Saturday, September 22, 2012

E-Day: The ceremony.

Assalamualaikum..

Entry diteruskan, sambungan dari previous entry. Hope the pictures cukup buat tatapan kalian :)

**Credit to Ahmad Firdaus Photography for all the pictures. But ni edited version sendiri, masih lagi menunggu album and gambar-gambar edited dari beliau yang busy nak kawen next week. Hee! Congrats in advance yer :D

 
 The discussion started at around 1 pm. Alhamdulillah, perbincangan kedua-dua belah pihak berjalan dengan lancar.
 
After dah capai kata sepakat, it's time to the main highlight of the day:
Bakal mak mertua nak sarung engagement ring :)
 
 
 
I call her as 'Mak' :)

 
Bapak and Ayah..



Some of my fiance's families. Ada yang datang dari jauh tuu. Tak berkesempatan nak amik gambar dengan semua..
 



 
With his elder brothers, sisters in law, nephews and nieces :)
 
 
Ni pulak, some of my families.. Belah ibu and ayah.



 
Ayah, Ibu.. No words can describe how much I love you both.
 
 



 
My bestie Hanisah came all the way from Shah Alam with her parents, the next day dah nak kena naik flight balik Perlis attend class pukul sepuluh pagi. Thank you so much for coming sayangg and for always being there for me :')
 
 
My bestie Farah Faiqah with her families, plus soon kakak ipar to be :)
Kawan sejak zaman baru nak mumaiz. Love you mucho!
 
 
Son in law soon to be in the family, insyaAllah..
 
 
The hantarans, ini untuk Encik Tunang :)
 
 
They call me "Mak Su".. How cutee! :)


 
 
One of my fav shot, thank you Mr Photographer :)
 

A spontaneous "will you marry me" pose from him :)
 

 
After six years through thick and thin, sad and happiness, Alhamdulillah we had finally engaged.. One step closer to marriage life, insyaAllah.
 
 
Gambar penutup. Baju Melayu dah simpan dah :P


There is once bila saya tengok orang buat majlis tunang ada pelamin bagai, I used to say.. "Buat ape lah membazir buat semua tuh, buat simple-simple sudah lah.. Kawen nanti baru lah buat tuu semua.."

Memang dulu, niat nanti bila sampai masa saya nak tunang, saya nak buat se-simple yang mungkin. Tak payah lah pakai lawa-lawa sangat, just pakai baju yang simple je sarung cincin pun biar bakal mother in law sarungkan dalam bilik jer. Tak nak jemput ramai-ramai, biar yang betul-betul close jer yang datang.

But then, when the time comes.. Saya sendiri tak expect I would have wore a sweet kurung moden with lace (bakal father in law belikan the kain masa pegi Bandung), also pelamin.. I asked my mak andam to prepare just a mini pelamin for me to sit, so that tak payah lah semua sibuk nak masuk bilik tengok bila bakal mother in law nak sarungkan cincin. Imagine ramai-ramai nak naik atas masuk bilik yang comel tuh, haruuu.. Tapi, bila mak andam siap pasang pelamin memang saya terdiam sebab masyaAllah.. Ini dah cantek sangat nih.. Dah macam pelamin sanding aje rupa nye.. Nak cakap tak terkeluar, nanti mak andam kata banyak songeh pulak kan..

Bila dipikir-pikirkan balik, Alhamdulillah jugak dapat pelamin yang macam tuh. Ramai yang dapat bergambar sama-sama: my families, his families and also rakan-rakan yang datang untuk share the happiness.. Mungkin rezeki saya, mak andam jenis tak berkira, just buat jer yang dia rasakan nampak cantek dan sweet je.. All white, as per my wish :)

Hantaran saya, ibu yang buatkan. Barang-barang yang dibelikan pulak semuanya untuk keperluan Encik Tunang, maka ianya bukan pembaziran tapi pemberian. Tak salah kita hadiahkan orang yang kita sayang kann?

Ada yang kata, buat ape nak bermegah grand-grand untuk majlis tunang. For me, it's not grand yang kita inginkan. It's the way we greet and sambut kedatangan orang sebelah. Yang datang bukan sepuluh orang, tapi fifty plus plus orang. And most of them ade yang saya tak pernah jumpa lagi. Jadi apa salahnya kita sambut mereka dengan sebaik yang kita mampu? Mungkin ade yang nampak kata membazir buat semua tuh, tapi itulah kenangan manis bagi diri kita right? Bukan hari-hari kita tunang, hari-hari dapat merasa kegembiraan semasa hari tuh. It's once in a lifetime, insyaAllah. So kenangan manis tuh dapat kita simpan, kita dapat kenang bila ianya berlalu.


Till then, thank you dearies for reading. Buat keluarga dan sahabat yang banyak membantu dalam menjayakan majlis kecil ini, hanya Allah jua yang mampu membalasnya. Tak lupa juga buat yang sentiasa mendoakan.. Terima kasih yang tak terhingga. Semoga Allah memberikan kebahagiaan buat kalian semua, dunia dan akhirat insyaAllah.
 
Have a nice day ahead dearies, Assalamualaikum :)


Sunday, September 16, 2012

E-Day Part 2: They're comingg..

Assalamualaikum..

As promised before, insyaAllah saya akan share sikit demi sikit perjalanan majlis hari tuh. But satu entry tak mampu nak masukkan semua, so I might split into two or three entries okay..

On the 26th of August 2012, alhamdulillah the weather was good to welcome his families for our Engagement Day. Actually I was quite worried sebab few days before asyik hujan jer. Then the setting semua dah laa all white, kalau hujan sure habis laa kotor and comot pulak. But syukur, doa dimakbulkan Allah cuaca sunny and windy jer all day. Malam tu baru laa hujan.


Spot the handsome guy in gold baju Melayu? Hehe my ayah laa..

Okayh, here goes some of the pictures. Hope they're enough to explain the plot of the day cause I'm gonna minimize the captions :)


Ohh yer.. These are all taken in my room, before his families arrival.

Finally, it's the day! Rasa macam tak percaya, dah nak jadi tunangan orang :')

Why so serious? Hee.. Touch up selendang dah senget..



Cousins, my bestie and kawan ibu punya anak..

Nampak muka macam steady, dalam hati hanya Allah yang tahu..


Situasi sebenar... Tangan tuu sejuk tak terkata..


 Hanisah (my bestie), my cousins (Kak Didie and Amie). 

Thank you so much for comingg, for being by my side.. 




Bantal tuh present from my cousin, Amie. Thank you dearie..
Dah jadi one of my bantal peluk. Hee!~


Mak Tok sayangg..

And then, jeng jeng jeng.. My cousins berlari-lari naik atas to inform, "Kak Yna.. Diorang dah sampai...."

Total ada around eight to nine cars.. Wuuhuu ada his relatives yang tak pernah jumpa lagi from Perak.. Extra-Nervous...








Dia kata dia nervous, macam dia jer yang nak kena sarung cincin kann :D


Mak and bapak soon to be, insyaAllah :)







Okayh, dah sampai depan pintu gate.


Till then, to be continued..




Wednesday, September 12, 2012

E-Day: Teaser for Part 2 :)

Assalamualaikum..


Teaser for Part 2..

InsyaAllah will update in details about the ceremony on last
26th of August 2012.

I will do one by one, might be splitting into few entries.

More pictures to come ♥

Stay tune, have a nice day dearies :)





Sunday, September 2, 2012

My E-Day ♥

As'salam dearies..

First of all, sorry to keep you waiting for this entry. Bukan sengaja, seriously tak terniat nak delay. Just that I've been waiting the photos taken by Ahmad Firdaus Photography untuk update this entry. Unfortunately, tak dapat all lagi. Understood that he's busy, plus dah nak kawen end of this month. Maka, mari update menggunakan segala pics yang ada, taken by adek-adek, uncles, aunties and cousins.

Syukur Alhamdulillah, saya selamat menjadi tunangan kepada Muzakkir Shukri pada 26th August 2012. The weather was good, with all my loved ones datang sama-sama memeriahkan rumah.. Couldn't expect more, thank you Allah for making every things went smoothly :)

Saturday, 25th August 2012..

A day before, preparation for the next day.. Nak menyambut kedatangan his family. Last minute tiba-tiba dengar makin bertambah yang nak datang, adek-beradek his parents pun nak ikut serta. Okayh, that makes me to be more and more nervous.. Yikesss!


 I asked the Mak Andam for a mini pelamin, and she prepared as per above. Ini dah grand nih, bukan mini. Terdiam masa dier habis siap pasang, tapi sukee sebab pikir dapat amik pics ramai-ramai mesti besttt :D

 Ruang tamu dah dilapangkan, ade sofa kerusi meja dah dibawa keluar rumah.

I really love white, a lot! So theme memang nak semua white. My baju jer tak, sebab kalau pakai white dah macam nak nikah pulak kann..

Sunday, 26th August 2012..

Finally it's the day! Ya Allah, bangun pagi rasa mata meliat tak boleh bukak. Mana tak, I slept nearly 2 a.m and then 6.15 a.m mata dah kena bukak and kena segera mandi. Dah janji Mak Andam will fetch me at 7.30 a.m. Make up kat tempat dia sebab kat rumah nanti leceh semua nak masuk bilik join :P

Okayh, this is my first time make up a bit tebal than biasa. Mula-mula tengok cermin I was like, omaigoddd.. Is this really me?? Rasa macam orang lain sebab mata jadik besar and kebulatan padahal actual size tak besar mana pun.. Kui kui..

Below are the pictures taken before his family sampai.. Dah tak boleh nak senyum sangat sebab butterflies penuh dalam perut..


My beloved ibu.. Sentiasa di sisi, she's my everything ♥

Adek, cousins and my bestie Hanisah :)


Then nearly 12 p.m, my cousins naik atas and bagitau that pihak lelaki dah sampai.. Ohh my, ohhh my.. Macam mana nanti nak buat? Ape nak kena buat? Hulur jari sarung cincin then baru salam? Kenapa tiba-tiba macam jadik blur padahal it's a common thing kot, dah selalu tengok orang buat. Hello, korang yang belum rasa tu kann.. It's not that easy tau sebab you jadi focus utama everyone on that day, at that time. Lagi lah ade sedara mara side lelaki yang tak pernah jumpa, memang nervous :')

Then, the discussion started..

Pihak perempuan tak banyak request, semua ikut jer pihak lelaki :)

The one in the red baju Melayu is my Abah Tok, my grandpa sebelah ayah.

And then the ceremony continued to the most important plot of the day, his mum sarungkan engagement ring to my jari manis..

 Saat nervous terus hilang, Mak sempat bercerita sambil sarung cincin.. hehee

Syukur Alhamdulillah ya Allah.. one step closer, insyaAllah..

His brothers, sisters in law, nephews and nieces ♥

His father :)

My dearest ayah, my hero.. Lelaki yang akan sentiasa jadi nombor satu dalam hati saya. He gave me everything, tak pernah kata tak dari sejak saya kecil :')

Mak Tok sayangg, my grandma sebelah ayah :)

(How I wish arwah Tok Mak and Tok Ayah masih ada untuk lihat semua nih..)

After going through a lot of things, syukur Alhamdulillah finally we've engaged on our six years being together. Muzakkir Shukri, my Encik Tunang 

:')

 The hantarans for him- made by my Ibu.
Dua row dari bawah, hantarans from him. Encik Tunang buat sendiri, dibantu oleh mak and abang nye. The fruits, red velvet cake and tiramisu were made by his sister in law. Memang superb! :D

Untuk semua yang mendoakan kebahagiaan kami berdua, syukur pada Allah yang tak terhingga and thank you very much for all your wishes, doa and all. Hanya Allah jua yang dapat membalasnya, semoga kalian semua sentiasa di dalam redha Allah, serta dipermudahkan dalam apa jua urusan.

Sekian, insyaAllah dapat photos lain from my op nanti saya share lagi kat sini. Kat atas nih semua rojak jer amik sana sini.

Assalamualaikum, take care and have a nice day ahead dearies :)




 
Copyright @2016 Lyana Hisham
All Right Reserved
Designed By Shahada Fauzi
Powered By
Blogger.com