Saturday, September 22, 2012

E-Day: The ceremony.

Assalamualaikum..

Entry diteruskan, sambungan dari previous entry. Hope the pictures cukup buat tatapan kalian :)

**Credit to Ahmad Firdaus Photography for all the pictures. But ni edited version sendiri, masih lagi menunggu album and gambar-gambar edited dari beliau yang busy nak kawen next week. Hee! Congrats in advance yer :D

 
 The discussion started at around 1 pm. Alhamdulillah, perbincangan kedua-dua belah pihak berjalan dengan lancar.
 
After dah capai kata sepakat, it's time to the main highlight of the day:
Bakal mak mertua nak sarung engagement ring :)
 
 
 
I call her as 'Mak' :)

 
Bapak and Ayah..



Some of my fiance's families. Ada yang datang dari jauh tuu. Tak berkesempatan nak amik gambar dengan semua..
 



 
With his elder brothers, sisters in law, nephews and nieces :)
 
 
Ni pulak, some of my families.. Belah ibu and ayah.



 
Ayah, Ibu.. No words can describe how much I love you both.
 
 



 
My bestie Hanisah came all the way from Shah Alam with her parents, the next day dah nak kena naik flight balik Perlis attend class pukul sepuluh pagi. Thank you so much for coming sayangg and for always being there for me :')
 
 
My bestie Farah Faiqah with her families, plus soon kakak ipar to be :)
Kawan sejak zaman baru nak mumaiz. Love you mucho!
 
 
Son in law soon to be in the family, insyaAllah..
 
 
The hantarans, ini untuk Encik Tunang :)
 
 
They call me "Mak Su".. How cutee! :)


 
 
One of my fav shot, thank you Mr Photographer :)
 

A spontaneous "will you marry me" pose from him :)
 

 
After six years through thick and thin, sad and happiness, Alhamdulillah we had finally engaged.. One step closer to marriage life, insyaAllah.
 
 
Gambar penutup. Baju Melayu dah simpan dah :P


There is once bila saya tengok orang buat majlis tunang ada pelamin bagai, I used to say.. "Buat ape lah membazir buat semua tuh, buat simple-simple sudah lah.. Kawen nanti baru lah buat tuu semua.."

Memang dulu, niat nanti bila sampai masa saya nak tunang, saya nak buat se-simple yang mungkin. Tak payah lah pakai lawa-lawa sangat, just pakai baju yang simple je sarung cincin pun biar bakal mother in law sarungkan dalam bilik jer. Tak nak jemput ramai-ramai, biar yang betul-betul close jer yang datang.

But then, when the time comes.. Saya sendiri tak expect I would have wore a sweet kurung moden with lace (bakal father in law belikan the kain masa pegi Bandung), also pelamin.. I asked my mak andam to prepare just a mini pelamin for me to sit, so that tak payah lah semua sibuk nak masuk bilik tengok bila bakal mother in law nak sarungkan cincin. Imagine ramai-ramai nak naik atas masuk bilik yang comel tuh, haruuu.. Tapi, bila mak andam siap pasang pelamin memang saya terdiam sebab masyaAllah.. Ini dah cantek sangat nih.. Dah macam pelamin sanding aje rupa nye.. Nak cakap tak terkeluar, nanti mak andam kata banyak songeh pulak kan..

Bila dipikir-pikirkan balik, Alhamdulillah jugak dapat pelamin yang macam tuh. Ramai yang dapat bergambar sama-sama: my families, his families and also rakan-rakan yang datang untuk share the happiness.. Mungkin rezeki saya, mak andam jenis tak berkira, just buat jer yang dia rasakan nampak cantek dan sweet je.. All white, as per my wish :)

Hantaran saya, ibu yang buatkan. Barang-barang yang dibelikan pulak semuanya untuk keperluan Encik Tunang, maka ianya bukan pembaziran tapi pemberian. Tak salah kita hadiahkan orang yang kita sayang kann?

Ada yang kata, buat ape nak bermegah grand-grand untuk majlis tunang. For me, it's not grand yang kita inginkan. It's the way we greet and sambut kedatangan orang sebelah. Yang datang bukan sepuluh orang, tapi fifty plus plus orang. And most of them ade yang saya tak pernah jumpa lagi. Jadi apa salahnya kita sambut mereka dengan sebaik yang kita mampu? Mungkin ade yang nampak kata membazir buat semua tuh, tapi itulah kenangan manis bagi diri kita right? Bukan hari-hari kita tunang, hari-hari dapat merasa kegembiraan semasa hari tuh. It's once in a lifetime, insyaAllah. So kenangan manis tuh dapat kita simpan, kita dapat kenang bila ianya berlalu.


Till then, thank you dearies for reading. Buat keluarga dan sahabat yang banyak membantu dalam menjayakan majlis kecil ini, hanya Allah jua yang mampu membalasnya. Tak lupa juga buat yang sentiasa mendoakan.. Terima kasih yang tak terhingga. Semoga Allah memberikan kebahagiaan buat kalian semua, dunia dan akhirat insyaAllah.
 
Have a nice day ahead dearies, Assalamualaikum :)


20 feedback(s):

sYiRa LoKMaN said...

tahniah! btw..ncem tunang ^_^

MiSz fiFiEyQa said...

tahniah again sis!!tak sabar pulak nak tunggu time nikah nanti..ehehe :)

Zakia said...

wah cantekk!! sweet semua lah..kak yana jgn lupa jemput ok..hihihi

JarN Eha said...

congrate..kdang2 happines must be share together..:)

Nur Azila said...

tahnih kak lyana.. semoga dipermudahkn urusan, jgn tunang lama2 tau.. darah manis tu. ;p akk sgt lawa :)

Shahada Fauzi said...

tahniah yana! barakallah..semoga segalanya dipermudahkan Allah..insyaAllah..(^_^)

Khalilah MNor said...
This comment has been removed by the author.
Shazwani Ramly said...

suka tgk kak lyana dgn encik tunang :) tahniah sis. semoga berbahagia. cpt cpt kahwin. haha

GincoMerahJambu said...

tahniah..dan syie setuju dengan pendapat yana tu, buat majlis bkn untuk menunjuk2 sebab ini lah masa nya kita meraikan bakal keluarga dari belah sana kn

TeTerBanG said...

congrates again to kak lyana ngan abg muzakkir. both of u are so sweet. sy doakan kak lyana bhagia slamanya ngan abg muzakkir. kawen nnti, ajak suma blogger yg follow akak tau. hehhe..

Khalilah MNor said...

Tahniah sis...:) Happy for u.

Btw slmt berkenalan. I;m a new follower of dis blog...

Puan Simply Syeeda said...

Tahniah! Sgt sweet majlis lyana. Bg akak, zmn bertunang ni la zmn yg plg sweet. Tp dh kawen nnt lg best. Ada je sweet moment dgn si dia. So,cpt2 kawen ye dik!

DILLA said...

just follow u... follow me back :) tq .

nina said...

Tahniah...lyana..,cantik sgt...:)setuju dgn pendapat lyana...:)

cik mun said...

tahniah!!!

Afifah Bakri said...

congrates sis... =D

nabila azmi said...

tahniah kakak...cntik=)

! nurul ! said...

congratttt

Lyana Hisham said...

dearest all, thank u so much for all the wishes n doa..

may Allah will always be with u :)

-Lyana Hisham

fa Alshah said...

congrats dear! <3



 
Copyright @2016 Lyana Hisham
All Right Reserved
Designed By Shahada Fauzi
Powered By
Blogger.com