Thursday, June 26, 2014

Penyakit GOUT.

Assalamualaikum and Happy Thursday :)

Kali ini saya nak berkongsi dengan awak semua info berkenaan penyakit GOUT. Pernah dengar kan pasal penyakit #Gout

Penyakit Gout adalah salah satu bentuk artritis yang diakibatkan oleh pengumpulan hablur asid urik pada sendi-sendi. Penyakit ini terlalu menyakitkan dan dalam kebanyakan kes hanya menjejaskan satu sendi khususnya ibu jari kaki.




Punca penyakit Gout antaranya ialah:

1. Tidak cukup minum air sehari iaitu kurang dari 2L sehari.
2. Gemar sangat makan kacang tanah, kacang putih dan kacang bergaram.
3. Gemar makan buah-buahan jeruk.
4. Gemar makan mee segera.
5. Gemar dan kerap mengambil Nescafe, air sunquick, oren squash dan segala minuman berperisa.
6. Gemar dan kerap makan mi kuning dan roti canai.
7. Gemar dan kerap minum teh kedai.
8. Gemar dan kerap makan coklat dan Milo.
9. Gemar dan kerap ambil durian, rambutan, ciku, mangga siam, mata kucing siam dan longan dengan kuantiti yang banyak.
10. Gemar dan kerap makan jambu dan tembikai termasuk tembikai susu.
11. Kerap dan banyak mengambil kerang, ketam, udang dan sotong serta telur masin.
12. Kerap dan banyak makan buah oren seperti oren sunkist, air limau seperti air teh O limau.
13. Kerap dan banyak mengambil kordial SUNQUICK serta kordial lain.
14. Terlalu kerap makan makan kari.
15. Tidak suka makan sayur terutama sayuran pahit.
16. Kerap makan cendawan dan produk cendawan termasuk ubat ganoderma.
17. Kerap mengambil ubat pain killer.
18. Gemar makan dan kerap fast food seperti burger dan sebagainya.
19. Penggambilan ubat supplement yang terlalu banyak.

Antara TANDA-TANDA penyakit Gout:

Sakit yang melampau serta mengejut, bengkak, kemerahan dan kehangatan serta kekakuan pada sendi.
Demam gred rendah.
Hablur-hablur dalam sendi mengakibatkan sakit keterlaluan ketika kawasan yang terjejas digerakkan.
Keradangan tisu-tisu di sekeliling sendi juga mengakibatkan kulit menjadi bengkak dan sakit walaupun hanya disentuh dengan lembut.
Gout biasanya menyerang ibu jari kaki. Gout juga menjejaskan sendi-sendi lain seperti mata kaki, tumit, lutut, pergelangan tangan, siku, jari dan tulang belakang.
Gout boleh terjadi juga pada sendi jari-jari kaki yang tidak dapat bergerak disebabkan kecederaan dahulu yang mengakibatkan peredaran darah yang buruk.

Penghidap penyakit Gout perlu MENGELAKKAN makanan yang berikut:

Organ dalaman seperti hati, paru-paru, ginjal dan otak
Ikan bilis, kembung, sardin
Daging cincang
Ekstrak daging, ragi dan kiub rebusan daging
Makanan bercengkerang seperti ketam, udang dan kerang

Juga MENGURANGKAN makan makanan yang berikut:

Asparagus, bunga kobis, cendawan dan bayam
Peanuts, lentil, beans dan peas
Roti jagung dan bijirin

Bagi pesakit gout adalah dinasihatkan agar menjaga pemakanan bagi mengelakkan penyakit menyerang dan menjadi lebih kritikal. Pesakit Gout juga dicadangkan untuk mengambil supplement berikut bagi mengurangkan kesan serangan gout.

Berikut merupakan antara SUPPLEMENT yang dapat membantu dalam mengatasi dan mengurangkan penyakit Gout:




ALFALFA COMPLEX: untuk menyingkirkan toksik secara lembut dari badan, membantu mengawal keseimbangan asid / alkali di dalam badan. Ia tinggi kandungan protein dan mengandungi lapan enzim pencernaan. Ia juga membantu dalam mengatasi bengkak, sakit sendi, bengkak buku lali dan kaki. Namun pengambilan alfalfa memerlukan pesakit mengambil air yang banyak.

OMEGA GUARD: Ini sangat penting bagi pesakit yang mengalami gout yang sangat teruk. Omega penting untuk mengelakkan inflamation (jangkitan) pada sendi-sendi pesakit. Ianya sebagai langkah berjaga-jaga sebelum bengkak itu menjadi lebih teruk.

Dan sebagai tambahan, PERFORMANCE DRINK diperlukan bagi memastikan tubuh pesakit Gout sendiri mempunyai kandungan air dan gula yang cukup agar tidak dehydrate. Penting untuk pesakit gout mempunyai bekalan air mencukupi dalam badan untuk proses perkumuhan asid urik.

JOINT HEALTH TABLET pula utk merawat sakit-sakit sendi akibat penyakit Gout.

Mencegah lebih baik daripada mengubati. Jaga lah pemakanan awak daripada sekarang untuk mengelakkan diri daripada terkena penyakit Gout :)




Nur Liyana | 016-2099703
Health is Wealth 

Wednesday, June 18, 2014

Random Updates.

Assalamualaikum lovely people :)

How's your day? Alhamdulillah, I am just fine living life on the best way that I could. Thanks to Allah for everything.

Last week on the 7th and 8th of June was quite a busy week. 
MUAR-PG-MUAR-KL-PG (pengsan! Luckily dah standby ESP + Performance Drink for energy)

7th June- My cousin's solemnization and reception. Barakallah and congratulations to Kak Didi and her hubby Faiz. May Allah bless your marriage and may your love will last till Jannah. Aminn.




The decorations were so beautiful and the food was good as well. How I missed the gear box with nasi minyak. Superb and delicious!



And this was last Sunday, reception on the groom's side so called as Majlis Bertandang or Majlis Sambut Menantu. Now both of them tengah honeymoon at Bali. Looking forward for Didi and Faiz junior soon, insyaAllah ;)

On the 8th of June, my hubby accompanied me to Shaklee's National Conference at Sunway. Received awards and had dinner on the Sunday night. Alhamdulillah, currently loving my new career as a WAH (Wife At Home). Teehee! But hey, I am a career housewife by the way :)





Never that I thought I could reach this far with Shaklee, more to come insyaAllah. To be success, all starts with 'Niat'. I always wish that I could help my family and my dear hubby. "Money is not everything".. Ya right but now "Everything needs money" :)



For those who still wonder, yes this is my current job. I am focusing 100% with Shaklee business. I restock the supplements (sometimes I will go to the branch in JB or just order through online will do) and then start writing the Poslaju note before doing the packing. My hubby or my lil brother will help to send the parcels to Poslaju. Tiring sometimes especially when it comes to the time to write more notes. Haha but that means a good business of course. Alhamdulillah, thanks to all my customers who had choose and trust me as a Shaklee Independent Distributor. I am truly honored and thankful :') 

If you are interested to be a part of my Shaklee team members, here are some of the numbers that I would recommend you to contact. They are all my Shaklee babies and they are some of the best ones :)

Ainur Farahin 017-7834189
Siti Najaha 019-7000254
Aliza 012-7852053
Liyana 017-3743670
Fatin Nazihah 014-9194898

And if you're a still a student I would recommend you to contact below person. She's 19 but now she had earn 4 figures income with Shaklee. Perhaps you may ask her for the tips to manage your time as a student.

Anis Athirah 017-6695032

Till then. Have a bless day ahead lovelies.

Assalamualaikum and take care.

P/S: For Shaklee's order you may email to me directly at lyanahisham@yahoo.com or add me at WeChat my id is lyanahisham. Saya peramah and tak makan orang :)


Tuesday, June 3, 2014

VITAMIN E COMPLEX SHAKLEE: Pilihan saya dan suami.

Assalamualaikum :)

Hari nih saya nak share dengan awak semua salah satu supplement yang menjadi pilihan dan favourite saya dan suami. Kiranya antara semua shaklee punya supplements, nih antara yang memang menjadi daily routine buat kami berdua. Sehari sebiji, selepas makan.

Kulit saya memang jenis sensitive and sometimes kering sampai mengelupas bila saya terlupa nak pakai moisturizer. Memang semua orang tak suka kan kulit mengelupas? Rasa tak selesa, pedih and then akan timbul rasa lack of confidence. Lagi lah saya jenis berkulit cerah, kalau mengelupas tu memang lah nampak sangat. And then saya betul alah dengan air yang kurang bersih dan cuaca yang panas, senang sangat naik ruam merah kat muka. Sometimes pakai lah segala krim apa pun memang tak jalan, salah pakai krim makin mengelupas pulak area yang naik ruam tuh.

So one thing yang saya perasan sejak makan Vitamin E Complex Shaklee nih is that semua masalah tu totally gone. Alhamdulillah.. Yang paling best, kesan parut jerawat kat muka and luka lama kat kaki tangan pun beransur hilang. Itu antara kelebihan Vitamin E, menghilangkan parut bukan sekadar parut jerawat jer, malahan parut luka, chicken pox dan lain-lain pun insyaAllah boleh beransur hilang kalau kita amalkan secara consistent.

Untuk suami pulak, dia memang jenis tangan tak reti duk diam lagi teruk daripada saya bab-bab jerawat kat muka nih. Asal ada jer tumbuh kat muka mula lah tangan tu mengutil sana sini and akibatnya pap! Berbekas lah kat muka, terus tinggal parut jerawat kat situ and susah betul nak hilang. So saya bagi dia makan sekali Vitamin E nih and alhamdulillah nampak sangat-sangat perubahan kat muka dia. Parut jerawat memang berkurangan sangat-sangat and kulit dia kalau tak jenis kasar sebab terdedah pada habuk dan kotoran almaklum lah dia selalu kena pergi site, sekarang nih lembut kemain mengalahkan muka saya pulak lembutnya. Hehe tak pe lah, suami sendiri jugak kan? :)

Ada yang tentu terfikir, alahai sama jer Vitamin E yang brand lain pun takde bezanya. Vitamin E Shaklee mahal! Mahal? Seriously, supplements Shaklee lah yang paling affordable and berbaloi dengan harga sebab tahan nye berbulan. Contoh Vitamin E nih even harga dia lebih seratus ringgit, sebotol tuh ada 120 capsules which means tahan selama empat bulan. Bukannya awak kena beli tetiap bulan kan? Empat bulan sekali jer nak renew stock. Kalau macam saya nih yang share dengan suami, haa dua bulan sekali lah restock.



Satu lagi keistimewaan Vitamin E Complex Shaklee nih ialah tambahan GRAPE SEED EXTRACT untuk kulit yang lebih CANTIK, SIHAT dan GLOWING! Selain bagus untuk kulit kelihatan awet muda dan memelihara kecantikan badan, grape seed terbukti berkesan untuk membantu mengatasi penyakit CANCER jika diamalkan secara consistent.

Ni antara testimoni terbaru daripada my dear customer yang consume Vitamin E Complex, dia ambil sekali dengan ESP and Vitamin C sekali. Almost full set complete untuk set kecantikan, just that dia takde masalah jerawat besar so tak perlu lah B Complex.



So for those yang tak pernah ambil any supplements from Shaklee lagi or any other brands, if you ask me supplement mana yang awak nak start first I would highly recommend to try this Vitamin E Complex as your daily supplement. It's good for your beauty and your health too!

More info on this product: click here 


Your Shaklee Independent Distributor
NUR LIYANA | lyanahisham@yahoo.com
WeChat ID: lyanahisham
Instagram: @lyanahisham_
Facebook: Lyana Hisham @ White Lavender (page)

 
Copyright @2016 Lyana Hisham
All Right Reserved
Designed By Shahada Fauzi
Powered By
Blogger.com