Saturday, March 2, 2013

Novel best: Pudina Cinta !

Assalamualaikum..

Ever since I was in primary school, I had already started to get addicted to novels: buying and reading. Well that was one of the reason why I suka blogging. Believe it or not, most people yang suka menulis tak kisah lah through papers, books and also blogs as well mesti suka membaca kan kan.. Kalau tak hundred percent pun ninety percent sure adeee..

Kenapa baca novel itu best? Sebab dia mengisi masa terluang, terbuang or apa-apa ter, di samping meningkatkan penggunaan bahasa yang pelbagai. Sebab penulis novel nih most of them memang creative and inovative, through novels lah macam-macam new words boleh discover tau.

Okay kat sini nak share kat uols recent novel yang saya baca. Jalan cerita dia not too heavy, sempoi je serta bersesuaian dengan semua jenis peringkat umur. 

Tajuk novel: Pudina Cinta.


Okayh ini sinopsis novel so that uols boleh bayangkan sikit the plot macam mana :)


"Rabunah, heroin cerita ini. Eh! Eh! Jangan pandang rendah dengan namanya biarpun tak komersial mana. Dia ini bakal doktor gigi dan kemaruk pula dengan ubat gigi perasa pudina. Aneh-aneh saja bukan? Hendak kata lawa, boleh tahanlah juga. Kalau tidak, mana mungkin empunya diri boleh menambat hati putera idaman yang menjadi rebutan. Tapi... dia berpegang pada satu prinsip. Tak mahu couple sebelum ada ikatan yang sah. Habis, menikah teruslah jawabnya? Nama pun cinta, perasaan halus itu tetap menjalar dalam diri tetapi tidaklah dia layankan sangat. Apatah lagi dia terpaksa menghadap Natasha Giselle, perempuan berlagak diva keturunan Genghis Khan, yang turut menaruh perasaan terhadap lelaki yang serupa. Sakit jiwa hendak melayan! Nasib baiklah dia punya kawan-kawan sekepala, iaitu Wawa, Alin dan Azlie yang sengal-sengal ubi otak mereka. Sentiasa ada bersamanya saat gembira mahupun duka. Kawan-kawan yang punya cerita dan masalah mereka sendiri. Dunia persahabatan yang indah tetapi mungkinkah dunia percintaan untuk dirinya lebih indah daripada itu?

“You don’t love a woman because she is beautiful, she is beautiful because you love her. And I really really love you. Awak nak tengok saya buat kerja gila?” – Ally 

“Saya tidak ada apa-apa yang istimewa. Awak sebenarnya boleh pilih yang lebih baik, lebih cantik dari saya...” - Rabunah 

“Aku simbah asid dekat muka perempuan tu! Kau sendiri tahu bukan, aku boleh buat lebih kejam dari itu!” – Natasha Giselle"

So novel lovers, cepat serbu kat bookstore. InsyaAllah, you're so gonna love it. Cerita yang sempoi and fun, yang penting boleh release kan stress sebab at times mesti uols senyum sensorang sebab kecomelan watak si Rabunah nih. Nama dier pun unik kan uols ;)

Till then, nak repeat baca lagi part yang best.
Assalamualaikum.


6 feedback(s):

Nur Hafizah Hishamuddin said...

saya ingtkan akak yang create novel ni...saya ada pernah try tulis novel tapi tersangkut di tgh jalan sebab pengetahuan saya cetek...saya tak nak lah tulis sesuatu yg membuang masa and seboleh-bolehnya boleh m'beri manfaat kat pembaca..hehe

MiSz fiFiEyQa said...

betul tu kak..blogger mesti orang yg suka membaca..saya pun sukaaa sangat baca novel..hehe..

Shazwani Ramly said...

wahhh. akan beli. thank you for sharing kak yana.

Lyana Hisham said...

hafizah, hehe akak pun dlm progress.. tp terberhenti jap..

fifieyqa, kann.. boleh menghadap sampai tak makan :P

shazwani, cpt cari..bestt :)

saifudin abu izzudin said...

nice day :)
Bermimpilah tentang apa yang ingin kamu impikan,
pergilah ke tempat-tempat kamu inginkan,
Jadilah seperti yang kamu inginkan,
karena kamu hanya memiliki satu kehidupan
dan satu kesempatan untuk melakukan hal-hal
yang ingin kamu lakukan

http://www.nolimitadventure.com/

saifudin abu izzudin said...

nice day :)
Bermimpilah tentang apa yang ingin kamu impikan,
pergilah ke tempat-tempat kamu inginkan,
Jadilah seperti yang kamu inginkan,
karena kamu hanya memiliki satu kehidupan
dan satu kesempatan untuk melakukan hal-hal
yang ingin kamu lakukan

http://www.nolimitadventure.com/



 
Copyright @2016 Lyana Hisham
All Right Reserved
Designed By Shahada Fauzi
Powered By
Blogger.com