kanan rumah memang rapat-rapat giler kedudukan dier. Sangat hectic and crowded! But interesting jugak dapat tengok life style kat tempat orang kan.. Syukur alhamdulillah the restaurant was great! The food sangat awesome, the place is very beautiful and cozy. It was totally worth it! :)

Location: Rumah Stroberi

Lunch time..


 Ikan gurame nya baguss banget! Semua nya enak-enak..


 Bebek nya juga.. Terbaekkk!


Jus stroberi asli yang dingin.. Nyaman deh..

Ini cewek barangkali mau jadi model tudung saji ya? :P




On the way back dari Rumah Stroberi, suddenly nampak jalan sempit berlubang-lubang tadi macam jam laa pulak. Nampak ade orang berarak siap ade kereta kuda bagai. Ohh anyway, kat sane memang kereta kuda pun dah macam motor kat tempat kita. Motor toksah citer laa, memang banyaaaak giler kat jalan raya. Memang traffic kat sane quite scary sebab diorang bawa macam dekat-dekat jer, tapi alhamdulillah tak de pulak nampak eksiden sana sini or kereta bercalar-calar ke.. Agak menakjubkan jugak laa sebab kalau kat tempat kita I bet for sure kalau drive macam tuu dah bersepah eksiden. And one more thing, diorang memang suke betol bunyi kan hon. Kalau kat Malaysia kena hon sure angin jer kann? :P


Interesting culture: Suatu majlis untuk meraikan budak-budak lelaki yang baru selesai bersunat. Diorang nih akan dijulang dan dibawa berarak. Kalau tak silap driver yang jadi our tour guide tu kata nih adat Kaum Sunda.

Malam pulak..... Shopping time!!!! :D

Location: Rumah Mode.



Rumah Mode, the best shopping place ever! Seriously baju jeans semua cantek-cantek and harga yang sangat lah besttttt! :D

Location: Rumah Makan Garuda.



We had Nasi Padang for dinner.. First time makan nih. Not bad tapi sini mahal sikit. I guess sebab the place kot yang quite comfortable ala-ala hotel. Teringat pulak sambal ijo dier yang sedaaap and berasa giler.. And also, first time Encik Kesayangan belajar makan pete.. Yeay! Boleh geng ;)

Day 3.

Location: Kawah Putih.



Encik Kesayangan and Abang Ayie.



With his father :)



Speechless masa first time nampak.. Rasa macam kat alam lain pulak sebab cantik banget tempat nih.. Subhanallah, indah sungguh ciptaan Allah..

Picture perfect! :)

Our favourite shot ;)


Ohh cowok dari mana ya ini.. Bisa nggak berkenalan sama saya? Hiks!

Location: Rumah Makan Nasi Padang near to Pasar Baru 
(lupa pulak name restaurant tuu..)

Sini jauh lebih murah compare to nasi padang which we had for dinner previously. Pun boleh tahan sedap jugak..

Location: Pasar Baru.

Jalan-jalan, cari kain..


Pasar Baru nih tempat-tempat nak beli kain ke, telekung ke, blouse ke dan yang seumpama dengan nyer. Kain kebaya pun cun gilers and jauh lebih murah compare to yang jual kat tempat kita. Kain cotton and telekung beli kat sini memang terbaekk laa.. Puas hati sangat dengan kualiti and harga yang ditawarkan. 

Psst.. Thank you Encik Kesayangan belikan I telekung :)

Malam sambung lagi shopping kat Rumah Mode, The Secret and factory oulet lain-lain near by. Time nih pegi bertiga jer, dengan ibu and Encik Kesayangan. Bapak, Mak and Abang Ayie dah balik hotel sebab kepenatan. Then we had our dinner at a cafe nearby Fashion World.


Location: Bober's Cafe.

Muka capek after shopping..

Chicken honey lemon.

Ayam rica-rica.

Torqilla chips.

Jus sirsak (soursop) + Yogurt Mesir + Jus Stroberi (pure)

Day 4.

Nak balik dah.. Sob sob! "Kota Bandung, kita ketemu lain kali ya..?"


Everytime naik kenderaan tak kisah lah kereta ke, bus ke, air bus ke.. Saye sentiasa prefer untuk duduk tepi sekali kat tingkap. Sebab nyer, saye suka nak tengok and menghayati scenery kat luar.. Feeling-feeling laa konon.. Ngee :D


Subhanallah.. Sangat cantik kann?

Till we meet again next time Kota Bandung.. Tak puas rasa berjalan paling best kat Kawah Putih memang sangat lah cantik tempat dier. Also tak puas shopping rasa macam orang kaya jer shopping ratus-ratus ribu sekali keluar. Risau jer lepas nih pegi shopping kat dalam negara sendiri balik tangan kosong jer sebab terasa mahal barang-barang kat sini :P

P/S: Bila pegi tempat orang tengok kehidupan orang yang sukar untuk mencari rezeki, rasa bersyukur sangat dengan apa yang kita ada kat negara sendiri.






38 feedback(s):

azalia hjsalleh said...

x sabar nak pegi bulan 5 nie.. insyallah

:: Sarah :: said...

Yana,bestnye! Teringin nak pegi jugak. :)

Korean Style Online said...

wow...thats a very long entry..interesting...and nice, my friends been there, i have a plan going there too..hopefully by this year.. do visit me too ok, maybe can buy something cute to wear Korean Fashion Online

MiSz fiFiEyQa said...

uwaaa..seru banget sih..kapan2 aku mau juga ke sana...teehee..nak naik kapal terbang jugak! :D

Az Meeda said...

sye paling suka pergi gn. tangkuban parahu.. best kan kat sana.. dapat pergi Domas Crater :D

Marina shamsudin said...

nanti datang medan pulak jumpa kita. ehhh bukan? medan ada danau toba n air terjun 2 warna. cantik2! :)

Lyana Hisham said...

azalia, enjoy yourself k :)

sarah, sgt best! nnt pegi laa :)

korean style online, you have to go there..may be you can use that as an oppurtunity for your business purpose :)

Lyana Hisham said...

fieyqa, waduh2..nnt kamu planning ya bila mau ke sana..aku mau ikut bisa nggak? :P

az meeda, pegi kawah putih pun bestt..lg cntek tmpt dier :)

masshie mastura said...

i nk pegi minggu dpn. owhh xsabarnye. thanks for da info :)

TeTerBanG said...

a nice trip.. ramai org mlysia p bndung n they said, it was not disappointed them. so, i think i should try to travel there soon; with my beloved person. :)

cimon said...

Perghh... sedap hingga menjilat skrin pc nh. Hihihi

Hashira Yusoff said...

wah! teruja tgok org bjalan ni. agak2nya at least brape ye bwak utk blanja kat sna? rncang nak gi jgk hjung tahun ni insyaAllah.. :)

-->Pastelove Good : Dream come trueeee!!

si ngokngek said...

jd indon pulak,,fuyoo tue dari letusan gunung berapi ka apa kawah tuh

Zakia said...

bestnya..cantik nya tempat2 ni..tempat shooting citer heart..tempat tu mcm dlm mimpi je

syamimi fatin said...

cantik... best dpt pg dgn kesayangan2 :)

cik Lily said...

wah...teringin nak pergi jugak. Tapi belum start planning apa2.. survey pon belum

saharinasaharudin said...

wahhh,bestnyaa.dpt shopping & jalan2 kt tmpt org :)

Sharinginfoz said...

seronoknya pi jalan2 bersama keluarga

Lyana Hisham said...

mastura, hv a safe journey..enjoy ur trip ya:)

teterbang, yeah.. u shud go there some day..mmg best n won't dissappoint u, insyaallah :)

Lyana Hisham said...

cimon, aik..screen pc? hehee

hashira, with flight tix, hotel n all, dlm rm2000 shud be enuf..klau sorg laa, if pegi rmai2 lg cheaper sbb hotel n transport bleh share kn :)

Lyana Hisham said...

si ngokngek, tuu kawah bwh dr gunung brapi..kesan dr letusan la kot :)

zakia, yep..mmg mcm mmpi ms first time nmpk..cntek sgt..subhanallah..

Lyana Hisham said...

cik lily, survey laa..air asia kdg2 de promo kn :)

saharina, best sgt :)

sharinginfoz, alhamdulillah..seronok :)

Ain Syafieqa said...

salam..first time comment tp da lame follow..Holiday yg best n teringin nak gi lau murah rezeki.hehe..Lau sebut indon org mesti ingat brg murah.Pe kate cite about harga makanan,tambang,bajet masa kat sane.Mane tau leh jadi panduan bila nak gi nanti..tq..:)

Myra Anne said...

x puas kan...rasa nak pegi lagi skali. shopping banyak2.heee

Lyana Hisham said...

w'salam ain, ok insyaallah nnt yana buat k :)

myra, tau xpee..nnt nk plan utk g lg insyaallah :)

Noorae said...

Alamak bestnyeee... next time nak pegi sane jugak!

♥CIK SHA♥ said...

bestnyeeeeeeeeeeeeee..ntah bile la nk smpai negera org..mcm tak mampu je rasa..ehehe..

psstt..yana dgn ibu sama cantik..^_^

fatin adawiah said...

nice picture =))

cik haty incik jiwa said...

nice story kak lyana...
sangat best...di tambah pulak dengan tuannya yang cantikk..haha
btw..im following u...
dont hesitate to visit my blog okayh??
trimasss

Kumbang Jingga said...

seronoknya gi bandung leh minum air bandung hehehehe..celonok2

★ .the named anis suhana binti hashim. ★ said...

nice one ! :)

♥ Leily | Ummi Alya Husna ♥ said...

alhamdulillah...

my alya pn sama, ok la sket wlpn thn ni br msk skolah wlpn dh umo 6thn..
dh boleh baca sket2..
alhamdulillah, dpt mc lama ni gurubesaq blhla salu pantau.. hheheheh

FIFIEY LYCHEE MARATION said...

bandung!!!!:) every holidaayyyyyyy pasti bandung ramai, penuh dengan org malaysiaaa!:)

Lyana Hisham said...

best2..nnt pegi la k

cerita seorang mayahsastriah said...

kak lyana,next time pegi tmpat sya studyla dekat bogor..cuma 2 jam jak dri bandung ke bogor..dekat bogor pun bnyak tmpat menarik kak :)

Nurulissa Faranajwa said...

assalamualaikum akak, boleh saya tau akak pakai pakej ape?

Nurulissa Faranajwa said...

akak, boleh sy tau pakej ape akak apply?

CT said...

wah...bestnya...next week akk nak ke bandung plk..:)



 
Copyright @2016 Lyana Hisham
All Right Reserved
Designed By Shahada Fauzi
Powered By
Blogger.com