Wednesday, April 24, 2013

Rumpai Laut Ungu Asli from Semporna, Sabah.

Assalamualaikum..

Hi uols! Hari nih nak share sejenis minuman yang saya amalkan setiap pagi, minuman yang berasaskan rumpai laut, yang berupaya menghasilkan collagen dalam badan. Seperti yang kita semua tau, collagen sememangnya baik untuk kesihatan dalaman dan juga luaran khususnya kulit. Kulit merupakan bahagian yang paling sensitive pada tubuh, jadi nak jaga dia pun kena lah dengan penjagaan yang terbaik :)

Sebelum nih saya biasa minum cocoa collagen, tapi tak mampu lah nak maintain sekotak dah rm20 and tahan 10 hari je. Sampai lah saya jumpa rumpai laut nih, harga murah and tahan lebih lama. Rumpai laut nih mengandungi segala jenis vitamin yang diperlukan dalam badan dan berupaya meningkatkan penghasilan collagen dengan lebih cepat.

Okayh, nih nak bagi info sikit berkenaan rumpai laut yang saya amalkan nih:

Rumpai Laut (Seaweed) Ungu adalah spesis Euchema Cottonii atau Euchema Kappayachus Alvarezi. Spesies rumpai laut ini adalah antara yang terbaik di dunia. And also, rumpai laut yang saya amalkan nih memang betul-betul pure dari dalam laut kat Semporna, Sabah. Biasa ada yang tak pure, rumpai laut yang diternak. Ini memang yang asli, memang ambil dari dalam laut punyee :)




Bahan antioksida merupakan bahan kimia yang diperlukan tubuh untuk meneutralkan radikal bebas dan mencegah kerosakan yang ditimbulkan oleh radikal bebas terhadap sel normal, protein, dan lemak. Bahan ini menstabilkan radikal bebas dengan melengkapkan kekurangan elektron yang dimiliki radikal bebas, dan menyebabkan terjadinya reaksi berantai dari pembentukan radikal bebas yang dapat menimbulkan tekanan oksidatif. Ada beberapa bentuk bahan antioksida, di antaranya vitamin, mineral, dan fitokimia. Pelbagai jenis bahan antioksida ini bekerja bersama dalam melindungi sel normal dan meneutralkan radikal bebas.

Kesannya..

TUBUH LEBIH TAHAN SERANGAN PENYAKIT
Kerana memiliki agen anti virus, anti bakteria, anti fungus dan anti protozoa.
 
MENDAPAT KEMBALI KEANJALAN, KELEMBUTAN KULIT
Ia mempercepat pergantian sel-sel kulit yang mati dengan sel yang baru, selain melindungi dari sinaran ultra violet.
 
PERTUMBUHAN RAMBUT LEBIH BAIK DAN KELEMUMUR AKAN HILANG
Sel rambut akan mendapat tenaga dan zat yang mencukupi untuk pertumbuhan maksima.
 
MENGATASI MASALAH PENYAKIT DEGENERATIF DAN MASALAH USIA UMUR LANJUT 
Anti oksida semulajadi dalam rumpai laut adalah penghambat pembentukan radikal bebas.
 
Kebaikan antioksida dapat membantu mengatasi masalah penuaan dan meningkatkan ketahanan sel badan.
 
Hasil kajian saintifik juga menunjukkan tumbuh-tumbuhan seperti buah-buahan mengandungi bahan antioksida yang mengekalkan kesihatan dan mencegah pelbagai jenis penyakit dialami manusia hari ini. Antaranya, buah quince yang terkenal dengan warna kuning keemasan ini dikatakan kaya dengan antioksida yang bermanfaat untuk awet muda.
 
Keistimewaan Rumpai Laut Ungu:
   -Nilai nutrisi collagen ini 10x ganda lebih tinggi dari sirip ikan yu (satu mangkuk kecil harganya RM300)
   -Khasiatnya sama dengan sarang burung layang-layang (RM400 hingga ribuan ringgit)
   -24% collagen ni bersamaan 2 keping sarang burung layang-layang
   -Kalsium 37 yang lebih tinggi daripada hati ikan
   -PH bernilai 7.6
   -Jika diamalkan seharian kulit akan nampak semakin cerah/putih.
Dalam masa seminggu akan nampak kesannya especially pori-pori muka akan rapat dan kulit muka anda akan nampak licin. 

Cara Penggunaan :
1. Basuh rumpai laut seperti basuh beras 5-6 kali.






2. Rendam rumpai laut yang telah dibasuh semalaman.


3. Buang air rendaman tadi dan basuh sekali lagi 5-6 kali, toskan.
4. Campur dengan 2.5 liter air kosong ke dalam periuk untuk direbus.

Boleh masukkan daun pandan untuk menghilangkan bau hanyir laut.

5. Selepas mendidih biarkan ia sejuk sebelum diletakkan ke dalam bekas dan disimpan dalam peti ais (boleh tahan untuk 4-8 minggu bergantung pada kekerapan anda minum).
**Pastikan anda tidak meletakkan bekas berkenaan pada tempat yang menerima cahaya matahari kerana dikhuatiri mengurangkan kualiti khasiat dan manfaat rumpai laut ungu ini.
 
 
Cara Pengambilan :

1. Waktu terbaik ambil semasa perut kosong (selepas bangun tidur – sebelum sarapan & sebelum masuk tidur).
2. Rumpai laut yang dimasak ini akan jadi seperti jelly, ambil 3 sudu besar dan masukkan ke dalam gelas - boleh juga dicampurkan dengan sunquick/air buah.



Saya minum campur Ribena. Minum pagi sebelum pegi kerja, sampai ofis dalam half an hour later baru makan supplement BE. Minum rumpai laut nih quite kenyang, so masa breakfast makan sikit jer. Yang paling best, memang sangat lawas and uols boleh nampak sendiri rupa toksin yang keluar daripada badan masa buang air besar.

3. Sebelum minum tu baca Bismillah & Selawat :)

Cara Membuat Masker :
1. Cuci muka 2-3 kali supaya pori-pori di muka terbuka luas.
2. Ambil sedikit rumpai laut yang telah menjadi seperti jelly dan sapu rata di muka (sangat bagus dibuat setiap hari).
3. Biarkan lebih kurang 15-30 minit. Kulit muka akan terasa lebih tegang.
4. Cuci muka dengan bersih.

My ibu memang rajin buat masker, anak dia nih je malas sikit. Ngee :D

PERHATIAN :
* Jika boleh elakkan minum kopi, nescafe atau sebarang minuman yang tinggi kandungan kafein sebab semua tu boleh menyerap dan buang vitamin C, collagen dan gluthathione (agen pencerah) dalam badan kita..
* Banyakkan minum air kosong.

1 packet (120g), harga RM24 (not including postage).
Untuk pembelian 5 packet dan ke atas, harga RM20 each.

Untuk order, boleh email to the_whitelavender@yahoo.com
 
Untuk mereka yang stay area Muar nak beli yang dah siap dimasak juga boleh, harga RM30 beserta bekas disediakan. So tinggal makan jer. Yang area Melaka pun boleh, tapi COD during weekend only :)

Till then, have a nice day ahead dearies.. Assalamualaikum.






Tuesday, April 23, 2013

SNE Capsule for beauty inside out ♡

Assalamualaikum..

Masih ramai lagi yang confuse antara Beutskin Essence dan SNE Capsule. Kenapa saya cakap macam nih? Sebabnya, I still keep on receiving emails asking me about this kinda questions. 

"Apa beza SNE dan BE?"
"BE dan SNE mana lebih baik?"
"Kalau makan BE jer tak makan SNE ok ke?
"SNE ni bagus ke? Ke BE lg bagus?"

And soalan-soalan yang sewaktu dengannya :)

Boleh baca di sini: http://lyanahisham.blogspot.com/2012/12/perbezaan-antara-beutskin-essence-dan.html

Info tambahan untuk uols:

Salah satu kelebihan yang terdapat pada SNE capsule ialah kemampuannya mengesan penyakit. Caranya, letakkan SNE capsule di bawah lidah dan tunggu sehingga ianya larut. Apa yang uols rasai itu menggambarkan keadaan tubuh badan uols (sebenarnya, kemam SNE capsule tak sampai seminit pun anda sudah boleh rasa dan menilai sendiri di mana tahap kesihatan tubuh badan uols :)



Usually saya recommend umur 30 years and above untuk makan both SNE Capsule and Beutskin Essence untuk kesan yang lebih maximum. But umur 20an nih sebenarnya dah bagus untuk mula makan sebab time ni lah kita nak kena start menjaga kesihatan dan kecantikan luaran dan dalaman.

Disebabkan ramai yang berminat nak cuba, saya nak buat promotion untuk SNE Capsule jugak. Pun sampai end of this month only, lepas nih tak tau lagu bila dapat promotion price kann :)


Market Price: RM250
Member Price: RM198
postage RM6 Semenanjung, RM8 Sabah and Sarawak

Promotion price until 30th April 2013:
RM220 (free postage)
**Next time beli dengan harga member**

Interested to purchase? Email below details to the_whitelavender@yahoo.com,

Name
Address
Tel num
Ic num (for registration as member)

Take note, kita tak de pakai number keahlian yer sebab semua urusan menggunakan ic num sahaja.

Till then, have a  nice day ahead dearies. Jom jaga kesihatan dan kecantikan bersama-sama! Assalamualaikum :)


Sunday, April 21, 2013

Save the date ♡

Assalamualaikum..

I really feel unbelievable earlier today to see our names on the wedding card. Rasa macam lama gila tenung card, belek-belek sampai tak larat nak belek dah. Gosok-gosok mata, "Betul ke nama nih?" Hehehe..

Nur Liyana & Muzakkir

Syukur Alhamdulillah, around one week plus dah siap. Design yang cukup simple, I really love it so much! Encik Tunang pun cakap cantik. Ini card untuk wedding side saya :)


After seven years with ups and downs, moga Allah permudahkan segala 
urusan dan perancangan kami :')

Bila fikir-fikir balik, rasa macam tak percaya kami berdua bertahan hingga ke saat ini dengan izin Allah. Walau bermacam-macam dugaan yang saya dan dia lalui, syukur pada Allah jodoh kami masih kuat.. insya-Allah hingga ke akhir hayat.

Buat yang mendoakan, terima kasih yang tak terhingga daripada saya dan dia. Hanya Allah jua yang mampu membalas segala kebaikan dan doa kalian. Terharu rasanya sebab ramai yang selalu berikan saya kekuatan bila saya jatuh dengan doa dan nasihat. Rasa beruntung, ada kawan dekat dan kawan jauh yang baik-baik :)

Untuk kamu teman-teman yang sentiasa setia di sini, kalau nak datang ke majlis walimatul urus saya yang serba sederhana, nanti email address okayh? Hantar pada email nih, lyanahisham@yahoo.com. Insya-Allah hujung bulan nih saya mula pos, so that wedding card sampai on the right timing. Teringin juga nak jumpa. 

Till then, such a long day today. Penat. Selamat malam dan mimpi indah!

Assalamualaikum..

Wednesday, April 17, 2013

Why I choose Beutskin Essence?

Assalamualaikum..

I've been taking this supplement ever since last September 2012. Sebelum tu pernah lah makan others tapi macam tak ngam sebab badan tetap letih-letih, lesu dan tak bermaya. Lagi-lagi bila nak bangun pagi pergi kerja, memang rasa liat dan kemalasan tahap melampau! Hahaha.. Critical enough? :P

Sampai lah my future mother in law suggested me to take this supplement. Selain beri extra energy, dapat jugak menjaga kecantikan luar dan dalam kann.. Sambil menyelam minum air, tapi kalau air laut masin. Ahaks!


She's taking the supplement too. See the difference? Memang kulit mak makin cantik and gebu uols. Dia makan 2 capsules pagi and 2 capsules malam. Maximum memang 4 capsules per day, bagi yang berkemampuan. Macam saya, makan 2 capsules jer :)

Jadi bersempena dengan sekarang nih musim nak kawen, nak buat promosi sikit untuk yang berminat nak try supplement nih. Insya-Allah uols takkan menyesal makan sebab kebaikan dan khasiat dia memang superb. Beutskin nih dia juga mencuci rahim wanita, so segala toksin akan dikeluarkan daripada badan. That's why saya juga ada sarankan before untuk mereka yang ada masalah senggugut seperti saya, uols kena try. Alhamdulillah since saya makan supplement nih, saya dah tak kena penyakit guling-guling lagi setiap bulan :)



Untuk mereka yang berminat nak try, usually harga non member ialah RM260 per box tahan sebulan. Harga promosi saya beri RM220 free postage berkuatkuasa hari ini sampai 30th April 2013 sahaja. After that, the price will be back to normal ya. Yang nak kawen tu, better ambil sekarang lagi cepat lagi baik sebab kesan dia makin lama makin best! :D

Info lebih lanjut boleh tengok pada side bar belog, ada few links untuk reference uols iaitu my previous entries about this supplement. Cara-cara untuk order semua pun ada pada side bar okayh.

Jom jaga kesihatan dan kecantikan bersama-sama. Jejaka-jejaka pun boleh makan tak de hal ;)

Till then, have a nice day ahead dearies. Assalamualaikum.


Saturday, April 6, 2013

Pelangi yang hilang.

Assalamualaikum..

Lately saya stress. Paling ketara bila saya dalam waktu bekerja.
Paling obvious bila saya tengah berjalan seorang diri, riak muka memang tak boleh blah.

Macam mana saya boleh kata saya stress? Stress tu apa?
Confident ke apa yang awak tengah rasa tu stress wahai Lyana?

Bagi saya, stress itu..

  • Bila saya cepat naik angin, cepat marah
  • Bila saya berkhayal semasa orang tengah bercakap dengan saya
  • Bila orang tanya lain saya jawab lain
  • Bila benda kecil boleh jadi benda serius
  • Bila lawak jenaka dah tak de ertinya lagi, tak kelakar at all
  • and bila JERAWAT keluar sebijik!

May be I think too much.


But how could I control my mind when it sometimes preferred to connect with my heart? 
Jiwa kacau.

Wedding preparation, tak de lah stress sangat. Orang kata, enjoy the moments. Kahwin sekali seumur hidup, so jangan buat benda yang anda tak suka nak buat and jangan pilih benda yang mata anda tak berkenan. 

Cukup.

Work.. Yes, I am stress because of work loads yang melampau tapi tak dapat appreciation daripada yang berkuasa bila time nak dapat appraisal. Tak best kan kerja macam ni? Just because you heard the rumours that I'll be leaving after my wedding, you gave me lower marks than last year padahal my achievement is getting better? 

Sampai hati.

I really thought of staying there well at least for some time before I decide to follow my 'Adam', but now dah tak de hati. Hati kering, kosong.

And that stupid things keep on playing in my mind, lagi-lagi bila nampak muka dia first thing in the morning.. Lagi-lagi bila dia bagi kerja gila-gila..

SABAR. 

That's the best way kan. Allah takkan memberi dugaan di luar kemampuan hamba Nya. 

I am trying to be patient. 
I am trying to do my work seikhlas yang termampu.
I am trying to smile even if it's fake.

I believe that Allah knows what's the best for us. Pelangi yang muncul selepas hujan pun tak kekal lama, akan hilang juga. Tapi kita masih ada matahari, untuk menerangi hari-hari kita. Mendung, hujan jangan jadikan sebagai penghalang untuk kita lalui hari-hari dengan rasa tenang dan bahagia.


Aminn..

 
Copyright @2016 Lyana Hisham
All Right Reserved
Designed By Shahada Fauzi
Powered By
Blogger.com