Saturday, April 6, 2013

Pelangi yang hilang.

Assalamualaikum..

Lately saya stress. Paling ketara bila saya dalam waktu bekerja.
Paling obvious bila saya tengah berjalan seorang diri, riak muka memang tak boleh blah.

Macam mana saya boleh kata saya stress? Stress tu apa?
Confident ke apa yang awak tengah rasa tu stress wahai Lyana?

Bagi saya, stress itu..

  • Bila saya cepat naik angin, cepat marah
  • Bila saya berkhayal semasa orang tengah bercakap dengan saya
  • Bila orang tanya lain saya jawab lain
  • Bila benda kecil boleh jadi benda serius
  • Bila lawak jenaka dah tak de ertinya lagi, tak kelakar at all
  • and bila JERAWAT keluar sebijik!

May be I think too much.


But how could I control my mind when it sometimes preferred to connect with my heart? 
Jiwa kacau.

Wedding preparation, tak de lah stress sangat. Orang kata, enjoy the moments. Kahwin sekali seumur hidup, so jangan buat benda yang anda tak suka nak buat and jangan pilih benda yang mata anda tak berkenan. 

Cukup.

Work.. Yes, I am stress because of work loads yang melampau tapi tak dapat appreciation daripada yang berkuasa bila time nak dapat appraisal. Tak best kan kerja macam ni? Just because you heard the rumours that I'll be leaving after my wedding, you gave me lower marks than last year padahal my achievement is getting better? 

Sampai hati.

I really thought of staying there well at least for some time before I decide to follow my 'Adam', but now dah tak de hati. Hati kering, kosong.

And that stupid things keep on playing in my mind, lagi-lagi bila nampak muka dia first thing in the morning.. Lagi-lagi bila dia bagi kerja gila-gila..

SABAR. 

That's the best way kan. Allah takkan memberi dugaan di luar kemampuan hamba Nya. 

I am trying to be patient. 
I am trying to do my work seikhlas yang termampu.
I am trying to smile even if it's fake.

I believe that Allah knows what's the best for us. Pelangi yang muncul selepas hujan pun tak kekal lama, akan hilang juga. Tapi kita masih ada matahari, untuk menerangi hari-hari kita. Mendung, hujan jangan jadikan sebagai penghalang untuk kita lalui hari-hari dengan rasa tenang dan bahagia.


Aminn..

5 feedback(s):

Invisible Me said...

iyaa. Itu dugaan.
Dekatkan diri dengan dia.
Mungkin dia bagi lebih ketenangan. *pesan kat diri sendiri jugak* :)

TeTerBanG said...

yaa..kita x boleh elakkan diri dari masalah n stress. apa yg kita boleh buat, cara nak hadapi masalah n stress itu. one of the best way...dekatkan diri kita ngan Tuhan, iaitu Allah swt. kita mengadu pd-Nya, kita menangis pd-Nya dan kita berdoa pd-Nya. in shaa Allah, Dia akan prmudahkan segala urusan kita dan melapangkan jiwa dan hati kita :)

MasReena said...

Find the other company Lyana... don't worry I believed you will reached the better environment.. Jadi housewife after marriage ke?? =)

Pengalaman Pertama Naik Helikopter

fyy mokhtar said...

bersabarr :)

cimon said...

Rezki Allah S.W.T. yg beri, usaha dgn ikhlas, doa dan bersabarlah k. (^_^)



 
Copyright @2016 Lyana Hisham
All Right Reserved
Designed By Shahada Fauzi
Powered By
Blogger.com