Thursday, October 23, 2014

Pantang Larang dalam Pengambilan Vitamin atau Supplement.

Assalamualaikum semua.

Untuk hari ini, Lyana ingin berkongsi beberapa PANTANG LARANG sewaktu kita mengamalkan VITAMIN / SUPPLEMENT. Mungkin ada di antara kita yang terlepas pandang atau langsung tidak tahu berkenaan pantang larang ini, semoga sharing dari Lyana ini bermanfaat buat semua :)



Lyana yakin ramai yang tahu kelebihan "CONSISTENCY" iaitu amalan yang mungkin dilakukan secara sedikit tetapi berterusan. Even dalam mendapatkan kesan hasil daripada pengambilan supplement, kita disarankan untuk mengambil supplement secara consistent selama 3 bulan untuk mendapatkan keserasian di antara supplement dan sistem dalam badan kita, di mana sel kita biasanya hidup di antara 90-120 hari.

Ada segelintir yang mengamalkan supplement merasakan tidak mendapat apa-apa manfaat dari pengambilan vitamin atau supplement yang mereka ambil. Sebenarnya, ia berlaku disebabkan oleh beberapa faktor :

1. Tidak mengambil air kosong secukupnya.


Ramai yang ada masalah untuk amalkan minum air masak kosong dan lebih suka yang berwarna dan berperisa. Air yang manis boleh meningkatkan kepekatan darah serta menyebabkan kegemukan.

Kita disarankan untuk membanyakkan minum air masak apabila mengamalkan pengambilan vitamin supaya penyerapan vitamin oleh tubuh berlaku dengan lebih baik.



Pengambilan air kosong juga penting bagi mengurangkan kesan Healing Crisis

Apa itu Healing crisis? Sila klik di SINI.

2. Elakkan makan vitamin / supplement secara banyak sekaligus pada satu masa.

Apabila kita makan semua vitamin / supplement secara sekali gus / serentak, ini boleh meningkatkan kepekatan darah dalam badan kita pada masa-masa tertentu. Ramai yang suka mengamalkan cara ini apabila waktu hendak tidur iaitu mengambil semua supplement sekali gus sedangkan pada masa selepas itu lah kita akan kurang minum air.



Cuba agihkan masa pengambilan vitamin anda mengikut kesesuaian dan keperluan anda agar kepekatan darah tidak meningkat secara mendadak pada satu satu masa. Ini juga membantu agar buah pinggang tidak terlalu dibebani pada satu masa.

3. Elakkan pengambilan vitamin / supplement bersama ubat lain.

Sekiranya anda dalam pemantauan doktor atas masalah kesihatan, elakkan mengambil ubat secara serentak dengan pengambilan vitamin / supplement kerana ini hanya akan menyebabkan darah bercelaru dan tidak dapat menyerap vitamin dengan baik. Cuba sediakan jadual, sekiranya selepas makan pagi anda mengambil ubat doktor maka anda boleh amalkan vitamin / supplement pada waktu tengahari atau malam. Namun, sekiranya anda perlu makan ubat secara berturutan pagi dan petang, maka amalkan vitamin / supplememt selepas 1-2 jam selepas pengambilan ubat doktor.

4. Kurangkan pengambilan kafein dalam diet harian.

Tahukah anda pengambilan kafien boleh merosakkan vitamin yang sedia ada dalam badan? 




Pengambilan minuman berkafien yang tinggi secara berterusan boleh membazirkan vitamin / supplement yang kita amalkan selama ini. Kesannya, kita tidak akan mendapat kesan seperti yang diharapkan sama sekali disebabkan khasiat dalam vitamin /supplement rosak disebabkan pengambilan kafien secara berterusan.

5. Pantang larang makan vitamin / supplement.


-Pengambilan multivitamin yang lengkap dengan zat besi seperti Vitalea tidak boleh diambil bersama air susu / ostematrix / pil kalsium. Ini kerana ia akan mengganggu penyerapan zat besi itu sendiri.

-Vitamin E dan GLA Complex (terdapat Vitamin E di dalam GLA Complex), tidak boleh diambil bersama Alfalfa kerana Alfalfa boleh mengganggu penyerapan vitamin E oleh tubuh badan manusia.

6. Pesakit-pesakit dan keadaan seperti berikut TIDAK BOLEH mengambil vitamin dan supplement seperti berikut,

-Pesakit SLE: Alfalfa

-Pesakit talasemia: Vita Lea


-Pesakit Hipertiroid: Vita Lea

-Pesakit Hipotiroid: ESP

Ibu Mengandung: Vitamin E, Alfalfa, GLA, Vivix, Cinch, Carotomax, Lecithin, Nutriferon (kecuali dengan saranan doktor). Vitamin / Supplement yang tinggi antioksidan tidak digalakkan diambil di awal kandungan kerana dikhuatiri si ibu akan mengalami risiko keguguran. Biasanya diawal kehamilan, imunisasi ibu memang rendah kerana hendak memberi laluan bayi membesar dalam rahim si ibu. Pengambilan vitamin yang meningkatkan antioksida boleh memberi risiko keguguran pada janin tadi. Maka, vitamin / supplement yang tidak boleh diambil seharusnya dihentikan sebaik sahaja mengetahui si ibu telah mengandung.

Ibu Menyusu: Cinch disarankan agar diganti dengan ESP kerana kandungan kalori yang rendah di dalam Cinch tidak mencukupi utk keperluan kalori ibu-ibu yang menyusu dan Vivix.





TIPS UNTUK IBU MENYUSU:

Makanlah vitamin / supplement yang membantu untuk menjayakan penyusuan. Utamakan niat yang utama supaya tidak terlalu banyak vitamin / supplement yang anda amalkan, juga dikhuatiri pengambilan air tidak sekata. 


Untuk info SET PENYUSUAN SHAKLEE, click di SINI.

Sekiranya anda membeli sebarang jenis vitamin / supplement, make sure anda mendapatkan jadual pengambilan yang betul dan pastikan anda tahu fungsi serta kebaikan vitamin yang anda beli. 

For orders and consultation,

Your Shaklee Consultant
NUR LIYANA | lyanahisham@yahoo.com
Whatsapp: 0162099703
WeChat ID: lyanahisham
Instagram: @lyanashaklee & @lyanahisham_
Facebook: Lyana Hisham or White Lavender (page)

Friday, October 17, 2014

Kenapa saya memilih SHAKLEE sebagai bisnes?

Assalamualaikum semua.

Hari ini terdetik di hati Lyana untuk share dengan anda semua bagaimana perjalanan Lyana dengan business yang kini dah menjadi sebahagian daripada diri Lyana sendiri iaitu business Shaklee. Business yang membolehkan Lyana bekerja dari rumah dan juga tak perlu terikat dengan masa kerja :)


My dream home-office. Lyana memang penggemar warna putih and ini target Lyana untuk next year inshaaAllah lepas habis berpantang.

Alkisahnya bermula..


Masa awal-awal Lyana join Shaklee, Lyana takde pun impian yang besar. Lyana cuma nak earn extra income jer sebab masa tu dah terasa gaji masa tu yang Lyana perolehi tak mencukupi, always cukup-cukup makan. Nak shopping barang untuk diri sendiri pun fikir banyak kali. Lyana bukan jenis yang suka nak meminta pada suami sebab Lyana tak nak membebankan dia. So Lyana sedar, Lyana kena buat sesuatu.

Masa tu kan, savings Lyana memang habis untuk wedding, yelah gaji pun tak de lah besar mana so what should I expect kan? Dari lima angka duit simpanan dalam bank, lepas wedding yang tinggal hanya tiga angka sahaja. But tak kisah pun. Asalkan majlis selesai dengan baik dah Alhamdulillah. Tak nak fikir pasal duit yang keluar sebab bukan majlis orang lain, kan majlis sendiri jugak. Duit hantaran suami beri, semua Lyana berikan pada ayah dan ibu sebab Lyana tahu mereka pun banyak keluar duit untuk majlis Lyana.

So one day, masa tu dalam bulan Jun jugak masa baru balik dari honeymoon, Lyana decide untuk join business Shaklee nih itu pun lepas dah jatuh chenta sangat-sangat dengan produk Shaklee yang Lyana consume masa tu iaitu ESP Shaklee. Syukur Alhamdulillah Allah pertemukan Yana dengan seorang MENTOR yang hebat, iaitu Master Siti Farhana yang juga merupakan kawan Lyana sendiri. Masa tu tak rapat pun, sejak bersama-sama dengan Shaklee dah macam adik beradik jer rasa. Semua share cerita sama-sama :')


Penghujung Jun 2013 itu lah merupakan detik permulaan Lyana dengan business Shaklee. Ingat lagi masa tu first bonus baru RM80, masih bertatih lagi belajar berkenaan product knowledge, sales and marketing. Okay lah kan daripada takde, dengan duit bonus tulah Lyana beli produk Shaklee kalau tak silap masa tu Lyana beli GLA COMPLEX untuk kesuburan, mengatasi masalah senggugut teruk yang Lyana alami sejak zaman persekolan lagi dan juga membantu untuk stabilkan kitar haid Lyana yang memang tak teratur. Plus, ada Vitamin E yang sememangnya bagus untuk kecantikan kulit.

Bulan Kedua iaitu Julai 2013, Lyana ingat lagi masa tu memang Lyana stress kat office. Kalau tak silap baru habis billing, so asyik kena pressure jer dengan senior and bos bila billing target ada yang tak meet. Pandai pung pang bising bila tak meet, tapi increment tiap-tiap tahun punya la kedekut. Tambah stress lagi disebabkan workload yang terlalu membebankan kepala, sampai balik rumah malam tidur pun mimpi pasal kerja. Mana tak nya, bayangkan pukul 1-2 pagi pun ada terima call and message berkenaan kerja from production area. Nasib lah makan B-Complex hari-hari nak bantu reduce stress and lebih energy, ESP memang of course la maintain cuma B-Complex special sikit bab-bab stress nih.Tak de la jerawat besar keluar time tengah stress tuu.

So then Lyana tanya kat mentor Lyana iaitu Nana, macam mana caranya Lyana nak lebih maju dan mara lagi dalam business Shaklee nih? Syukur sangat-sangat mentor Lyana nih hebat dan tak putus-putus memberikan ilmu serta kata-kata semangat, bulan Julai tu Lyana memang all out habis kat sales. Ingat lagi berpuluh tong ESP Lyana berjaya jual masa tu, ada la campur-campur supplements lain sekali macam Vitamin E, B Complex etc. Kat sini Lyana nak highlight sikit, kalau nak buat sesuatu business berkenaan produk, please make sure awak sendiri adalah seorang yang consistent dan amalkan produk tersebut. Contoh macam Lyana sendiri amalkan ESP and other vitamins, kulit makin cantik gebuu agak-agak orang yakin tak nak beli and jadi ahli at the same time? itu TIPS UTAMA dalam berbisnes. Jangan jual produk yang anda sendiri tak tahu langsung and anda tak pernah mencuba.

Alhamdulillah, bulan Ke-2 dengan Shaklee Lyana berjaya rank up ke tangga pertama iaitu SUPERVISOR sekaligus memberikan Lyana bonus mula mencecah empat angka. So Lyana nampak dengan jelas, Lyana boleh lebih berjaya lagi dengan Shaklee and Lyana aim once bonus yang Lyana dapat melebihi gaji Lyana bekerja masa tu, Lyana nak resign and full time jer dengan business. Sebabnya... Lyana dah penat terikat dengan kerja office yang penuh dengan pressure tapi gaji macam tak berganjak sangat pun, increment pun ciput aje. So MATLAMAT Yana masa tu nak WORK AT HOME, tapi Lyana boleh earn 3-4 times higher than gaji Lyana kerja masa tu :)

Masuk bulan Oktober 2013, Lyana mara setapak lagi ke rank seterusnya iaitu Senior Supervisor. Alhamdulillah, masa tu bonus Lyana dapat lebih 2k daripada gaji Lyana kerja makan gaji. Tapi takde lah terus resign masa tu, of course nak capai income yang lebih stable dulu kan baru fikir pasal nak resign. Annual bonus company pun bulan 12, so sabar jelah dulu. Setiap bulan makin lama makin meningkat bonus yang Lyana capai. Masuk bulan Disember tu, Lyana entitle pulak untuk terima CAR BONUS daripada Shaklee yang sekaligus menaikkan lagi bonus bulanan yang Lyana bakal terima. Lebih 1k jugak car bonus Shaklee bagi, semua berdasarkan sales setiap bulan so amount dia tak fix. Lebih sales anda buat, lebih lah bonus anda dapat.


 #Throwback : Muka orang tak cukup rehat sebab time tu Quarter 4 Billing.
Malam pulak sibuk dengan Shaklee, memang masa tidur tak cukup.

Februari 2014, Lyana berjaya lagi rank up ke tangga ketiga iaitu Coordinator. Masa ni bonus memang dah lebih 7-8k sebulan. Alhamdulillah, tak pernah menyangka boleh dapat banyak tu. Lyana dah mula berkira-kira nak resign since income Shaklee masa tu dah makin stable. Mac 2014 memang buat Lyana pasti untuk membuat keputusan nak resign, Lyana berjaya rank up lagi ke rank Senior Coordinator. Alhamdulillah, mula mencecah income lima angka. Syukur sangat-sangat pada Allah atas segala rezeki yang Lyana perolehi. En Suami adalah antara yang memberikan Lyana fully green light untuk Lyana resign. Maka, bermula lah episod Lyana sebagai seorang housewife tetapi bergaji :)


Rezeki lepas resign, Lyana pregnant for the second time. Yang mengikuti blog Lyana sure akan aware, first pregnancy belum ada rezeki. Baby hanya bertahan sehingga 12 weeks and Lyana miscarriaged. Allah belum nak berikan Lyana rezeki zuriat masa tu, tapi Lyana dapat rezeki daripada business Shaklee. And now, baby dalam perut nih dah 32 weeks ++, inshaaAllah Lyana due end of next month or early December. Doakan Lyana and baby sihat serta selamat. Memang bersyukur dah resign masa April tu sebab morning sickness Lyana agak teruk. So tak perlu MC, kan Lyana work at home maka I can rest whenever that I need. Syukur :') Yang masa first pregnancy bos pun asyik buat muka time Lyana kat office kena morning sickness teruk, lepas tu banyak pulak MC and emergency leave sebab tak larat. Second pregnancy nih aman jer, morning sickness duduk rumah boleh tidur. Hee alhamdulillah..

Nampak tak kat sini betapa kejayaan dan impian tu sebenarnya takde lah sukar untuk dicapai, and yes takde la senang jugak. Apa yang anda perlukan ialah,

ヽ(•‿•)ノ MINAT
ヽ(•‿•)ノ USAHA
ヽ(•‿•)ノ BIMBINGAN daripada MENTOR
ヽ(•‿•)ノ USAHA dan DOA

Paling penting yang dah berkahwin, mesti dapatkan RESTU daripada suami :)

Lyana tak segan nak mengaku impian Lyana yang paling utama sememangnya FINANCIAL FREEDOM. And Lyana percaya ramai lagi yang kat luar sana pun inginkan FINANCIAL FREEDOM juga kan? Buat anda yang berimpian sama macam Lyana, meh Lyana tunjukkan jalan dan Lyana akan bimbing anda sehingga berjaya inshaaAllah!

Here's what Shaklee can offers you :)


TIME FREEDOM yang membolehkan anda bebas daripada waktu kerja office dan bekerja hanya dari rumah 


FINANCIAL FREEDOM yang membolehkan anda bebas daripada hutang, bantu ringankan beban suami, boleh berikan ibu ayah lebih duit belanja, boleh bantu pembelajaran adik beradik, lebih banyak bersedekah untuk membantu mereka yang memerlukan serta boleh spend untuk diri dan family anda sendiri (kerjakan umrah, haji, travel and holiday)

❤ HEALTH FREEDOM untuk diri anda, suami, ibu ayah, family dan orang lain. Pengambilan SUPPLEMENT yang NATURAL dan SELAMAT inshaaAllah boleh membantu mencegah penyakit. But make sure, kena ada product knowledge. Yang ni tak perlu risau, semua boleh belajar :)

So for those...

Yang nak mencapai income 4-5 angka sebulan..

Yang mengimpikan untuk bekerja dari rumah sambil menjaga anak-anak, keluarga..

Yang sanggup berkorban demi mencapai impian..

Lyana sangat mengalu-alukan kedatangan anda untuk bernaung di bawah group Lyana #PhenomenalPearls. InshaaAllah bimbingan serta tunjuk ajar akan diberikan sepenuhnya dan semua class hanya secara online di Whatsapp :)

Yang nak berjaya, JOMM kita REALISASIKAN IMPIAN kita.

Yang tak nak tak pe, boleh tengok jer dari jauhhh...




Monday, October 13, 2014

ISU: Tidak Bersarapan Pagi Punca Gemuk.

Assalamualaikum semua and Happy Monday :)

Untuk hari ini, Lyana nak share berkenaan kepentingan sarapan pagi, sebab Lyana tahu ramai yang suka skip kan? Alasan sebab takde masa dan terlalu sibuk sampaikan tak sempat nak makan sarapan. 

"Nak gemuk senang je, JANGAN makan SARAPAN"
- PROF DR MUHAYA

Mengikut satu laporan terkini, pengambilan sarapan pagi yang tidak teratur boleh meninggalkan kesan buruk pada kesihatan dalam tempoh tiga dekad berikutnya. Hasil penyelidikan daripada seorang penyelidik dari Sweden mendapati individu yang tidak menitikberatkan soal pengambilan sarapan pagi dalam tempoh jangka masa semasa kehidupan antara zaman kanak-kanak hingga dewasa menunjukkan lebih tanda-tanda sindrom metabolik dalam tempoh 27 tahun akan datang berbanding dengan mereka yang mengambil sarapan pagi secara betul dan teratur.

Sindrom metabolik merupakan satu istilah perubatan bagi kombinasi tiga penyakit berkait iaitu KENCING MANIS, TEKANAN DARAH TINGGI dan OBESITI, dan ia boleh menyebabkan peningkatan risiko untuk penyakit jantung dan angin ahmar sehingga 68 peratus ke atas lelaki dewasa.Dengan membuat kajian ke atas kumpulan responden 27 tahun lalu, para penyelidik dari Sweden ini turut mendapati mereka yang tidak mengambil sarapan pagi atau bersarapan pagi sambil lewa mampu meningkatkan risiko penyakit kencing manis dan obesiti.

 
Pada tahun 1981, para penyelidik dari Universiti Umee, Sweden turut membuat soal selidik ke atas sekumpulan para pelajar yang belajar di sekolah di bahagian bandar Utara Lulea, bagaimana cara pemakanan serta pengambilan sarapan pagi mereka setiap hari. Kemudian, kesemua responden turut diminta untuk kembali semula pada tahun 2008, selepas 27 tahun daripada tarikh kajian tersebut dilakukan untuk melakukan pemeriksaan kesihatan. Melalui kajian yang dilakukan, selain ingin melihat tanda-tanda sindrom metabolik para penyelidik juga ingin melihat sama ada cara pengambilan sarapan pagi yang tidak betul ataupun tidak menitikberatkan soal pengambilan sarapan pagi mampu mengundang pelbagai jenis penyakit lagi yang berkaitan. Melalui kajian tersebut juga didapati sebanyak 68 peratus para remaja yang mengabaikan atau tidak menitikberatkan soal pengambilan sarapan pagi akan menghidap sindrom metabolisme ini seperti yang dihidapi kebanyakkan orang dewasa jika hendak dibanding dengan mereka (remaja) yang begitu berdisiplin dalam soal pengambilan sarapan pagi ini.

Pada masa yang sama, selain soal kaji selidik yang mengandungi soalan-soalan berkaitan dengan pengambilan sarapan pagi, para pengkaji turut membuat kajian yang merangkumi pelbagai soalan mengenai faktor sosio ekonomi dan juga pelbagai jenis gaya hidup. Bagaimanapun, penyelidikan lebih lanjut perlu dilakukan untuk lebih memahami mekanisma yang digunakan, serta hubungan antara sarapan pagi dan sindrom metabolisme. Bagaimanapun, kajian awal ini telah mendapatkan terdapat kesan secara langsung ke atas kadar gula dalam darah.

Selain itu menurut para penyelidik tersebut, kegemukan terutama di bahagian perut dan kencing manis, nyata jelas mempunyai kaitan dengan pengambilan sarapan yang tidak sempurna ketika zaman kanak-kanak mereka.

Kajian lanjut diperlukan dalam usaha untuk memahami dengan lebih mendalam mengenai mekanisma yang terlibat antara pengambilan sarapan pagi yang diambil sambil lewa dengan sindrom metabolisme. “Tetapi keputusan yang diperoleh serta kajian-kajian yang dilakukan sebelum ini turut mencatatkan kesan yang negatif terhadap peredaran gula dalam darah sekiranya sarapan pagi diabaikan ataupun cara pengambilannya adalah sambil lewa," ujar ketua penyelidik, Maria Wennberg. Kajian tersebut turut menyokong beberapa keputusan kajian sebelum ini dari Universiti of Tel Aviv yang mendapati pengambilan lebih kalori pada waktu pagi berbanding pengambilannya pada waktu petang boleh mengurangkan risiko penyakit kencing manis dan obesiti.

Selain itu, pengambilan sarapan pagi yang banyak juga didapati mampu membuatkan seseorang itu mengalami penurunan berat badan. Keputusan yang diperoleh pada akhir kajian tersebut turut mendapati mana-mana individu yang mengambil sarapan pagi dalam kuantiti yang banyak manakala kuantiti yang sedikir untuk makan tengah hari dan juga makan malam mampu mengurangkan berat badan sekitar 19.1 paun. Berbanding bagi mereka yang mengambil banyak kalori pada sebelah petang atau malam hanya mampu mengurangkan berat badan sehingga 7.9 paun dalam sehari.

Sumber: media serius 


Cadangan pengambilan Sarapan Pagi yang BERKHASIAT dan MENGENYANGKAN:



2 sudu ESP + 3 sudu OAT + Fresh Milk
2 sudu ESP + Milo / Vico / Ovaltine
2 sudu ESP + Susu Kambing + Madu
2 sudu ESP + Dutch Lady Full Cream / Low Fat / Fresh Milk / Strawberry / Chocolate 

Kalau anda seorang yang mementingkan KULIT yang CANTIK, nak JAGA BADAN dan memiliki shape yang lebih cantik, and also nak LEBIH BERTENAGA, Lyana highly recommend anda untuk amalkan ESP sebagai DAILY SUPPLEMENT.

Bulan nih masih lagi dalam promo ESP, so nak dapatkan best price and best deal hanya sehingga 31st October 2014 sahaja yer :)

For orders and consultation,

Your Shaklee Independent Distributor
NUR LIYANA | lyanahisham@yahoo.com
Whatsapp: 0162099703
WeChat ID: lyanahisham
Instagram: @lyanashaklee & @lyanahisham_
Facebook: Lyana Hisham or White Lavender (page)
 

Thursday, October 2, 2014

ISU: Benarkah SOYA BERBAHAYA?

Assalamualaikum semua.

Isu bahaya soya kepada pengguna bukanlah suatu perkara yanbaru. Kat facebook pun ramai yang share berkenaan bahaya dan keburukan soya seperti boleh menyebabkan kanser, mengganggu sistem kesuburan, membuatkan bayi membesar super duper cepat dan sebagainya. Lagi-lagi Shaklee tengah buat promo ESP bulan nih, makin banyak nampaknya articles di-viralkan di Facebook mengatakan bahawa SOYA BERBAHAYA. Yelah, kan ESP diperbuat daripada soya :)

OCTOBER 2014 PROMO: ESP SHAKLEE
Supplement Shaklee yang first sekali Lyana consume sampai sekarang, dah lebih setahun dah :)

Nak memudahkan pembaca, Lyana listkan semula entry paling common yang di copy paste ke dalam kebanyakan blog atau facebook yang menyatakan tentang bahayanya soya. Artikel asalnya taklah Lyana ketahui dari mana pulak.

"Nabi SAW mengamalkan pemakanan sunnah seperti kurma, kismis dan lain-lain. Tetapi kita telah dipalingkan daripada pemakanan sunnah oleh golongan tertentu sehingga yg baik tidak diambil, sebaliknya kita disogokkan oleh musuh Islam dengan matlamat untuk melariskan barangan mereka.

Kita selalu digambar-gemburkan dengan kandungan dan kebaikan soya yang mengandungi nutrien penting dan protein. Hakikatnya, soya sebenarnya mengandungi kandungan bahan kimia yang berbahaya. Terutama sekali untuk kaum wanita.


Antara keburukan kacang soya:

•Meningkatkan risiko penyakit barah payudara (breast cancer) di kalangan wanita.

•Berupaya mempengaruhi dan melembapkan minda/otak.

•Punca kepada proses pertumbuhan luar biasa untuk bayi dalam kandungan dan kanak-kanak.

Kajian menunjukkan kacang soya mengandungi satu bahan kimia yang menyerupai hormon estrogen (yakni hormon wanita). Bahan kimia ini jika diambil berlebihan mampu mengubah perkembangan seksual / sexual development.

FAKTA: 2 gelas susu soya sehari, dalam masa sebulan, adalah cukup untuk mengubah masa kitaran haid wanita!

Kacang soya mengandungi satu susunan fotokimia iaitu komponen yang aktif secara biologi yang terhasil dari tumbuh-tumbuhan yang mengagumkan, dan susunan yang paling menarik ialah satu chemical bernama isoflavone (komponen sebatian kimia yang dikaji dapat melegakan symptom menopous, mengelak kanser, memperlahankan kadar osteoporosis dan mengurangkan risiko penyakit jantung.)

Walau bagaimanapun, kandungan isoflavone ni bukan senang-senang dapat diekstrak dari kacang soya. Hanya selepas menjalani proses penapaian (fermentation) yang lengkap, barulah dapat menghasilkan isoflavone, yang dapat dihadam dengan sempurna dalam sistem penghadaman manusia. Dalam erti kata lain, kacang soya yang tidak menjalani proses penapaian sempurna, mempunyai kurang kandungan isoflavone dan tidak sesuai untuk diminum.

Secara semulajadinya, semua kekacang mempunyai satu bahan kimia bernama phytic acid yang merupakan satu bahan anti-nutrien. Phytic acid mampu menghalang penyerapan mineral tertentu seperti magnesium, kalsium, zat besi dan zink. Laporan perubatan menunjukkan penduduk Negara Dunia Ketiga yang banyak mengambil kacang soya, mempunyai kekurangan mineral-mineral tersebut dalam badan. Malah, kandungan bahan ini dalam kacang soya adalah lebih berbanding kekacang lain.

Kacang soya juga mengandungi bahan kimia hemagluttinin yang membentuk jaringan virus H1N1 dan sekuel-sekuel nya dan perencat tripsin yang merencatkan pertumbuhan manusia (di peringkat kanak-kanak). Bahan ini dapat dinyahaktifkan dengan proses penapaian. Antara produk dari kacang soya yang menjalani proses penapaian ialah tempe.

Keadaan ini juga bukan satu berita baik untuk kanak-kanak yang mengambil susu berasakan soya. Sesetengah ibu bapa menggantikan susu tepung (susu lembu) dengan susu berasaskan soya, tapi ia bukanlah sebaik yang disangka. Menurut Dr Jill Shneider, Prof Madya Sains & Biologi di Lehigh University, Betlehem, Pensylvania, bayi yang alergik kepada susu lembu tapi diberi susu berasaskan soya merupakan satu keadaan yang berbahaya.

Satu kajian makmal dibuat ke atas tikus putih menunjukkan isoflavone yang bertindak sebagai hormone estrogen dalam kacang soya mampu mempercepatkan proses tumbesaran tikus makmal. Chemical ni kurang baik untuk bayi kerana ia bertindak seperti estrogen yang mengawal pertumbuhan lelaki dan wanita dewasa. Senang cakap, seolah-olah menggalakkan ia bayi membesar lebih cepat dari kadar yang sepatutnya.

FAKTA: Dikatakan, bayi yang diberi minum susu berasaskan soya menghadam phytoestrogen dari kacang soya, seolah-olah bayi tersebut menerima 5 biji pil perancang dalam sehari! Seriously? Banyak nyer..

FAKTA: Pada 1991, penyelidik Jepun melaporkan bahawa penggunaan soya serendah 30 gram sehari atau 2 sudu makan, untuk sebulan, boleh menyumbang kepada peningkatan hormone tiroid, yang menyebabkan kanser tiroid"

Pada pandangan Lyana sendiri selepas membaca few articles and researcberkenaan Soya..

Lyana merupakan seorang yang "analytical thinking" iaitu tidak sewenang-wenangnya menelan setiap apa yang dipaparkan dia FB atau blog apatah lagi jika ianya tidak disertakan dengan bukti yang kukuh. Biasanya Lyana akan buat research bagi setiap paparan yang menarik perhatian Lyana.

Soya merupakan salah satu makanan kegemaran rakyat Malaysia. Tauhu, tempe, toufu-fa dan air soya merupakan antara yang menjadi kegemaran kita. Kebetulan pula Lyana adalah penggemar dan pengamal tegar ESP, antara best seller product Shaklee. Jika benar soya ni sebenarnya tak elok, apalah gunanya Lyana jadi pengedar Shaklee sedangkan niat utama Lyana ialah untuk membantu orang lain mendapat kesihatan yang baik, membantu ibu-ibu yanmenyusukan bayi dengan susu ibu yang lengkap dengan nutrisi dan beroleh pahala atas perkongsian Lyana.

Seriously, Lyana lebih suka merujuk kepada kajian yang dilakukan oleh badan bebas dunia sebab mereka ni tiada sebarang kepentingan peribadi. Artikel yang dikeluarkan lebih meyakinkan Lyana. Dalam hal ini, Lyana merujuk kepada FDA. Final rule dikeluarkan oleh FDA pada 26 October 1999 bertajuk Food Labeling: Health Claims; Soy Protein and Coronary Heart Disease.

Antara yang Lyana nak hightlight ialah mengenai phytic acid yang menghalang penyerapan mineral tertentu.

"FDA finds that the evidence of potential adverse effects of soy protein on iron and zinc status is equivocal. Interpretation of the evidence is difficult because findings in human studies are often inconsistent with results of animal studies. Moreover, many factors affect the absorption of these minerals, including the amount consumed in a meal, the enhancing and inhibiting effects of other components of the meal, and the nutritional status of the subject."

Kebanyakan studies yang dijalankan menunjukkan bahawa,

"FDA is not convinced of the relevance of these studies to human consumption of soy protein."

atau pun

"FDA finds that these two studies do not provide sufficient evidence to address the effect of soy protein on human fertility."

-Sumber

Lyana juga ada membuka beberapa blog yang memaparkan kenapa soya dikatakan tak elok dan bahaya dan kesimpulan yang saya dapat ialah SOYA YANG BAHAYA ADALAH DISEBABKAN IANYA GMO SOY, iaitu soya yang telah diubah secara genetik.

Lyana akan kongsikan berkenaan dengan 7 kriteria pemilihan soya yang selamat, yang mana salah satu ciri cirinya ialah soya itu haruslah tidak diubah secara genetik (non GMO soy). Kebanyakan soya yang berada di pasaran sekarang merupakan soya GMO dan ESP SHAKLEE MERUPAKAN NON GMO SOY DAN SELAMAT.

Fakta : 2 gelas susu soya sehari yang diambil dalam masa sebulan sudah cukup untuk mengubah masa kitaran haid wanita?? Tak tahu lah dari mana fakta ni datang. Lyana sendiri pengguna ESP dah lebih setahun, kitaran haid Lyana normal jer, customer pun takde yang mengadu pasal kitar haid berubah.

Bagi fakta tentang susu soya untuk bayi pula, ibu-ibu perlulah tahu sama ada soya tersebut memenuhi 7 kriteria pemilihan soya yang selamat. Pada Lyana sendiri, takde satu jenis susu buatan pon yang mampu menandingi susu ibu. Even susu lembu sekalipun, ada juga bayi yang ada alahan dengan laktosa dalam susu lembu.

Tahukan anda, soya nih dipopularkan oleh penduduk Asia sebenarnya. Rakyat Jepun dan China suka makanan berasaskan soya dan ada kajian yang menunjukkan salah satu punca kesihatan yang baik di kalangan rakyat Jepun adalah datang dari sumber soya yang ASLI dan SEMULAJADI. Barat pun mula lah mempopularkan soya di kalangan mereka sehingga timbul persaingan dan pelbagai taktik dijalankan untuk meraih keuntungan dan mengurangkan kos. Maka, timbul lah isu bahaya soya apabila GMO Soy dihasilkan. Barat ni kan suka buat "havoc" :)

Kurma, kismis dan madu merupakan makanan sunnah Rasullullah. Tak pernah ada larangan untuk memakannya dan tak pernah pulak Lyana baca sesiapa memburuk-burukkan makanan sunnah ini. Jadi pada Lyana, tiada isu sogokan musuh Islam. Pilihan di tangan kita. Lyana sendiri penggemar makanan sunnah ini dan Lyana juga penggemar soya. Ustaz Dr Zaharuddin pernah menerangkan isu ini di radio IKIM masa Ramadhan/Syawal 2012. Nabi makan apa yang ada di kawasannya. Nabi juga tak makan nasi macam kita orang Asia. Adakah bermakna nasi tu tak elok dan bahaya?

Jadi, terpulang kepada setiap individu untuk menilai. Jika anda penggemar soya seperti Lyana, pastikan ianya soya yang tidak bahaya dengan memastikan 7 kriteria di bawah ini dipatuhi:

1. Kacang soya itu sendiri mesti tumbuh membesar secara organik

2. Kacang soya tu mestilan Non GMO (tak dihasilkan secara genetic)

3. Soy Protein tu mesti mengandungi 9 asid amino yang diperlukan dalam badan

4. Dalam proses pembuatan soy isolate, soyflakes mesti dibersihkan dgn air bukan dgn alkohol

5. Bahan anti-thyroid / anti-growth substance mesti disingkirkan

6. Proses pembuatan soy protein sebaiknya tanpa pemanasan

7. Soy isolate itu mesti ditambah dgn unsur kalsium untuk meneutralkan asid di dalamnya



Untuk pilihan yang terbaik, semestinya Lyana memilih soya dari ESP. Lagi tengah pregnant nih Lyana consistent amalkan ESP mix dengan Susu Kambing perisa Coklat. Sedap dan berkasiat! 


Boleh baca my previous entry berkenaan ESP Shaklee for more info, click here :)

So yang berhajat nak consume ESP tu tak perlu risau yer sebab ESP bukan lah SOYA yang BERBAHAYA. Seperti motto Shaklee sendiri, Sentiasa SelamatBerkesan dan Semula Jadi.

Your Shaklee Independent Distributor
NUR LIYANA | lyanahisham@yahoo.com
Whatsapp: 0162099703
WeChat ID: lyanahisham
Instagram: @lyanashaklee & @lyanahisham_
Facebook: Lyana Hisham or White Lavender (page)

Wednesday, October 1, 2014

Sharing untuk IBU HAMIL: 8 Petua Mudah Untuk Bersalin Normal

Assalamualaikum semua :)

Entry kali nih Lyana nak share lagi info untuk bakal-bakal ibu yang dah makin dekat nak due iaitu PETUA MUDAH BERSALIN secara normal. InshaaAllah moga info ini sama-sama bermanfaat buat kita semua. Yang belum kahwin pun boleh baca sebagai ilmu pengetahuan jugak.

Setiap wanita dianugerahkan kelebihan untuk menahan sakit bersalin yang tidak dapat ditandingi oleh mana-mana lelaki di dunia. Petua mudah bersalin bukan sesuatu yang dibuat-buat. Juga, sakit bersalin adalah sakit yang tidak dapat digambarkan. Hanya orang yang pernah merasainya yang tahu bagaimana rasanya sakit bersalin, seperti satu perjuangan antara hidup dan mati seseorang ibu. Oleh sebab itulah jika seseorang wanita meninggal semasa bersalin dikira sebagai syahid. Kesakitan yang dialami ketika bersalin merupakan lumrah yang tidak dapat dielakkan. Sebagai umat Islam, anggaplah kesakitan ketika bersalin itu sebagai kafarah dosa.

Ibu yang sedang hamil termasuklah Lyana sendiri biasanya akan study dan banyakkan pembacaan berkenaan cara untuk melancarkan proses bersalin agar kesakitan yang ditanggung tidak lama. Sememangnya kita perlu untuk berusaha mencari maklumat dan berkongsi pengalaman bersalin agar dapat dijadikan panduan dan pengajaran antara satu sama lain. Sebenarnya, setiap kelahiran adalah berbeza proses bersalin yang akan dilalui oleh ibu hamil walaupun sudah mempunyai ramai anak.

Berikut sedikit perkongsian antara usaha yang boleh diaplikasi semasa hamil dan semasa proses bersalin untuk membantu melancarkan proses bersalin:



1. Menimba pengetahuan

Rajin-rajinkan mulut bertanya pengalaman bersalin orang sekeliling sama ada kawan sepejabat, saudara mara, mahupun jiran tetangga. Mereka pasti teruja untuk menceritakan pengalaman masing-masing di samping memberi nasihat yang berguna kepada anda kelak. 


Selain itu, luaskan pengetahuan melalui pembacaan. Belilah buku yang berkaitan kehamilan dan bersalin sebagai langkah awal untuk mendapat sedikit gambaran tentang perjalanan seorang ibu hamil hingga melahirkan bayi. Ikutilah juga kelas antenatal yang dianjurkan di mana-mana pusat kesihatan. Kalau kat hospital kerajaan free jer.


DOA NABI YUNUS


LA ILA HA ILLA ANTA, SUBHANAKA INNI KUNTU MINAZZOLIMIN


"Tidak ada Tuhan yang sebenarnya disembah melainkan Engkau, ya Allah. Maha Suci Engkau, sesungguhnya aku adalah dari orang yang membuat zalim."


2. Persediaan mental dan rohani

Ibu perlu yakin terhadap kemampuan diri sendiri. Jadilah seorang yang berfikiran positif. Fikirkan bahawa jika wanita lain boleh melakukannya, mengapa anda tidak? Apabila anda yakin, secara tidak langsung akan menaikkan semangat anda. Sentiasa berdoa agar dipermudahkan proses sebelum, semasa, dan selepas bersalin, membaca Al-Quran serta amalkan solat-solat sunat dan zikir.

3. Persediaan fizikal

Ibu hamil mesti menjaga kesihatan agar sihat tubuh badan. Otot-otot sendi yang kuat dan mantap akan membantu melancarkan proses bersalin. Hindari aktiviti yang boleh memudaratkan dan mendapat jangkitan. Elakkan daripada mendapat selsema dan batuk. Sekiranya terjangkit, segeralah mencari penawar agar sistem dalam badan tidak terganggu terlalu lama. Sentiasalah bersenam dan mengambil diet yang seimbang supaya badan cergas. Untuk mencegahnya, Lyana sarankan pengambilan SUSTAINED RELEASE VITA-C Shaklee.

4. Menenangkan diri



Walaupun sakit, ibu hamil harus berusaha untuk bertenang. Ungkapkanlah zikir dan selawat sebagai penambah semangat di samping mengurangkan sakit yang ditanggung. Ketika ini, sokongan moral daripada suami sangat membantu terutamanya di saat kelahiran. Mintalah ampun kepada suami dan kedua orang tua sebelum bersalin. Amalkan teknik pernafasan yang betul semasa ingin bersalin. Kebiasaannya, kakitangan hospital akan membantu ibu-ibu semasa proses bersalin berjalan.


5. Alas perut

Melahirkan anak bakal memerlukan tenaga yang banyak. Kekurangan tenaga akan menyukarkan atau melambatkan proses bersalin. Alaslah perut anda sebelum dibawa ke bilik bersalin. Makanlah sesuatu walaupun anda tidak berselera kerana menahan sakit. Jangan biarkan perut kosong. Sekurang-kurangnya makanlah sebuku roti atau beberapa keping biskut sebagai alas perut atau yang terbaik, makanlah KURMA dan minum air zamzam.

Makanan dan minuman dari tanah arab ini sering disebut-sebut sebagai makanan tambahan ataupun penawar kepada penyakit. Kurma adalah sejenis buah yang bakal memberikan tenaga segera, pantas diproses dan diserap. Selain mengandungi karbohidrat, kurma juga terdiri daripada serat dan potassium.

Buah kurma amat baik untuk wanita mengandung kerana dapat memudahkan proses bersalin dan mengurangkan pengaliran darah semasa bersalin. Makan lah buah kurma sebanyak yang boleh semasa sedang sakit hendak bersalin sementara menunggu untuk masuk ke bilik bersalin. Minum air zam zam sebagai penghilang dahaga.

6. Minyak kelapa dara

Minyak kelapa dara atau lebih dikenali sebagai VCO (virgin coconut oil) adalah salah satu petua bagi membantu proses bersalin. Ia juga merupakan antiviral yang boleh melawan jangkitan. Minyak kelapa dara boleh diminum atau diambil dalam bentuk kapsul. Pengambilan minyak kelapa dara sepanjang kehamilan dipercayai akan menunjukkan kesan yang menakjubkan.

7. Telur ayam kampung

Telur ayam kampung sememangnya sinonim dengan pemulihan tenaga. Menurut petua orang lama, pengambilan telur ayam kampung bersama air milo sangat membantu semasa proses bersalin terutamanya semasa meneran. Ambil sebutir telur ayam kampung mentah dan pecahkan ke dalam secawan air milo. Kacau kemudian diminum sebelum anda pergi ke hospital setelah tanda-tanda hendak bersalin kelihatan. InsyaAllah ianya akan membantu dalam proses bersalin anda. Telur ayam kampung juga boleh diambil sepanjang kehamilan dalam bentuk separuh masak.

8. Bendi

Sayur bendi terdiri daripada 90% air dan kaya dengan kandungan kalsium. Sayur yang berlendir ini bukan sahaja dapat membantu dalam proses bersalin, malahan ia juga turut menjadi penawar kepada sembelit, diabetis, dan jaundis. Bendi boleh dimakan dalam pelbagai cara termasuklah sebagai ulam, ditumis, dimasak bersama ikan dan sebagainya. Ibu hamil yang mempunyai masalah buasir juga boleh mengamalkan makan bendi supaya tiada masalah yang timbul semasa bersalin nanti.




Lyana mengamalkan SET KEHAMILAN SHAKLEE nih alhamdulillah memang bertenaga so far even perut makin membesar. Untuk lebih  info berkenaan supplements yang terdapat dalam set nih, click here. InshaaAllah nanti berpantang pun dengan SET BERPANTANG SHAKLEE juga.

Okayh yang nih pulak amalkan bila semakin menghampiri sakit nak bersalin, sharing daripada mereka yang berpengalaman. Ada yang kat atas tadi Lyana dah senaraikan tapi Lyana ulang balik lebih spesifik sebab nak tekankan cara untuk anda amalkan bila dah makin dekat due :)


TIPS UNTUK MEREKA YANG MENGHAMPIRI EDD (due date nak bersalin)

 2 minggu sebelum due, amalkan makan telur separuh masak untuk memberikan tenaga.

♥ Bila sakit nak bersalin, makan sebiji telur mentah.

♥ Minum milo yang dibancuh dengan 2-3 sudu margerin supaya laluan cepat terbuka.

♥ Rebus epal hijau then makan time tengah sakit contraction.

♥ Amalkan membaca surah Maryam untuk memudahkan bersalin.

♥ Time kat labour room, banyakkan membaca Al-Fatihah dan doa Nabi Yunus serta sebut "Ya Fattah" berulang kali untuk mengurangkan rasa sakit bersalin.

♥ Amalkan minum air kelapa hujung-hujung nak bersalin (inshaaAllah nanti baby lahir kulitnya bersih jer).

♥ Makan kurma dalam bilangan ganjil.

♥ Banyakkan berjalan, naik tangga ke.. Exercise sebelum deliver baby.

♥ Amalkan makan sayur bendi, sebab orang cakap bendi berlendir so senang nak lahirkan baby.

♥ Untuk exercise, duduk bersila dan temukan kedua tapak kaki, pegang jari-jari kaki and tolakkan kedua tapak kaki ke arah vagina.

♥ Masa proses meneran, baring sambil kaki atau betis rapat ke peha dengan tangan memegang buku lali untuk elakkan vagina terkoyak banyak. Jangan angkat punggung semasa meneran sebab nanti koyak teruk.

♥ Amalkan menyapu minyak zaitun atau minyak kelapa dara di sekeliling faraj bagi melembutkan bahagian tersebut untuk mengelakkan atau membantu mengurangkan koyakan semasa bersalin. 

♥ Semasa contraction, tarik nafas melalui hidung dan hembuskan melalui mulut. Bila sakit semakin kuat, tarik nafas dan lepaskan cepat-cepat.

♥ Amalkan baca "Ya Khaliq, Ya Barri, Ya Musawwir" sebanyak 21 kali dan hembuskan dalam segelas air.

♥ Kerapkan bersama suami supaya laluan senang terbuka start kandungan masuk 37 minggu.

♥ Minum air selusuh, lebih baik kalau dibuat sendiri oleh suami inshaaAllah lebih berkat.

Wanita sememangnya diciptakan begitu istimewa dengan kemampuan untuk mengandung dan melahirkan anak. Mudah-mudahan dengan tips dan petua yang dah dikongsikan ini dapat mengurangkan bebanan sakit hendak bersalin dan melancarkan proses bersalin inshaaAllah. Kawan-kawan Lyana yang dah berpengalaman semua cakap bahawasanya kesemua kesakitan akan lenyap serta merta setelah keluarnya bayi comel dari rahim kita :)

Semoga sharing kali ini memberikan manfaat dan boleh dijadikan panduan untuk kita semua. Doakan Lyana dipermudahkan untuk bersalin nanti, Lyana juga doakan ibu-ibu hamil semua dipermudahkan juga nanti inshaaAllah.


Till then, Assalamualaikum.


Your Shaklee Health and Beauty Consultant
NUR LIYANA | lyanahisham@yahoo.com
Whatsapp: 016-2099703
WeChat ID: lyanahisham
Instagram: @lyanashaklee & @lyanahisham_
Facebook: Lyana Hisham or White Lavender (page)


Sharing untuk IBU HAMIL: 13 Makanan untuk Tambah Darah

Assalamualaikum semua.

Untuk hari nih, Lyana nak share berkenaan ANEMIA, tapi Lyana nak tekankan khusus untuk ibu hamil. Since Lyana pun tengah hamil, jadi boleh lah sama--sama share untuk ibu hamil yang lain. But for those yang ada masalah anemia nih tapi tak hamil pun boleh jadikan sebagai panduan okayh :)


Kebiasaannya, ibu yang baru hamil dan hamil buat kali pertama mungkin masih belum mengetahui tentang anemia semasa hamil. Akan tetapi, kepada sudah ada pengalaman hamil lebih daripada sekali biasanya mereka nih lebih arif dengan perkataan anemia, haemoglobin, zat besi dan yang seangkatan dengannya.

Anemia boleh didefinisikan sebagai satu keadaan yang berlaku apabila sel darah merah iaitu jumlah hemoglobin (Hb) di dalam darah berkurangan. Jumlah haemoglobin normal bagi lelaki ialah 13.5-18.0 gram/dL dan bagi wanita ialah 12-16 gram/dL. Manakala bagi wanita hamil, jumlah haemoglobin adalah berbeza iaitu 10-15 gram/dL. Biasanya jumlah haemoglobin sebelum hamil dan semasa hamil akan berubah. Namun begitu, jika jumlah haemoglobin adalah kurang daripada 10, ibu hamil akan sangat berisiko menghidapi anemia.

Khusus buat ibu hamil, sila ambil perhatian kerana anemia boleh menyebabkan kelahiran pra-matang. Ibu hamil yang menghidap anemia sering berasa letih dan lemah. Kekurangan zat besi, folat dan vitamin B12 adalah punca utama berlakunya masalah anemia. Bayi di dalam kandungan akan menyerap nutrien yang diambil oleh ibunya. Oleh yang demikian, ibu hamil perlulah mengambil makanan yang mengandungi zat besi, folat dan vitamin B12 dalan jumlah yang lebih berbanding sebelum hamil untuk mengekalkan jumlah haemoglobin dalam darah. Jika kurang darah, banyak kesan yang kurang baik. Oleh itu, hindari simptom dan tanda penyakit kurang darah lebih awal.


So here, Lyana nak share senarai makanan yang dicadangkan untuk penghidap anemia. Semoga bermanfaat dan boleh dijadikan sebagai panduan :)

Antara Makanan Untuk Tambah Darah:

1. Daging Merah

Daging merah mengandungi kadar zat besi yang tinggi untuk membantu memerangi anemia semasa hamil. Anda perlu tahu bahawa kandungan zat besi dari sumber haiwan mudah diserap berbanding sumber lain.



2. Brokoli

Sayur hijau ini mengandungi vitamin, zat besi dan folat. Brokoli sangat bagus dimakan ketika hamil kerana ia juga mengandungi antioksidan yang mampu melawan penyakit dan jangkitan.



3. Pisang

Pengambilan dua biji pisang setiap hari sangat baik untuk wanita hamil. Ini adalah kerana folat yang terkandung di dalam pisang boleh membantu dalam pertumbuhan janin dan peghasilan sel-sel baru.


4. Kekacang

Kekacang adalah salah satu sumber untuk mencegah anemia. Ambillah kekacang sebagai snek menggantikan makanan ringan.



5. Hati

Hati ayam dipercayai dapat menambah kepekatan darah. Walau bagaimanapun, pengambilan hati terlalu kerap tidak digalakkan kerana ia merupakan organ dalaman yang tidak elok untuk otak.


6. Bayam

Untuk pengetahuan penghidap anemia, bayam merupakan makanan paling baik di dalam kalangan sayuran untuk ibu hamil. Bayam merah ataupun hijau, menyerap zat besi dan folat untuk memerangi anemia.


7. Kerang

Kerang juga terkenal dalam mencegah anemia. Masukkan kerang ke dalam menu harian anda dengan cara masakan yang berlainan agar tidak bosan.


8. Telur

Telur bahagian kuningnya sahaja yang mengandungi nutrien termasuk zat besi yang diperlukan penghidap anemia. Mengambil kuning telur dapat mengekalkan jumlah haemoglobin dalam darah.


9. Oat

Oat yang boleh melawan anemia semasa hamil memberikan mineral yang diperlukan tubuh badan berserta zat besi. Oat juga mudah dicerna. Ibu hamil sangat sesuai mengambil oat.


10. Buah delima

Buah delima dapat mempertahankan jumlah sel darah merah, kandungan zat besi yang terdapat dalam buah delima dapat mengurangkan gejala anemia.


11. Madu


Pastikan anda mengambil madu di dalam menu harian anda jika anda mengalami anemia. Madu boleh juga menggantikan gula di dalam minuman dan makanan.


12. Kurma

Khasiat kurma tidak dapat disangkal lagi. Ini termasuk meningkatkan penghasilan sel darah merah. Kurma yang sedap dan manis ini turut memberi tenaga kepada anda.


13. Kismis

Buah anggur yang dikeringkan dipanggil kismis. Kismis dapat membantu melawan anemia semasa kehamilan. Buat kismis sebagai snek harian dan didiklah juga anak-anak makan kismis sejak kecil.

VITA-LEA Shaklee, multivitamin and multimineral yang lengkap dengan zat besi, folat dan vitamin B12.


Lyana nak share berkenaan pengambilan supplement Vita-Lea iaitu supplement Shaklee untuk mereka yang menghidapi anemia atau berisiko untuk menghidapi anemia, comparison before consume and after consume.

Masa awal pregnancy, Lyana cuma consume Folic Acid and Neurogain from Doctor, tak berani nak makan supplement lain dulu sebab Lyana ada history miscarriage. Shaklee punya masa awal-awal tu Lyana ambil cuma Ostematrix, sebab Lyana tak boleh telan susu masa tu akibat daripada morning sickness yang teruk.

Ibu hamil memerlukan calcium sebanyak 1000mg per day. Agak-agak tak boleh telan susu tu boleh ambil calcium supplement sebagai pengganti.

Dari awal check up, Blood Pressure Lyana sentiasa di tahap mendekati LOW BP which Doctor kata berisiko menghidapi anemia. Sebenarnya, low BP problem ni memang dah lama Lyana ada dari zaman sekolah lagi. Lyana selalu pitam masa perhimpunan sebab perhimpunan kena berdiri, masa kat Matriks pernah pengsan kat lab, kat UKM pernah pengsan kat bilik air. Ni antara kisah "pitam and pengsan" yang tak boleh Lyana lupa sampai sekarang.

Masa pregnant nih awal-awal tu ada sekali Lyana pitam kat Medan ikan bakar, time tu lepas makan bukan sebelum makan. So here Lyana perasan Lyana ni cepat pitam bila Lyana berdiri terlalu lama, Lyana lambat makan and lagi satu bila keadaan sekeliling agak panas.

So masuk 2nd Trimester jer Lyana stop Obimin then Iberet Folic yang Doctor bagi tu, Lyana ambil Vita-Lea Shaklee. Nak tau tak apa komen Doctor on the next check up? He said, "Haa kali nih BP punya bacaan cantik!" Lyana bagitau yang Lyana makan Vita-Lea and dia suruh continue sebab nampak positive effect kan. Ohh and bacaan HB pun mantap, Doctor puji jugak :)

Besides improvement in terms of my BP readings, badan memang rasa lebih bertenaga and tak cepat letih. Kalau tak dulu asyik nak tidur je. ESP Lyana tau bagus amalkan tapi kadang-kadang Mak Buyung ni pemalas bancuh. So nasib baik ada Vita-Lea. Another thing is in terms of kulit, memang rasa tekstur jadi lebih smooth sejak consume Vita-Lea, combine pulak dengan Vita-C memang vavavoom! Tak de lah terkilan tengok orang lain sibuk consume Vivix and Collagen sebab Lyana amalkan Vita-Lea and Vitamin C nih pun kulit dah macam consume Vivix dengan Collagen 


Nanti lepas bersalin sampai bila-bila tak nak stop dah Vita-Lea. Dah jadi Mama lagi kena banyak energy, kot la dapat baby active sebab makan Shaklee nih. Doakan Lyana sihat and selamat melahirkan nanti, inshaaAllah due end of November or early December nih.


Rumusan:

Menjaga jumlah hemoglobin dalam darah sangat penting kerana ini melibatkan janin yang dikandung. Banyakkan makan makanan yang kaya dengan vitamin C untuk membantu penyerapan zat besi. Di samping itu, hindarilah makanan dan minuman yang berkafein kerana kafein boleh mengganggu penyerapan zat besi. Kalsium juga boleh menganggu penyerapan zat besi. Ibu hamil disarankan untuk mengambil kalsium sebelum tidur. 

**That is why VITA-LEA and OSTEMATRIX tak boleh diambil dalam waktu yang sama. Vita-Lea ambil pagi, Ostematrix pula malam.

Ibu hamil yang mengalami anemia biasanya akan diberi pil zat besi dan juga obimin oleh pihak klinik semasa pemeriksaan antenatal. Anda dinasihatkan untuk mengambil ubat-ubatan ini berserta vitamin C agar lebih mudah diserap. Contohnya makan pil zat besi bersama dengan air jus buah-buahan. Elakkan dari minum susu sejam sebelum dan selepas makan ubat atau ia akan menjadi sesuatu yang sia-sia.

**Lyana biasa consume VITA-LEA dan VITAMIN C dalam masa yang sama. Dulu pernah try makan Obimin, Iberet Folic yang Doctor BAGI tapi memang tak jalan. Lyana still kerap nak pitam and pening, BP and HB pun low masa tu. Lepas consume Vita-Lea alhamdulillah memang okay sangat-sangat.

Lyana doakan buat ibu yang sedang hamil dapat menjaga diri dan kandungan agar terhindar daripada gejala anemia. Paling penting: 

❤ Amalkan gaya hidup yang sihat serta pemakanan yang seimbang. 
❤ Rujuklah kepada pakar sekiranya badan berasa cepat letih dan tidak bermaya.
❤ Dengarlah nasihat doktor dalam membantu anda untuk melawan gejala anemia ini. 
❤ Makan ubat / supplement mengikut jadual serta boleh cuba makanan untuk mencegah anemia seperti yang telah Lyana senaraikan. 

Fikirkan tentang kesihatan anda dan baby. Baby kat dalam tu perlukan nutrien yang mencukupi untuk membesar dengan sihat :)

Till the next entry, Assalamualaikum and have a nice day lovelies.

Your Shaklee Health and Beauty Consultant
NUR LIYANA | lyanahisham@yahoo.com
Whatsapp: 016-2099703
WeChat ID: lyanahisham
Instagram: @lyanashaklee & @lyanahisham_
Facebook: Lyana Hisham or White Lavender (page)


 
Copyright @2016 Lyana Hisham
All Right Reserved
Designed By Shahada Fauzi
Powered By
Blogger.com