Saturday, November 30, 2013

My Love Story.

Assalamualaikumwarahmatullah..

Today I wanna share with you people out there about my love story..


Tett! Mesti ingat nak cerita pasal kisah saya bersama suami kan? Nak tau kisah saya dan suami kena baca blog ini daripada awal ;)

"Sayang.. B perasan la kulit Sayang macam makin halus jer.. Sayang makan apa?"
"Ye ke.. Sayang makan nasik laa.. Hee"
"Serious please.. Jangan kedekut boleh tak? Nampak differ masa sebelum fitting baju hari tuh.. Make up pun nampak smooth jer.."
"Sayang makan produk Shaklee laa.. Terpengaruh tengok kulit member licin, terus beli.."

I started to take Shaklee 1 month before my big day. 

Alkisahnya, nampak my friend Nana asyik post pasal Shaklee kat facebook. Masa tuh I had stop Beutskin sebab nak dekat wedding kan. Ingat nak cari yang elok for skin, kesuburan and kesihatan as well. So I tried ESP Shaklee.


During my big day, alhamdulillah memang I got the skin that I always wanted! Licin, halus and nampak glowing jer. And then I managed to reduce my weight sebab masa mula-mula fitting baju dah sempit sikit gara-gara teman Mak Yung office-mate breakfast roti canai kari kambing. Haha amik kau.. Nak kahwin lagi tak reti control makan kann..


Then I started to take other supplements selepas jatuh chenta dengan ESP tadi. Bermula lah pulak episode chenta dengan Vitamin E, Vitamin C and B Complex. This three memang current favourite and HOT SELLING for beauty set. Take it consistently, insyaAllah you'll get the skin you had always wanted.

Vitamin E: Ada parut jerawat? Jeragat? Kesan luka? Pori muka besar? Kulit kusam? Vitamin E lah jawapannya..

Vitamin C: Nak kulit putih dan cerah secara semula jadi? Nak tingkatkan imunisasi? Nak kulit glowing? Vitamin E lah jawapannya..

B Complex: Sebagai anti-stress. Takut keluar jerawat besar jerawat batu? Take B Complex..

Trial Pack is now available for 1 month, 30 capsules of each vitamins above :)
Nak order boleh email ye, lyanahisham@yahoo.com

If you have extra budget please do take this Collagen Powder sebab Collagen Powder dari Shaklee nih sememangnya yang TERBAIK untuk skin :)
 
After miscarriage hari tuh, berat badan still at 45kg padahal sebelum kahwin 41-42kg jer.. So this means I have to do something, lalu laju-laju order Slimming Set by Shaklee: Lecithin, Alfalfa, Cinch Shake and Cinch Tea.
 
Lecithin: Burn Fat! 
 
Alfalfa: Nak lebih lawas..
 
Cinch Shake: Mengenyangkan dan burn fat as well tanpa mengganggu otot so kurus secara sihat dan kulit pun tak menggeleber..
 
Cinch Tea: Malas nak exercise? Take this tea untuk tingkatkan metabolism badan so cepat turun dan tak cepat naik :) Saya masa tu ambil sebab tengah kena berpantang tak boleh ler exercise sangat kann..




ALFALFA vs HERB LAX, nak lawas lagi power take this Herb Lax as well twice a week, Alfalfa ambil every day..

Setakat nih, Shaklee is the best products I have ever tried. Skin care NutriWhite pun memang superb! So that is how I fall in love with Shaklee because Shaklee has what it takes to have a healthy skin, body and beautiful inside out. Encik Suami pun sekarang dah start consumed Shaklee: Vitamin C, Vitamin E, Performance Drink and NutriWhite skin care. Both of us are totally into Shaklee now.


 
Just nak share for those yang bertanyakan pasal Business Shaklee, adakah Shaklee nih MLM?
 
Yes. Shaklee adalah MLM tapi Shaklee mengamalkan konsep MLM yang adil dan percent bonus diberikan based on your sales. Unless you are a Leader, you will get extra Leadership bonus from Shaklee. Tak de istilah orang bawah buat sales orang atas jalan kaki yer.. Kita ada sales kita sendiri and kita kena guide orang bawah kita untuk success sama macam kita.. InsyaAllah~ And I join Shaklee sebab Shaklee bukan konsep HEAD HUNTING, anda cari orang join anda dapat duit. Shaklee nih kita business menjual products so bonus diberikan berdasarkan sales yang and perolehi. Kalau anda memang ada passion, anda boleh pergi jauhh dalam business nih. Income 4-5 angka bukan suatu yang mustahil. Malahan anda juga berpeluang mendapat car bonus and if you meet conference point yang ditetapkan, dapat tajaan untuk pergi umrah or National Conference sepenuhnya daripada Shaklee :)
 
If you wanna join my team, you may email to me at lyanahisham@yahoo.com or you may reach me at WeChaT, my id is lyanahisham.
 
Till then, jom sihat dan cantik bersama Shaklee.
 
Assalamualaikum :)

Wednesday, November 27, 2013

Wordless Wednesday.

New Update at my Online Boutique, Aryana Hijab & Beauty :)


ARMY PANTS

Thursday, November 21, 2013

VIVIX by Shaklee: PART 3

Assalamualaikum..

Bulan nih sememangnya bulan untuk Vivix by Shaklee. Kenapa saya cakap bulan nih bulan untuk Vivix? Sebabnya, bulan nih harga Vivix memang lah sangat berbaloi-baloi. Untuk yang masih tak tahu, Vivix merupakan SUPPLEMENT yang TERBAIK daripada Shaklee kerana Vivix merangkumi kesihatan keseluruhan.

Nak CANTIK?
Nak SLIM?
NAK SIHAT?

Semuanya ada dalam Vivix by Shaklee :)


Okayh, kat sini saya nak list kan secara ringkas kenapa Vivix nih merupakan supplement yang terbaik daripada Shaklee so that uols lebih memahami dan mengetahui manfaat dan kelebihan yang ada pengambilan Vivix sebagai supplement dan makanan tambahan.



Antara MANFAAT dan KELEBIHAN Vivix by Shaklee:
  • Mengelakkan cyst and fibroid, bagi yang dah sedia ada insyaAllah Vivix dapat membantu mengecutkan cyst dan fibroid.
  • Mengelakkan kanser payudara
  • Anti-aging, mengurangkan kedutan dan garis-garis halus pada muka dan keseluruhan badan
  • Untuk kelihatan Awet Muda dari USIA SEBENAR
  • Mengurangkan masalah rambut gugur
  • Mengelakkan gemuk dan obes
  • Mengurangkan gatal yang disebabkan oleh resdung
  • Mengurangkan jeragat dan juga jerawat
  • Meningkatkan kesihatan dan memberi tenaga kepada Pesakit Kanser, Diabetes, Gout, Strok, Darah Tinggi, Sakit Jantung, SLE etc.
  • Bagus untuk membunuh sel kanser or sel yang abnormal dalam badan
  • Sesuai untuk heavy smoker, mengurangkan sakit dada dan mencairkan kahak dan lendir dlm dada akibat rokok serta insyaAllah mampu membantu untuk menghentikan ketagihan pada rokok (ketagihan pada dadah juga insyaAllah boleh dihentikan dengan pengambilan Vivix secara berterusan)


Tiada yang MUSTAHIL dengan izin Allah. Ada tak orang yang uols sayang yang tak boleh berhenti merokok? Nah, Vivix might help insyaAllah.

Antara testimoni-testimoni lain Vivix by Shaklee (click for a clearer view):






For more info and inquiries, boleh email saya at lyanahisham@yahoo.com or you may reach me at WeChat, my id is lyanahisham.

Till then, have a nice day ahead dearies.

Assalamualaikum :)

Saturday, November 16, 2013

Hidup untuk MEMBERI :)


Assalamualaikum and Happy Saturday.

Alhamdulillah masih diberikan peluang untuk bernafas di bumi Allah ini. Hope that uols semua menjalani weekend nih dengan aktiviti yang penuh dengan manfaat bersama keluarga dan orang-orang yang tersayang.

Hari nih saya just nak share dengan uols, what I had been doing since June. Banyak perkara yang saya lalui, suka duka semuanya saling bercampur antara satu sama lain. Walau ada kesedihan yang menimpa, saya tahu Allah itu sebaik-baik perancang. Di setiap ujian ada seribu hikmah dan kemanisan yang akan datang. Allah tahu kemampuan hamba-hambaNya, Allah tahu setakat mana hamba-hambaNya mampu bertahan. Jadi benar lah, Allah takkan menduga melebihi kemampuan hamba-hambaNya. Kita kena percaya, kita kena yakin, kita kena ikhlas dalam menempuhi apa jua ujian yang diberikan kepada kita kerana ujian itu lah yang sebenarnya menjadikan kita lebih kuat dalam menempuh hari-hari yang akan datang.

Sebelum berkahwin, saya mula merisik sahabat saya yang ketika itu merupakan seorang distributor Shaklee kerana saya mencari supplement untuk kulit dan kesuburan. Maka di sini saya sebenarnya merupakan seorang pengguna Shaklee sebelum saya sendiri menjadi seorang distributor Shaklee. 

Apa yang membuatkan saya tertarik untuk join business Shaklee nih?

Well at first, bukan bonus yang saya kejarkan semata-mata. Saya jadi ahli sebab saya nak beli barang Shaklee dengan harga ahli so that saya tak perlu bayar lebih. But then I found out that there are TWO ways untuk jadi member:
  1. Pay RM75 to be a Shaklee Member. Then Shaklee akan pos member kit yang mengandungi catalogue products and price list. Lepas jadi member jer dah boleh beli dengan harga ahli, kalau minat nak berbisnes dah boleh start as well.
  2. Kalau nak FREE MEMBERSHIP, tak nak bayar RM75 pun boleh.. Kumpul-kumpul produk Shaklee yang diingini dan beli sekaligus dalam satu pembelian, mesti lebih daripada RM660 maka uols berhak mendapat FREE MEMBERSHIP. Untung kan tak payah bayar pun RM75, lagi save beli products jer :)
Saya memilih option number 2, in order not to pay for the RM75. Ingat lagi masa tu beli skin care Nutriwhite and few sets of vitamins untuk skin and kesuburan. 

Pada mulanya, tujuan utama saya nak join Shaklee nih sebab saya nak beli produk dengan harga yang lebih murah. Tapi, selepas saya sendiri merasai kelebihan dan keberkesanan produk Shaklee nih, terus saya berazam nak share dengan orang lain. Saya nak orang lain merasai apa yang saya rasakan. Dari segi kesihatan, kecantikan. Plus, produk Shaklee nih memang price dia affordable and reasonable So memang insyaAllah mampu milik oleh semua orang even students pun boleh tau.

Saya bermula dengan bonus RM80. Almaklum lah.. Masuk dah nak hujung bulan pun masa tu. Sales belum start banyak, orang pun baru nak kenal and tau, "Ohh.. Lyana Hisham sekarang dah jadi distributor Shaklee.." Masuk bulan kedua, makin ramai yang tau saya nih menjual produk Shaklee sebab saya rajin share apa jua kelebihan dan kesan yang saya sendiri dapat rasakan pada diri saya sendiri, pada ibu yang turut amalkan Shaklee dan juga saudara mara yang saya recommend suruh makan supplement Shaklee. Start bulan kedua, sales saya mula meningkat alhamdulillah dengan izin Allah.. Menjelang closing, saya tau bonus EMPAT ANGKA kini menjadi milik saya.. Syukur sangat. And until now, bonus saya mula meningkat dan insyaAllah akan menghampiri LIMA ANGKA pula lepas nih. Doakan saya :')

Bila kita ada rezeki lebih, selalu lah kita beringat pada mereka yang memerlukan. Selain niat hati kita mencari duit lebih sebab nak bantu keluarga, kita kena sentiasa beringat untuk sedekah dan zakat. InsyaAllah lebih berkat rezeki yang kita perolehi. First sekali toleh dulu pada keluarga atau saudara mara terdekat, ada tak yang hidup agak susah, ada tak yang memerlukan? Kadang-kadang saya perasan ada yang lebih prefer untuk memberi kepada badan-badan kebajikan tertentu, tapi bagi saya lebih afdal kita menoleh dahulu pada yang terdekat dengan kita: keluarga, saudara mara atau jiran tetangga. Ini dari segi sedekah, zakat mungkin boleh kita salurkan terus pada Pusat Zakat. Sekarang nih semuanya di hujung jari, online jer.

Saya bersyukur saya diperkenalkan dengan Shaklee. Kenapa saya suka Shaklee daripada segala brand yang ada sekarang nih?

Sebab Shaklee nye vitamins memang affordable, tak rasa pun kena keluar duit banyak sangat sebab mostly banyak yang tahan 3 bulan dan ke atas. So you don't have to buy every month.

Sebab Shaklee bukan sekadar untuk kecantikan semata-mata, Shaklee juga menawarkan supplement untuk kesihatan. Contoh supplement : Omega Guard.


See, bukan semua supplement Shaklee untuk kecantikan kulit semata-mata. Omega Guard nih antara supplement paling BEST SELLING untuk kategori produk kesihatan selain daripada Vivix, CoQ Health etc. And also mostly vitamins from Shaklee yang untuk kulit, function dia bukan lah untuk kulit semata-mata malahan untuk kesihatan pun ada juga yer. 

And lastly sebab saya sendiri dah JATUH CHENTA dengan produk Shaklee. Bila saya sendiri dah cuba dan alami keberkesanannya, saya nak share dengan orang lain pulak yang mungkin sebelum nih ada certain masalah yang sama dengan saya. Hidup untuk memberi bukan sedar harta, wang ringgit tetapi juga ilmu dan manfaat :)

So my dear lovelies, just in case you have any health or any issues you mind to share with me, do not hesitate to contact me. InsyaAllah I will give you at my best, to recommend the best products that suits your needs and budget as well. Mostly I have repeat customers sebab diorang suka deal dengan saya, which is the option "Anda boleh WHATSAPP atau WECHAT atau SMS saya bila-bila masa sahaja selepas anda secara official nya membeli produk dengan saya dan secara automatic nya menjadi customer saya.." Saya memperuntukkan masa dari pukul 8am till 10pm untuk reply mesage customers, after 10pm kalau belum tidur and tak busy membungkus parcel untuk pos esok nya memang saya reply as well or of not esok pagi nya saya akan reply insyaAllah.

Bila menjalankan bisnes, kena ada kekuatan dan mental yang tinggi untuk menghadapi pelbagai jenis dan ragam customers. Tapi semua ni lah yang menjadikan saya lebih tinggi keyakinan diri, tinggi tahap kesabaran dan better communication skills sebab dah biasa interact dengan macam-macam jenis orang. Such an interesting life, alhamdulillah. Thank you Allah for all the happiness that you give :)

Till then, I just love you guys sebab sudi baca entry panjang berbaur bebelan Cik Puan Lyana Hisham. I just missed blogging so much, kehidupan yang hectic kadang-kadang buat saya tak sempat nak membebel di entry. Baru taip pembuka bicara dah save as draft lepas tuh buat kerja lain. Bila buka blog balik delete jer draft tadi. Sadis kan? Sobs.

Hava a wonderful day ahead, moga Allah berkati dan permudahkan kehidupan kamu semua.

Assalamualaikum.


Friday, November 15, 2013

P/S: Nanti dekat Akhirat saya tuntut dekat awak ye?

Assalamualaikum..

Okayh, entry hari nih saya tak nak cakap pasal kecantikan dan kesihatan. Saya rasa uols pun dah sedia tahu banyak perkara dan kepentingan pasal menjaga kecantikan dan kesihatan nih kan? So, bila cakap pasal kecantikan dan kesihatan jer first thing that appear in my mind semestinya Shaklee sebab for me, Shaklee is the most affordable brand and mampu milik oleh semua orang :)

Enough pasal Shaklee. Sebenarnya saya nak cakap pasal FAKE ACC.

Kenapa agaknya orang buat fake acc? Apa motif? Apa tujuannya?

Firstly yang saya rasa saya faham, orang nih dia LOW SELF ESTEEM atau dalam kata lainnya dia nih rendah diri tahap melampau. Allah jadikan manusia nih dengan sebaik-baiknya malahan manusia adalah makhluk Allah yang cukup sempurna. Tak nak letak gambar sendiri tak pe, letak gambar bunga ke kucing ke.. Daripada awak menggunakan gambar orang lain, bukan kah awak secara tidak langsung awak telah menceroboh hak orang itu sendiri?

Secondly, SUKA-SUKA jer nak berfoya-foya atau bahasa paling indahnya 'FLIRTING'. Yelah, dah guna gambar orang lain lepas tu menggedik bukannya orang tau diri dia yang sebenar. Orang yang macam nih sama ada dia memang takde kerja atau pun dia nih ada stress tahap melampau. Maka dia menggunakan option untuk berfoya-foya di internet dengan menggunakan gambar orang lain so that identiti dia orang bukan tahu pun.

Thirdly, NIAT yang TAK BAIK. Mungkin dia takde niat tak baik pada empunya gambar, tapi dia berniat nak pergunakan orang lain. Memperguna orang nih banyak tapi mainly mesti pasal DUIT. Sama ada dia buat business konon-kononnya lepas tuh orang dah bayar dia senyap dan hilang, atau dia bercinta habis-habisan dengan orang tu sampai dia berjaya kikis duit orang tu lalu dia hilang tanpa khabar berita.

Nampak tak kat sini betapa buruknya akibat daripada perbuatan tu? Nampak macm simple, takde hal punya tapi sebenarnya dah menyusahkan orang lain, mungkin juga memusnahkan hidup orang lain atau secara tak langsung cuba memburukkan empunya gambar yang awak gunakan. Perbuatan nih tak baik, kalau takde orang ingatkan biar saya cuba ingatkan. Kalau takde orang nak nasihatkan biar saya nasihatkan.

Sejujurnya saya jenis tak kisah dan saya berfikiran positif jer pada fakers sebab saya tahu yang ada antara mereka nih yang mungkin suka-suka takde niat lain. Tapi yang saya sedih, bila ada yang fakers nih dia mempermainkan perasaan orang lain. Ditambah lagi, dia siap kikis duit orang tu lagi. Sedih.. Ramai orang yang teraniaya kat sini :(


One thing you have to bear in mind.

Jangan masuk telinga kanan dan keluar telinga kiri. Biar masuk telinga kanan dan simpan sampai bila-bila.

Dekat dunia mungkin awak lepas, tapi zaman sekarang nih banyak perkara Allah bayar cash jer tak perlu nak tunggu sampai akhirat. Awak tak sedih ke? Awak tak takut? Kat dunia mungkin awak akan terkena, tapi yang akhirat itu pasti :)

Till then, assalamualaikum.

P/S: Nanti dekat Akhirat saya tuntut dekat awak ye?

Thursday, November 14, 2013

Product Sharing: Idamkan KULIT yang FLAWLESS tak? :)

Assalamualaikum..

Lately kat office, ramai yang mula bertanya..

"Lyana, apa awak makan? Licin nyee kulit.."
"Lyana, macam mana kulit awak boleh nampak glowing macam tu? Tapi tak pakai foundation pun!"
"Kenapa kat hidung tu macam takde blackhead? Rajin pergi facial ke?"

And few more question but makna nya sama, mereka perasan yang my skin makin halus, licin and glowing. Alhamdulillah, all thanks to Shaklee :)

Ini lah yang saya telan hari-hari without fail. Sehari each of them cuma sebiji :)
If you are under budget, saya akan recommend yang mana paling sesuai untuk masalah kulit yang uols alami.
 
No edit and no filter, paling best no more foundation.
Lagi senang nak solat tak payah guna wipes untuk buang foundation.
 
Okayh kat sini saya huraikan secara ringkas fungsi setiap satu supplements yang saya ambil so that uols lagi senang faham :)
 
B-Complex nih sebagai anti-stress. InsyaAllah stress kerja pun muka tak de lah naik jerawat dengan dahsyatnya macam dulu-dulu. Kalau tak, pantang jer asal stress keluar seketul kat dahi. Kalau period pun keluar kecik jer jerawat nya tapi tak lama, makan B-Complex + Vitamin C + Vitamin E insyaAllah cepat lah kecutnya..
 
Sustained Release Vitamin C nih bagus untuk mereka yang nak mencerahkan kulit keseluruhannya (bukan muka sahaja yer) dan juga yang muka berbelang you should take this if you nak your skin tone jadi sekata. Another thing yang saya perasan sejak ambil Vitamin C nih, demam selsema flu batuk sakit tekak semuanya cepat jer baik dan tak berlarutan lama macam dulu. Alhamdulillah sangat kalau tak asyik mc jer kerjanyaa.. Sebab Vitamin C nih juga meningkatkan tahap imunisasi dalam badan.
 
Vitamin E pulak untuk menghaluskan kulit, menghilangkan parut jerawat, jeragat atau pun luka-luka. Memang I realize ever since ambil Vitamin E nih pori muka makin mengecil, blackheads pun makin berkurangan sangat-sangat. Parut jerawat memang tak nampak dah, say byebye to concealer and foundation. Bila tak pakai foundation memang kulit rasa lebih free and breathable so kurang terdedah kepada risiko kulit bermasalah terutamanya jerawat sebab muka pun less berminyak. Biasa bila pakai foundation muka cepat berminyak kan? So amalkan Vitamin E nih insyaAllah lepas nih uols pun tak payah nak tepek make up tebal-tebal lagi dah :)
 
Kalau ada extra budget lagi, boleh lah tambah ESP sebab lagi cepat kulit uols untuk makin cantik, halus, gebu dan licin.

 
Also, skin care sangat memainkan peranan yang penting dalam menjaga aspek luaran kulit kita. Macam saya, sekarang memang setia dengan NutriWhite by Shaklee sebab my skin jenis sensitive sangat tak boleh skin care yang terlalu kuat nanti mengelupas dengan teruknyaa.. So far saya gunakan NutriWhite nih memang dia very soft and mild sangat maka tak merosakkan dan menipiskan kulit.

Currently saya menggunakan: Cleanser, Softener, Spot Whitening, Night Cream and UV Cream.
 
For more info or to order, boleh email to me at lyanahisham@yahoo.com or you may reach me at WeChat, my ID is lyanahisham.
 
Till then, have a nice day ahead lovelies.
 
Assalamualaikum.

Tuesday, November 12, 2013

Set Shaklee untuk GAIN WEIGHT: Meal Shakes, Vita-Lea & B Complex.

Assalamualaikum..

"Kak Lyana, Shaklee ada tak supplement yang boleh gain weight? Saya nih kurus sangat, BMI pun memang under weight.. Kawan-kawan selalu gelakkan cakap saya macam tiang lampu!"

Ini kisah benar. 

Di saat ada di antara kita yang sibuk nak slim down, nak badan cantik.. Ada di antara kita yang juga mengalami masalah kurang berat dan terlampau kurus. Masalah kurus sangat nih juga boleh menyebabkan seseorang tu LOW SELF ESTEEM dan kurang keyakinan pada diri. Dia cemburu tengok kawan-kawan yang badan cantik and ada shape, sedangkan dia terlalu kurus sehinggakan ada yang menggelarkan dia 'TIANG LAMPU', 'POKOK KELAPA' or what so ever lah.

Ada orang yang mengambil mudah dan malas nak berfikir cuma akan set in their mind , "Lantak pi lah.. Yang kurus kedengking nih badan aku bukannya orang lain. Janji aku sihat udah ler.."

Haa ni satu lagi kesilapan yang besar.

KURUS = SIHAT

Bila kita terlalu kurus, kita mungkin terdedah kepada masalah sakit tulang especially kalau kita tak minum susu. Saya sememangnya penggemar susu especially Susu Kambing. Seeloknya amalkan minum hari-hari tapi kadang-kadang kita might ter-skip sebab tak sempat. So I take Ostematrix as a replacement when I forgot to drink milk during the day. Ostematrix nih Calcium tablets, totally the best to strengthen your bones :)


Okayh back to the main topic here, Gain Weight Set by Shaklee.


Apakah FAKTOR yang menyebabkan berat badan tidak berjaya dinaikkan?
1) Makanan yang diambil tidak sempat diproses menjadi nutrien yang boleh digunakan oleh tubuh secara 100% sepenuhnya disebabkan oleh kadar metabolisme yang cepat. Ini menyebabkan nutrien dibuang begitu sahaja dengan sia- sia.
2) Pengambilan makanan yang sedikit ( makan sedikit sahaja dah rasa kenyang). Perut tidak dapat menampung pengambilan makanan dalam kuantiti yang banyak disebabkan telah menjadi kebiasaan makan sedikit sahaja.
Apa yang ada dalam set for Gain Weight by Shaklee?

Firstly, Meal Shakes. Fungsinya untuk meningkatkan selera makan. Walau pun kita kurang makan, pengambilan Meal Shakes ni hbanyak membantu memberikan badan kita rasa bertenaga.

Fakta tentang Meal Shakes Shaklee:

-Membekalkan sekurang-kurangnya 35% (atau lebih) Nilai Harian (Daily Value) bagi 19 vitamin dan mineral penting yang diperlukan oleh tubuh.

-Sumber yang kaya dengan kalsium, fibre dan protein.

 
-Pilihan terbaik rendah lemak dan rendah glisemik.
 
-Rasa French Vanilla yang enak (seperti aiskrim vanila), boleh diminum begitu sahaja atau dicampur dengan susu atau minuman kegemaran kecuali yang berkafein sebab kafein boleh mematikan protein.

Meal Shakes Shaklee boleh diberikan kepada bayi bermula 1 tahun (jika tidak menyusu ibu) dengan dos satu sudu kecil sahaja. Bagi kanak-kanak di bawah usia 4 tahun, Meal Shakes Shaklee boleh diberi dalam kuantiti yang sedikit untuk membenarkan tubuh mereka membina ketahanannya secara independent.

So untuk ibu-ibu yang ada anak-anak kecil yang tak de selera makan tu, boleh juga cuba beri anak-anak untuk minum Meal Shakes nih sebab Meal Shakes berupaya meningkatkan selera makan selain kandungan di dalamnya lengkap dengan nutrien yang diperlukan oleh tubuh badan kita.

For pregnant mummies yang ada morning sickness yang teruk sampai tak boleh makan, you may consume Meal Shakes as well :)
Secondly, Vita Lea. Fungsi Vita Lea nih untuk membekalkan 23 jenis vitamin penting bersama iron yang sangat penting dalam pembentukan sel darah merah. Banyak membantu mencantikkan kulit wajah, kuku yang licin, rambut yang kuat dari segi akarnya, membantu mencegah penyakit tiroid atau beguk (penyakit tiroid ini terjadi kebiasaannya kerana kekurangan iodin dan ini terdapat di dalam Vita-Lea kita), tidak lesu dan menjadikan kulit yang sentiasa tegang, mengelak pitam dan pening.


Kalau uols jenis yang makan tak ikut pyramid makanan and makan tak tetap, highly recommended to take this Vita Lea as well. Sebab badan kita bila makan tak cukup especially zat besi boleh menyebabkan penyakit seperti Low Blood Pressure, Anemia dll.
Thirdly, B-Complex. B-Complex mengandungi 8 jenis vitamin B yang penting untuk badan. Ramai yang salah anggap ingatkan B-Complex nih menambahkan selera makan. Tapi sebenarnya B-Complex nih dia membantu menukarkan makan kepada tenaga. So that untuk yang nak gain weight nih biar lah dia gain weight in a healthy way bukan gain weight menjadi gemuk, lemak berlebihan atau meningkatkan paras kolestrol dalam badan. 
Secara ringkas, fungsi B-Complex ialah untuk mengawal atur kadar metabolisme dalam badan, menggalakkan kesihatan sistem kardiovaskular, mengurangkan rasa letih, tekanan perasaan dan meningkatkan sistem pertahanan badan.

For more info and to order, boleh contact Lyana okayh. Nanti Lyana akan berikan full consultation beserta follow up sekali and also cadangan jadual pemakanan as well :)
Till then, have a nice day ahead lovelies.
Assalamualaikum.

Your Shaklee Independent Distributor
NUR LIYANA | lyanahisham@yahoo.com
Whatsapp: 0162099703
WeChat ID: lyanahisham
Instagram: @lyanashaklee & @lyanahisham_
Facebook: Lyana Hisham or White Lavender (page)


Sunday, November 10, 2013

Product Sharing: Set Slimming Shaklee (III)

Assalamualaikum..

Okayh kali nih saya nak share lagi berkenaan Set Slimming by Shaklee. Suka betul kan saya cakap pasal Set Slimming nih? Of course laa sebab set nie lah yang paling laris sekali tau antara segala set yang Shaklee tawarkan selain Set Kecantikan dan Kesihatan.

Buat yang masih tertanya-tanya lagi, apa yang ada dalam Set Slimming yang famous and hot selling sangat nih? Kat sini saya huraikan balik one by one apa yang ada dalam set so that uols nampak dengan lebih jelas :)

Untuk menurunkan berat badan yang sememangnya dah berlebihan, kita perlu make sure LEMAK dalam badan kita nih diBAKAR dan diCAIRkan. Ramai yang beranggapan nak BURN FAT kena bersenam hari-hari, pergi GYM atau may be dapatkan rawatan kat SLIMMING agencies..

BERSENAM.. Nampak macam senang kan, bunyi macam mudah jer nak pergi bersenam nih. Tapi yang sibuk dengan kekangan kerja, class.. Sempat ke nak jogging pepagi?

Pergi GYM.. Ni kalau lelaki biasa rasa macam okay laa.. Kita nih perempuan nak pergi gym macam segan jer. Plus, kekangan masa as well. Kalau seminggu sekali tu mungkin boleh laa, but still yang dah berkeluarga surely takde masa punya nak pergi..

SLIMMING agencies.. Haa yang nih siapa ada RIBU-RIBAN boleh laa.. Tapi kena ingat, biasa yang pergi pusat rawatan untuk slimming nih yang success semua majority spend 10k and above.. Den tak mampu, uols mampu tak? :)

So here goes the function of LECITHIN and OMEGA GUARD. Tak tahu mana satu yang patut diambil yer? Okayh.. Lecithin ni berfungsi untuk membakar lemak, malahan Omega Guard juga mempunyai fungsi yang sama. Tapi bezanya antara Lecithin dan Omega Guard, Omega Guard nih juga berfungsi untuk menurunkan paras kolestrol dalam darah. Selain itu, Omega Guard juga bagus untuk mereka yang ada masalah darah tinggi, kencing manis, penyakit jantung dan juga diabetes. So kalau yang tak de masalah-masalah lain nih, memadai dengan pengambilan Lecithin. Tapi kalau ada extra masalah selain nak slim down, highly recommended to take Omega Guard. Nanti later on paras kolestrol dah okay, tekanan darah normal, kencing manis terkawal and all boleh ambil Lecithin pulak.

Once dah BURN FAT tadi, next step apa yang kita perlukan? BUANG dan SINGKIRKAN segala lemak dan toksin tadi daripada badan kita. Percaya tak 90% mereka yang mengalami masalah berat badan berlebihan, gemuk atau obes nih sebenarnya mereka mengalami masalah untuk buang air besar? Yer, most of them ada yang buang air besar 3 hari sekali, malahan ada yang lebih teruk seminggu sekali jer. Walhal kita nih makan hari-hari, makanan kita makan semua jadi tenaga ke? No no no.. Bila susah buang, maka makanan berlebihan tadi akan disimpan di dalam badan menjadi LEMAK.

So here we need Alfalfa and HERB LAX. Both of them berfungsi untuk LAWAS, buang air kecil dan buang air besar. Tapi, fungsi Alfalfa nih lebih meluas lagi. Selain baik untuk memberikan kita rasa lawas, Alfalfa juga berfungsi untuk:

1. Merawat gangguan masalah pencernaan
2. Mengawal paras kolestrol dalam darah
3. Menghapuskan kolestrol buruk 'LDL' dari tubuh
4. Mengurangkan risiko penyakit jantung dan strok
5. Bagus untuk pesakit diabetes kerana mengurangkan paras gula dalam darah
6. Mencegah edema - pengumpulan air dalam badan
7. Mengurangkan simptom menopause
8. Merawat asthma dan lain-lain masalah pernafasan
9. Merawat masalah sembelit
10. Menyingkirkan toksik dalam tubuh badan
11. Mengurangkan kesakitan otot dan sendi
12. Meningkatkan sistem pertahanan tubuh
13. Membantu masalah penghadaman
14. Membantu memperbanyakkan susu ibu
15. Mengurangkan masalah pundi kencing
16. Mengurangkan masalah gastrik dan gangguan hati
17. Meningkatkan kesihatan prostat
18. Bertindak seperti kacip fatimah kepada wanita
19. Merawat masalah keputihan bagi wanita
20. Menghangatkan hubungan suami isteri
21. Membantu meningkatkan kesihatan lelaki

Dah BURN FAT and lepas tu BUANG, what do we need for the next step?
BINA! Sesetengah slimming products nih kan dia cuma membantu kita membakar dan menyingkirkan lemak daripada badan tapi slimming products tersebut tak mempunyai option untuk MEMBINA OTOT dalam badan kita. Sebab tu sometimes ada yang slim down tapi ada kulit-kulit lebih yang menggeleber. So slim tapi badan tak cantik and shape lari.. 

Di sini lah kelebihan produk Shaklee, berupaya membantu kita untuk slim down in a healthy and beautiful way..

CINCH SHAKE nih bertindak sebagai pemangkin untuk mempercepat pencairan lemak tetapi yang bagusnya CINCH SHAKE nih dia tak menggangu dan memusnahkan otot. Sebab itu lah kita slim down dengan shape yang cantik, lemak dihapuskan manakala otot pula akan dibina. Apa bahan yang terkandung dalam CINCH SHAKE nih yang membantu kita slim secara cantik dan sihat? It's LEUCINE.. 

Leucine ini lah yang membantu memelihara otot dalam badan kita so that sewaktu proses pembakaran lemak berlaku, Leucine bertindak untuk memelihara dan membina otot kita. Badan makin slim secara sihat malahan shape juga lebih cantik :)

I have tried all the 3 flavours of CINCH SHAKE, and my favourite sememangnya Chocolate and Vanilla! Kalau Chocolate campur dalam Milo sedap or may be Vico. Kalau Vanilla boleh bancuh begitu sahaja.

Currently trying Cafe Latte flavour. Okay yang nih siapa suka minum Nescafe for sure suka sebab I don't like Nescafe, maka yang ni biasa-biasa jer for me. Yang ni I drink it with Milo :)

For IBU yang tengah BREASTFEEDING baby yang nak slim down tapi pada masa yang sama nak susu kekal banyak boleh ambil ESP sebagai pengganti kepada Cinch. ESP nih juga membantu membanyakkan lagi susu.. So untung nanti baby kenyang and lepas tu bambambam ^__^

ESP with Watermelon Juice, my favourite!
Nak resepi bancuhan ESP dengan cara lain boleh click sini :)

Antara TESTIMONI customers yang dah mencuba Set Slimming Shaklee..



 Another one product yang terdapat dalam Set Slimming Shaklee ini ialah 
CINCH ENERGY TEA MIX..


Kadang-kadang kita rasa badan kita memang dah slim. Tapi bila kita makan lebih sikit jer cepat jer naik, bukan setakat berat naik malahan seluar mula ketat sebab saiz pinggang membesar. Bila kita kurangkan makan baru lah badan turun balik. Agak-agak kenapa yer?

Sebab.... Semakin meningkat umur kita, semakin rendah kadar metabolisme dalam badan kita. Bila badan kita makin rendah kadar metabolisme, maka makin cepat lah badan kita naik atau saiz kita bertambah disebabkan kita terlebih makan.

So kat sini lah kepentingan kita amalkan Cinch Tea nih sebab Cinch Tea ini bagus untuk meningkatkan metabolisme badan kita. Nak metabolisme badan meningkat tanpa perlu ambil supplement tambahan memang boleh... Cara nya ialah EVERY DAY EXERCISE contoh macam Jogging. Tapi setakat 500m tak de maknanya nak cukup. Kalau kat rumah ada threadmill boleh lah naik 20 minit hingga setengah jam setiap hari insyaAllah nanti metabolisme badan kita akan meningkat balik. Tapi kalau pemalas macam saya nih yang naik threadmill dua minggu sekali atau kadang-kadang sebulan sekali, harusss lah bagi saya amalkan pengambilan Cinch Tea nih. Tak perlu ambil every day pun, seminggu dalam 2-3 times dah cukup. So one box nih boleh tahan for 2 months :)



Kandungan Ekstrak yg terdapat dalam CINCH ENERGY TEA MIX:

1) MATCHA GREEN TEA
* antioksida yang sangat tinggi
* energy booster
* metabolisme booster
* bakar kalori up to 4x

2) TAURINA
* menggalakkan metabolisme
* lebih bertenaga
* larutkan lemak
* membantu menghasilkan otot tanpa lemak

3) WHITE TEA
* membakar lemak-lemak berlebihan
* menghalang penghasilan sel lemak yang tidak perlu
* meningkatkan metabolisme
* juga dikenali sebagai teh hijau bayi dengan mempunyai kandungan antioksida yang lebih tinggi berbanding teh hijau.

4) ROOIBOS RED TEA
* melarutkan lemak
* meninggikan kadar metabolisme iaitu pembakaran lemak
* agen detox yang kuat

5) RED TEA
* Salah satu antioksidan yang dijumpai dalam teh merah, yang dikenali sebagai polifenol -
pejuang kanser yang kuat
* Polifenol membantu kerosakan badan yang disebabkan oleh radikal bebas
*merupakan antioksidan yang begitu kuat dan dikaji sebagai pencegahan kanser dan sebagai agen yang boleh menghalang tumor dari merebak

CINCH ENERGY TEA MIX ini bukan sahaja mempunyai pelbagai khasiat seperti di atas, malahan Cinch Tea juga :

1) Rendah kandungan Kafein (Teh Putih)
2) Membantu merendahkan tekanan darah tinggi
3) Mengurangkan kolestrol
4) Melindungi jantung dan peredaran darah seluruhnya
5) Menguatkan tulang
6) Antibakteria dan antiviral
7) Menggalakkan kulit yang sihat
8) Mengurangkan gula dalam darah dan membantu mengurangkan gejala kencing manis
9) Baik untuk pencernaan dan boleh mengelakkan cirit birit
10) Membantu melawan penyakit seperti athma dengan mengembangkan saluran pernafasan

Antara cara nak minum Cinch Tea nih..

-Boleh diminum dengan AIS for those yg suka minuman sejuk

-Boleh diminum dengan AIR PANAS. Also boleh diperah dgn lemon or tambah halia, limau kasturi pun boleh.. Maka jadi lah Cinch Tea Limau :)

For more info, boleh email saya at lyanahisham@yahoo.com or you may reach me at WeChat (ID lyanahisham).

Till then, have a nice day beautiful people.

Assalamualaikum.


Saturday, November 9, 2013

Vitamin B-Complex by Shaklee: Awak ada MIGRAIN?

Assalamualaikum..

Dari zaman sekolah, sampai zaman universiti hingga lah ke alam pekerjaan ada satu masalah kesihatan yang sering mengganggu saya especially bila saya dalam tekanan dan stress disebabkan bebanan kerja yang terlampau banyak, atau pun setiap kali saya nak datang period.

Apakah masalah kesihatan itu yang saya maksudkan?
Apakah masalah kesihatan itu yang mengganggu hari-hari saya?
Apakah masalah kesihatan itu yang bila dia datang jer mesti confirm terbaring atas katil sepanjang hari?

It's MIGRAINE............. T____T

Seriously the pain is killing me..

MIGRAIN nih berpunca daripada tekanan dan stress yang melampau sebab tuu even kita masih muda remaja pun boleh kena sebab kita rasa stress dengan study. Mungkin disebabkan class yang pack, notes yang kena hafal, tutorial yang perlu disiapkan lagi and also exams yang hampir tapi rasa macam tak ready nak hadapinya. All this I had been through before so adik-adik, percaya lah kakak memang faham masalah awak tuh :)

Then bila masuk alam pekerjaan pulak, kerja kat office yang bertimbun ditambah dengan perangai BOS yang super cerewet.. Ini lagi boleh tambah migrain kuasa dua!

Selain stress, antara sebab-sebab lain yang boleh menyebabkan migrain termasuk lah:

  • Makan makanan yang ada Tyramine such as CHEESE (patut pun ini lah makanan favourite dari dulu, kini dan selamanya)
  • Makan makanan yang ada MSG (ajinomoto tu asal masak jer letak, asal letak jer masak.. Ehh??)
  • Bau asap rokok, terdedah dengan bunyi bising
  • Suka minum minuman yang berkafein
  • Stress dan tekanan
  • Jadual waktu tidur tak tetap atau tidur tak cukup
  • Waktu makan tak terjaga lepas tu biar perut kosong terlalu lama (ni bukan setakat migrain, gastric pun datang sekali)
Nampak tak betapa banyak sebab yang boleh membawa kepada MIGRAIN? Sebab tu kita kena cari option lain macam mana nak elak dan atasi masalah migrain nih :)

Sebelum saya jumpa option yang terbaik untuk saya atasi masalah migrain yang saya alami setelah sekian lama nih, saya biasa telan panadol dua biji lepas tu tidur.. Memang lah macam berkesan masa awal-awal, tapi after sometime panadol pun dah tak berfungsi untuk hilangkan migrain malahan makin teruk lagi ada laa.. Biasa dalam few hours boleh baik, nih boleh sampai 2-3 days. Okayh ni dah kes parah.... Sebab panadol dos rendah tak jalan, bila demam pun doctor terpaksa bagi extra medicine sebab panadol yang paracetamol biasa dah sebati dengan badan so tak berjaya untuk bagi diri ini kembali sihat bila demam atau flu datang melanda.

Then kaji punya kaji... Ehh, Vitamin B-Complex Shaklee nih ANTI-STRESS. So I guess it might help me to solve my problem.. Perhaps.

After a month I consumed, memang obvious migrain dah tak datang lagi lahh.. Even baru-baru ni datang period, tak de langsung migrain at all. Senggugut tu memang Alhamdulillah lah since amalkan GLA Complex and Alfalfa memang tak de lagi dah nak sakit-sakit senggugut macam dulu-dulu. But this time, byebye migraine.. Happy! :)


Vitamin B-Complex merupakan gabungan dari beberapa vitamin larut air. Komponen B-Complex terdiri daripada:
  • B1 (thiamin)
  • B2 (riboflovin)
  • B3 (niacin)
  • B5
  • B6 (pyridoxine)
  • B12 (cobalamine)
  • Folic Acid
  • Panthothenic Acid
  • Biotin
Setiap komponen dalam vitamin B-Complex memiliki fungsi yang khusus. Vitamin B-Complex membantu dalam fungsi sistem pertahanan tubuh dan saraf yang sihat. Ia juga membantu dalam penghasilan sel darah merah dan mampu mencegah anemia.

Apakah kepentingan lain B-Complex terhadap tubuh?
  • Membantu untuk mengekalkan tisu otak yang sihat, saraf, kulit, mata, rambut, hati dan mulut, serta otot di dalam saluran usus gastro.
  • Terlibat dalam penghasilan tenaga dan berguna untuk kemurungan dan stress. Ia adalah nutrien anti-tekanan.
  • Diperlukan untuk pembentukan darah, dengan itu, ia membantu mencegah anemia.
  • Membantu untuk mengelakkan sawan, epilepsi, dan membantu mengatasi keletihan dan ketagihan makanan.
  • Membina rambut yang sihat dan mencegah uban.
  • Membantu dalam merawat alergi dan menyembuhkan luka
  • Membina tindak balas imun, mencegah kemandulan, masalah haid, multiple-sclerosis, gangguan saraf, skizofrenia, membantu fungsi seksual, kesukaran penglihatan, masalah kehilangan berat badan dan melindungi daripada keracunan plumbum.
  • Folic Acid dalam B-Complex Shaklee merupakan vitamin B9 yang sangat penting bagi wanita sebagai persediaan untuk mengandung. Tujuannya untuk membentuk saraf tunjang bayi pada peringkat awal kandungan, di samping sebagai agen pertumbuhan dan pembinaan sel-sel dalam badan.
  • Folic acid dapat membantu dalam pencegahan kecacatan kandungan namun yang penting sekali adalah Saintis telah memastikan bahawa Folic Acid membantu dalam pembentukan sel-sel otak, tukang belakang, organ, kulit dan tulang bayi.
So now, no more migraine and my skin pun makin sihat sejak amalkan supplement untuk kecantikan (B-Complex, Vitamin E, Vitamin C and ESP). Collagen Powder dah tak ambil kerap pun since my skin Alhamdulillah makin sihat dan bebas daripada segala jerawat, parut jerawat pun dah almost tak de.. Happy and makin in love with Shaklee Products :)

Sekarang dah boleh makan ini :P

Okay for any orders or inquiries, you may email to me at lyanahisham@yahoo.com or message me at We Chat, my WeChat id is lyanahisham.

Pentingnya kita menjaga kesihatan dan kecantikan itu untuk memudahkan kita melalui urusan duniawi selain membantu kita untuk melaksanakan ibadah dengan lebih sempurna insyaAllah dengan fizikal dan mental yang sihat. Islam menuntut umatnya menjaga nyawa, bererti menjaga kesihatan diri dengan sebaik-baiknya.

Till then lovelies,

Assalamualaikum and take care.


Friday, November 8, 2013

Cameron.. I'm in love ☁

Assalamualaikum..

Cameron Highlands.. Sebut jer Cameron for sure teringat terus Ladang Teh yang cantek tuh.. Pergi sana feeling ala-ala Hindustan gittew!


SubhanAllah.. Indah kan?

And then teringat... Strawberry!


Last weekend baru jer pergi ke Cameron Highlands dengan Encik Suami. Kalau uols nak tau lah, this was my first time ever menjejakkan kaki ke Cameron Highlands. Dari kecik dulu teringin, tapi my family nih jenis suka jalan pergi pulau-pulau. Puas dah masa kecik bermacam pulau dah sampai tapi Cameron memang tak pernah lagi.

We stayed at Equatorial Hotel which was located at Brinchang. Kat situ tengah-tengah, senang nak pergi all the places.




Conditioner dengan night cream tertinggal!

Masa pergi, Encik Suami lalu Tapah. Okayh mesti uols terfikir kenapa laa tak lalu Simpang Pulai?? Sebab first time datang sini Encik Suami tak sure jalan yang lalu Simpang Pulai tuu. Tapi okay lah lalu Tapah masa pergi sebab yang curam jalan turun, nak naik okay lagi cuma pening laa sebab macam ulau kena palu! Lalu Tapah dapat lah singgah Lata Iskandar.

Air terjun yang sangat cantik, rasa nak mandi tapi macam sejuk jer.. :P

On our first day, tak pergi jalan-jalan pun. Check in dah pukul 4 pm, so relax jer lepas Maghrib baru keluar pergi Pasar Brinchang yang famous tuu..


On the next day, baru lah pergi jalan-jalan.. Ohh by the way, breakfast buffet kat Equatorial best.. Macam-macam makanan ade. Kitorang pun dapat check out lambat pukul 6 petang, kena tambah sikit jer. Memang berbaloi-baloi :)


Here goes our first place untuk jalan-jalan, Cameron Valley (also known as Bharat Tea Plantations).


 Feeling feeling lettew minum teh hangat dalam cuaca yang dingin..



Orang sekeliling pandang semacam. Ingat kitorang couple lettew.
Sebenarnya dia Suami saya okayh :)

Cameron Valley nih memang cantik pemandangannya, subhanAllah. Ada orang kata ladang teh Boh lagi cantik, tapi macam jauh jer.. Tak larat lah nak pergi jauh-jauh sangat nih.

Next place, Rose Centre. Kalau tak silap dia dekat-dekat Kea Farm. Penuh Roses dalam tuu.. Memang tak berkedip mata tengok macam-macam colour bunga Rose. Kalau uols penggemar Roses macam saya, jangan lepaskan peluang melawat Rose Centre nih. Cantek sangat! Selain Roses, ada juga bunga-bunga lain kat situ.



"Hubby... Sayang melting nih.."



Lastly, we went to Cameron Lavender.. Tempat yang penuh dengan bunga, bukan sekadar Lavender.. 








Kat sini boleh pluck strawberries as well, but we did not prefer to pluck sebab kecik sangat jer strawberry nyer. Nampak yang kat counter lagi menggiurkan so beli yang kat counter jelah :)


Yang besar-besar manisss! Makan cecah chocolate lagi double marvelous!

Before going back, sempat last minute shopping dekat pasar near by Equatorial. Ohh seriously banyak benda lagi murah daripada pasar yang famous kat Brinchang tuu. So next time dah tau mana nak pergi. Sayur pun fresh and murah sangat.. Beli sikit jer hari tuu takut tak tahan sayur nyer. Rupa-rupanya tahan, so next time boleh lah beli :)

Balik-balik jer sibuk gubah bunga dengan Encik Suami. Sebelum balik tuh sempat lagi borong bunga! Hee..

Okay lah till then. Lepas nih next trip nak pergi mana pulak yer?
Have a nice day ahead.

Assalamualaikum :)

 
Copyright @2016 Lyana Hisham
All Right Reserved
Designed By Shahada Fauzi
Powered By
Blogger.com