Thursday, March 26, 2015

VISION BOARD.

Assalamualaikum 

Currently Lyana tengah free sebab Putera Kesayangan tengah lena dibuai mimpi. Memang timing tidur dia laa nih antara pukul 12 tengah hari sampai 3 petang. Lepas tu berjaga sampai ke lepas Maghrib, bangun lepas isyak and then tidur balik pukul 11 malam. Dah boleh hafal dah, sebab hari-hari almost the same time. Hehe :D

Alhamdulillah, I am enjoying my life as a "work at home Mama" which was one of my last year list on my VISION BOARD (VB).



Syukur Alhamdulillah, almost all of the list above dah meet. Yang still under progress ialah untuk target June & October 2015. Doakan Lyana, mudah-mudahan Allah permudahkan :)

First VB, to be a "work at home mommy" which means kerja dari rumah sambil jaga anak and uruskan semua hal ehwal keperluan suami dan anak. Lyana target untuk resign masa tu bulan April or May, but actually I resigned earlier on March 2014. Padahal baby pun takde lagi tau, lepas resign rezeki Allah nak bagi Lyana positif hamil. Benar lah Allah jua sebaik-baik perancang, dan Dia lah perancang yang terbaik. So dari awal pregnancy Lyana dah tak terikat dengan kerja office, Lyana focus full time dengan Shaklee.

 Anugerah Allah yang terlalu bernilai buat Lyana dan hubby. Rasa bersyukur sebab diberikan peluang untuk fully jaga anak sendiri :)

Father and Son bonding, aktiviti bila Papa dia balik kerja :)

Then Lyana plan nak holiday kat Avani Sepang Gold Coast Resort on this coming June sebenarnya, sempena dengan Anniversary lah konon. Tapi dah terpergi awal, on the middle of this month. So nanti Anniversary tukar pergi tempat lain, but of course dalam Malaysia jer sebab baby Ayish kecik lagi.



Next, Lyana plan nak beli kereta baru on October this year, sempena bulan kelahiran Lyana. Konon-konon reward untuk diri sendiri for all my hard work and untuk manfaatkan Car Bonus yang Lyana terima daripada Shaklee setiap bulan since January last year. Alhamdulillah, plan nak beli October tapi bulan nih jugak dah keluar kereta baru. The same one macam my VB, Mazda 3 Skyactiv :)


And now, Lyana tengah berusaha untuk achieve another TWO LIST on my VB. InshaaAllah seiring dengan niat nak membantu all my anak cucu cicit piut miut business yang also NAK berjaya macam Lyana.

Setiap orang punyai impian masing-masing, termasuk lah Lyana sendiri. Lyana sarankan untuk awak semua cuba lah buat VB macam contoh Lyana share kat atas tadi and tengok hari-hari VB yang awak buat tu. Nak senang boleh jadikan as your Laptop or pc background, wallpaper kat handphone or nak print out and lekatkan kat tempat awak biasa tengok pun boleh. InshaaAllah semua impian awak tu akan tercapai but make sure kena la seiring dengan usaha.

My life has totally change 360 degree with Shaklee, Alhamdulillah and Lyana bersedia untuk membantu mereka-mereka yang inginkan KESIHATAN dan KECANTIKAN yang lebih baik dengan Shaklee. 

Need the best consultation and follow up? 

Be my customer and I will consult you on my best :)

Your Health & Beauty Consultant 
NUR LIYANA | lyanahisham@yahoo.com
Whatsapp: 0162099703
WeChat ID: lyanahisham
Instagram: @lyanashaklee , @lyanahisham_
Facebook: Lyana Hisham or White Lavender (page)


Friday, March 6, 2015

Diari Mama Ayish #1

Assalamualaikum

It's been a while since I wrote about my life updates kan? Selalu nak start terbengkalai bila my dear prince merengek. Memang ngengada sikit putera seorang tuh, nak manja-manja dengan Mama dia nih haa.. Nasib baik laa Mama dia work at home kann :) 


Sekarang nih daily routine memang of course laa dah totally change sejak ada baby. Kalau dulu boleh senang lenang ikut suka nak tidur bila, nak pergi mana-mana, nak buat apa.. Semua tak ada kekangan. Nak pergi holiday pun packing baju sendiri plus baju Encik Suami jelaa. Tapi kini tidak lagi :P Kena fikir baju baby, pampers, wipes, baby oil, baby lotion, minyak telon etc etc. Kemas baju dia jer dah berjam, lepas tu baju Encik Suami and lastly baru lah sendiri punya.


Alhamdulillah baby Ayish sekarang memang tak de meragam sangat macam time Lyana dalam pantang. Waktu tidur pun dah okayh, kekadang kita yang risau dia tidur lama sangat tak menyusu. Biasa pagi time dia bangun pukul 9-10 macam tu. Ada la jugak sometimes terawal dalam pukul 7-8. Then siang dia biasa tidur masa-masa Zuhur ada laa dalam sejam dua. Lain-lain masa tidur acah-acah jer, dah pandai nak ajak kita berbual dengan dia dah sekarang.


So usually pagi lepas Subuh, time baby Ayish tengah tidur lagi.. Lyana akan turun bawah and bancuh ESP dulu. Ohh yer, before minum ESP Lyana akan ambil ZINC COMPLEX 1 tablet. ZINC COMPLEX kena ambil masa perut kosong, so lepas telan ZINC COMPLEX baru lah minum ESP :)



Biasanya Lyana akan bancuh ESP suam-suam, mix dengan Tamar Cocoa or Susu Kambing. Alhamdulillah, so far susu cukup untuk baby Ayish. ESP sememangnya MILK BOOSTER yang terbaik. Selain untuk MILK BOOSTER, semestinya ESP adalah pilihan yang terbaik untuk mereka yang ingin memiliki KULIT yang CANTIK dan BEBAS daripada PARUT serta CELA, juga untuk mereka yang nak jaga badan maintain SLIM.

ZINC COMPLEX pula Lyana consume dari lepas bersalin untuk mempercepatkan baik pulih luka since Lyana bersalin secara operation, selain manfaatnya juga yang bagus untuk mengurangkan masalah keguguran rambut. Untuk mereka yang mengalami masalah jerawat atau eczema, anda juga digalakkan untuk consume ZINC COMPLEX nih. InshaaAllah sangat-sangat membantu untuk anda kembali memiliki kulit yang licin dan halus.

Then baby Ayish bangun first thing dia nak menyusu dulu. Lepas menyusu borak-borak dengan Mama kejap baru lah mandikan dia. Lepas mandi bukakan untuk dia channel Disney or Food Network, then dia akan sambung menyusu lagi before tidur siang :)

As a busy Mama, Lyana sememangnya memerlukan supplement sebagai makanan tambahan yang dapat memberikan Lyana rasa lebih bertenaga since banyak benda yang Lyana nak kena handle dalam suatu masa. Mana nak uruskan rumahtangga, baby Ayish, reply customers, bungkus parcels and pos. Kesihatan nak kena jaga, kecantikan pun sama pentingnya. Both nak kena jaga daripada sekarang, kalau umur makin berusia baru nak jaga memang lah dah terlambat. So Mama-mama semua, sila lah sayangi diri masing-masing yer. Kesihatan penting untuk kita menunaikan tanggungjawab sebagai seorang isteri dan mama, kecantikan pula untuk kita sentiasa kekal cantik menawan di mata suami :)

Selain ESP, ada 3 lagi supplement yang Lyana nak share dengan anda semua, yang mana Lyana sendiri dapat rasai kesannya pada diri Lyana sendiri iaitu VITAMIN C, VITAMIN E dan juga VITA-LEA.


  • Kulit lebih cerah sekata secara keseluruhan. 
  • Kulit lebih halus mulus dan gebuu.  
  • Kulit bebas daripada parut, jerawat kalau tumbuh cepat jer kecut. 
  • Kulit tak berminyak, juga tak kering - normal skin.
  • Eye bag berkurangan, masa time berpantang eye bag teruk sebab tak cukup tidur.  
  • Badan rasa lebih bertenaga dan tak cepat letih. 
  • Stretch mark semakin pudar and almost gone.

Alhamdulillah, almost 2 years setia consume Shaklee memang Lyana totally berpuas hati dengan #ShakleeEffect yang Lyana sendiri perolehi. Untuk anda yang ingin mencari supplement yang NATURAL, SELAMAT dan HALAL, semestinya Shaklee pilihan yang TERBAIK untuk anda :)

InshaaAllah next entry nanti Lyana akan kongsikan lagi pengalaman baru Lyana lagi sebagai seorang Mama.


P/S: Untuk sebarang pertanyaan dan order, boleh hubungi Lyana menerusi whatsapp atau message for fast response :)

Your Health and Beauty Consultant
NUR LIYANA | lyanahisham@yahoo.com
Whatsapp: 0162099703
WeChat ID: lyanahisham
Instagram: @lyanashaklee , @lyanahisham_
Facebook: Lyana Hisham or White Lavender (page)

Sunday, March 1, 2015

Supplement Terbaik untuk Sakit Sendi dan Lutut.

Assalamualaikum semua :)

Osteoarthritis lebih mudah dikenali sebagai sakit sendi. Osteoarthritis merupakan sejenis penyakit sendi yang mempunyai ciri keradangan. Sendi pula ialah bahagian badan di mana dua tulang berlainan bertemu. Osteoarthritis berlaku apabila tulang rawan yang membentuk permukaan sendi menjadi haus. Ini akan menyebabkan sendi menjadi bengkak, sakit dan kebas dan menjadi punca kepada kemerosotan sendi tulang yang progresif (penyakit degeneratif sendi).

Keradangan berlaku kerana darah (tidak cukup khasiat) yang dibekalkan kurang meskipun seseorang itu sihat. Ini kerana, tubuh badan tidak boleh menghasilkan zat makanan yang mencukupi bagi menyelaras dan memastikan kadar pemulihan dan pembaharuan yang diperlukan.

Sendi yang selalunya berlaku keradangan adalah pada anggota LUTUT. Hal ini demikian kerana, lutut adalah sendi yang menampung berat badan kita dan sentiasa digunakan sepanjang hidup kita.
 

Berikut adalah tanda-tanda penyakit Osteoarthritis:  
  • Sakit pada sendi yang terlibat.
  • Kesukaran untuk membengkokkan atau meluruskan sendi akan berlaku.
  • Sesetengahnya akan mengalami kebengkakan.
  • Adanya pembesaran tulang sendi. 
SET KESIHATAN TULANG DAN SENDI

1. Mengekalkan Tulang Rawan yang Sihat

Advanced Joint Health Tablet memberikan manfaat kepad sendi dalam tiga cara:
(i) Menyokong keselesaan sendi
(ii) Memelihara tisu penyambung yang sihat
(iii) Meningkatkan kesan kusyen

2. Mengurangkan Inflamasi

Omega Guard Shaklee adalah omega-3 yang melambatkan degradasi tulang rawan. Omega Guard boleh mengurangkan reaksi keradangan dalam sendi-sendi..jadi ia boleh membantu mengurangkan gejala-gejala dalam penyakit sendi. omeg- juga bertindak sebagai pelincir. ia membantu kita untuk bergerak dengan lebih bebas.

Kajian terkini menunjukkan pengambilan asid lemak omega3 bersama glukosamina dapat meningkatkan kesihatan sendi daripada mengambil glukosamina sahaja.  


3. Mengekalkan Sel Tulang yang Sihat

Ostematrix merupakan kalsium yang penting untuk kesihatan tulang, otot dan ligamen. Magnesium pula diperlukan untuk mengasimilasikan kalsium ke dalam tulang dengan mencegah pembentukan kalsium dalam tisu-tisu lembut dan sendi-sendi.

Ramai orang mengambil terlalu banyak kalsium tetapi tidak cukup magnesium. Kajian menunjukkan pengambilan kalsium yang mencukupi bukan sahaja membantu menguatkan tulang temulang tatapi juga membantu mengurangkan gejala osteoarthritis.

REVIEW DARIPADA LYANA SENDIRI:

Ibu Lyana sendiri sering mengadu sakit lutut dan sakit pinggang, nak solat pun dah mula terasa susah nak rukuk dan juga bila nak bangun daripada sujud untuk ke rakaat seterusnya. Alhamdulillah, lebih kurang tiga hari selepas consume, Ibu kata kaki dia dah kurang rasa sakit and now memang completely better.


Untuk Lyana sendiri, alhamdulillah sepanjang pregnancy Lyana consume Ostematrix memang tak de kena cramp and sakit pinggang yang terlampau. So Lyana sarankan ibu-ibu hamil semua yang ada masalah kekejangan atau cramp semasa hamil, Ostematrix pilihan yang terbaik untuk anda.

Testimoni daripada customer Lyana sendiri:




Pencegahan awal digalakkan untuk menjadikan kita lebih sihat pada masa akan datang. Sama ada kita penghidap sakit sendi atau pun tidak, adalah penting mendapatkan nutrisi sendi seiring dengan peningkatan usia.

Kecantikan memang penting untuk kita jaga, tetapi jangan lah sampai kita abaikan kesihatan sendi dan tulang dalam masa yang sama.



Untuk anak-anak yang baik dan penyayang sekalian :)

Jangan biarkan sakit sendi dan lutut ini menganggu pergerakan orang yang tersayang. Jadikan ianya sebagai hadiah setiap bulan untuk ibu dan bapa kita, inshaaAllah dapat membantu mereka yang kita sayang untuk menjalani kehidupan dengan lebih baik.


Your Health and Beauty Consultant
NUR LIYANA | lyanahisham@yahoo.com
Whatsapp: 0162099703
WeChat ID: lyanahisham
Instagram: @lyanashaklee , @lyanahisham_
Facebook: Lyana Hisham or White Lavender (page)

 
Copyright @2016 Lyana Hisham
All Right Reserved
Designed By Shahada Fauzi
Powered By
Blogger.com