Sunday, March 24, 2013

4 days trip to Bandung, Indonesia.

Assalamualaikum..

Nampaknya every year memang trip ke Bandung will be a must after this. Last year pergi beli kain untuk buat baju tunang and jalan-jalan to all the famous places such as Kawah Putih, Tangkuban Perahu etc. But this time pergi is all about shopping and makan-makan only.

Our first night, untung lah kat hotel ada tempat makan best. If tak silap nama dia The Food Kiosk kot.

We stayed at Fave Hotel, Jalan Braga. Bilik best, toilet okay and the most important thing is ada WiFi! :D

7 a.m dah pergi turun breakfast. Pukul 8 dah boleh mula jalan-jalan. Rugi buang masa kat bilik hotel. Nak tido lama balik la Malaysia :P

 After breakfast, haruslah shopping mode on.

 Ya ibu-ibu bapak-bapak, yang ini namanya 'angkut'. First time naik, itu pun sebab kosong. If ada orang sana tak berani sangat. Murah sangat nih, seorang 2000 rp, so 4 orang dalam RM2++ macam tu.

This is the kedai in Pasar Baru. Syurga kain, lace, telekung. Memang cantik-cantik and harga boleh tawar selagi boleh. Preferable pergi awal pagi masa diorang baru buka kedai. Istilah dia 'pecah telor' and 'awal Bismillah' untuk first customer. Memang akan dapat incredible price! Tapi kena pandai ngomong Indonesia ya, bagi cair sikit penjual kat sana.

And yang best, kat sana duduk kedai tu lama sikit jer dia jamu kuih laa, air laa.. Teh botol la paling common, sedap! Tak de nak nampak kat Malaysia nih minum teh dalam botol kaca.

Nak lunch and dinner pun tempat makan bersepah. Tapi better cari restaurant yang besar-besar and jangan makan yang warung atau gerai tepi jalan. Takut perut tak serasi nanti sakit perut pulak.

Kat sini lauk macam-macam ada, harga pun sangat lah murah.

Yang ini pulak nama cafe dia 'Suga Rush'. Ala-ala Secret Recipe kat Malaysia lah kiranya. Harga memang murah compare to makan kat Malaysia, sedap-sedap pulak tu. 2 malam berturut-turut dinner kat situ, dekat pulak tu dengan hotel :)


 Owh and Factory Outlet kat sana memang best sangat. Saya paling suka shopping kat Rumah Mode and The Secret.

Branded items wish super duper affordable prices!

Penat-penat ada port nak lepak. 

Lepas tu balik nak pack barang dah pening. Mak shopping pun boleh tahaaan banyak nyee. Hehee.. Ibu and saya punya barang kat bilik tak termasuk lagi tuu..... 

Sebelum balik singgah Kartika Sari beli food stuff untuk officemates. Brownies kukus dia superb!

Nak balik dah. Sobs!

Bye bye Bandung.. Sampai ketemu lagi ya!

Have a nice day ahead dearies, Assalamualaikum :)


13 feedback(s):

MasReena said...

Thanks Lyana for the entry... Masreena memang teringin nak pergi Bandung sebab nak terjah Pasar Baru.. Berapa lama Lyana ke sana? Levis kat Factory Outlet tu berapa banyak murah dia? review pleaseeeee

p/s
akak dah beli majalah Nur.. best baca citer Lyana tu tapi apasal sikit naw?

Secret Recipe ada 4 Outlet di Putrajaya. Tak percaya? Klik link ni.

Lyana Hisham said...

Masreena, jeans boleh dpt range rm100++ jer.. and kdg2 ade sale lg below rm100 :)

HaFizaH aYu said...

Ni yg xsabar nk pi ni...

cimon said...

Sedap nye.... ^^

Shazwani Ramly said...

bestnya bestnya. nak pegi jugak. one day :')

Nurulissa Faranajwa said...

Kak, pergi by own or ikut trip lg jimat ye?

Cik Autumn said...

Assalamualaikum....bila agaknya rezeki saya nak g travel cam liyana..btw visit my blog if u want to :)

hamba Allah yang kerdil disisnya... said...

lyana tempah hotel melalui apa yer?

Mek Onie said...

kita rindu bandung !

tony transport bandung said...

Assalamualaikum Wr.Wb. Tuan / Puan
Kami menawarkan kereta yang baik dan selesa untuk sewa dengan pengalaman dan pemandu mesra dalam mengendalikan pelancong baik di Bandung maupun di Jakarta.
Hubungi kami Bilangan +62 858 6137 8328 ( Whats app bersedia ) atau email: tonybandung@smartfren.blackberry.com

Free & Eazy Program Tour (up to you)

Kereta + Pemandu + Parking + tol + makan pemandu ( semua dalam pakej)

Rate Kereta Taip Daily/14 hour from 8am yo 10 pm

Suzuki APV ( 7seat ) 130 RM

Toyota Avanza ( 6seat ) 130RM

Toyota Innova ( 7seat ) 160 RM

KIA Pregio ( 10seat ) 170 RM

Isuzu Elf ( 10-15 seat ) 215 RM

Isuzu Elf Long (16-19seat) 270 RM

Mengenai untuk pengesahan tempahan kereta kita perlu maklumat penerbangan anda / nombor atau nama hotel di mana anda tinggal di Bandung. Kami percaya pelanggan kami. Apabila anda mengatakan bahawa tempahan kereta untuk tarikh tertentu disahkan, maka ia disahkan. Kita tidak memerlukan wang pendahuluan . Sila ingat bahawa Kami akan menjemput anda jika anda mengatakan bahawa tempahan kereta disahkan.
Jika anda mempunyai sebarang soalan, jangan teragak-agak untuk menghubungi saya melalui e-mel atau sms panggilan.
CALL / hubungi / sms / whatsapp / konsultasi percuma : +62 858 6137 8328
WhatsApp : +62 858 6137 8328
pin blackberry : 30D1 82F0
email:
tonybandung@smartfren.blackberry.com
or
tonytransportbandung@gmail.com

Amsyahril Syahril said...


Assalamualaikum Tuan/Puan.

Saya mohon maaf pada Tuan/Puan untuk boleh iklan sedikit disini, semoga kebaikan hati Tuan/Puan untuk memberi izin iklan ini, menjadi amal ibadah disisi Allah SWT hendaknya amiin….

Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi :

KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
Tour operator & Travel Agency

Sebuah serikat yang punya legalitas di Indonesia, memberikan pengkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah yang favorit untuk di lawati. Kami arrange secara profesional dan dengan penuh rasa kekeluargaan, juga dengan harga tour yang sangat berpatutan sekali seperti ke : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour, Bali Muslim Tour dan sewa kenderaan.

Contact person : Amsyahril
Mobile : +6285263007445 ( WhatsApp )
E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.



Kauthaman said...

Macam mana dengan petrol? Masuk pakej?

Nor Azlin Abd Rashid said...

Sy jwbkn..Nak beli jeans elok ke levis toko 3.nikmat xterhingga



 
Copyright @2016 Lyana Hisham
All Right Reserved
Designed By Shahada Fauzi
Powered By
Blogger.com