Saturday, October 13, 2018

MY 2ND PREGNANCY

Assalamualaikum and hye :)

Entry nih Yana post sebagai kenangan bila anak-anak dah besar nanti.

Syukur Alhamdulillah, 27 April 2018 adalah hari di mana Yana first tahu yang Yana positive pregnant. Masa nih period dah delay, terus suruh Husband belikan upt test and check.



Paling semua kaum wanita excited, bila nampak double line. Alhamdulillah :')

Then masa 6 Mei 2018, saje gataii pergi beli upt yang digital pulak. Nak puaskan hati sebelum pergi check up and scan lah kononnya.



Paling nyata dan jelas. Terus esoknya pergi scan :)

Alhamdulillah segala mabuk-mabuk loya bagai dah takde start masuk 4 bulan. Masa 1st trimester jelah yang teruk sampai rasa lemah longlai sungguh. Selera makan langsung takde, pedas sikit tak boleh, angin banyaknyaa sungguh tak selesa, muntah tak kira masa. Fuhhh! Memang mencabar sangat. Tapi bersyukur jugak sebab pregnancy kali nih a lot better daripada masa Ayish dulu tau. Time Ayish dulu sampai 6-7 bulan baru lah okay. Lama kan?

Disebabkan takde selera makan semua, Yana memang totally kena bergantung pada supplement untuk make sure Yana dapat cukup keperluan nutrisi. Yelah, risaunya baby dalam perut nih nak kena grow kan? So kalau tak makan nanti macam mana? Daripada mana baby nak dapat cukup nutrisi?

And of course, pilihan Yana kali nih tetap dengan Set Hamil Shaklee. Complete segala nutrisi untuk my baby.



Dari kiri: Kalsium + Magnesium, Vitamin B lengkap + Asid Folik, Omega-3, Protein lengkap, Vitamin C, Multivitamin lengkap + Iron.


Banyaknya item dalam Set Hamil nih Yana, Yana consume semua sekali ke?

Yes of course Yana consume semua. Sebab macam Yana cakap tadi, I have to make sure Yana cukup vitamins and nutritions setiap hari. Yana share sedikit manfaat dan kebaikan setiap supplement dalam Set Hamil yang Yana consume.



ESP : Yang nih memang penting untuk Yana sebabnya Yana nih sometimes lambat breakfast. Tak boleh biar perut kosong pagi pagi, kesian la kat baby.. ESP nih Yana biasa Yana ambil untuk alas perut sebelum heavy breakfast. Lagi satu, ESP nih energy booster jugak tau, bila consume ESP Yana kurang rasa letih walau pun perut makin membesar.

B COMPLEX : Nih memang penting untuk consume dari awal pregnancy sebab ada Folic Acid. Bila dah masuk ke 2nd and 3rd Trimester pun, Yana still continue consume sebab Vitamin B bantu tukarkan gula berlebihan dalam darah kepada tenaga. InshaaAllah dapat elakkan masalah GDM masa pregnancy.

VITA LEA : Yang nih pun Yana consume dari awal sebab Yana sejak kecik ada masalah tekanan darah rendah. Sebelum pregnant pun dah low BP, masa pregnant lagi kena jaga. Iron juga sangat membantu untuk make sure bacaan HB cantik dari awal pregnancy.

OSTEMATRIX : Wajib untuk ibu mengandung yang jenis tak minum susu. Untuk yang minum susu, tak perlu ambil OSTEMATRIX nih pun tak pe. Macam Yana memang ada jugak la minum susu tapi time pagi jer bancuh dengan ESP. Still tak cukup total intake untuk daily calcium. Yana memang suka OSTEMATRIX nih sebab dia membantu untuk atasi sakit sakit seluruh badan khususnya pinggang, belakang, kaki, lutut dan juga bantu atasi masalah susah buang air besar. 

OMEGA GUARD : Doctor memang sarankan ambil Omega-3 semasa hamil sebab bagus untuk perkembangan minda baby dalam kandungan. Yang ada masalah high BP and kolestrol pun bagus consume. Selain itu, OMEGA GUARD nih jugan bantu mengelakkan berat badan naik mendadak semasa hamil.

SR VITA C PLUS : Yana ambil Vitamin C untuk boost my inmune system. As a Mama, memang nak always jaga kesihatan so Vitamin C nih la yang sangat membantu. Memang Vitamin C tak boleh elakkan demam selsema semua tu, tapi apa yang Yana perasan kalau Yana dah start rasa nak demam ke selsema ke, biasanya kejap jer dah okay. Takkan ambil masa berhari hari untuk baik. Vitamin C juga bagus untuk immune baby dalam kandungan.

Sebenarnya depends pada individu untuk ambil ikut keperluan masing masing. You boleh consume mana yang you perlukan sahaja 🙂


On my 29th Birthday, masa nih 27 weeks. Cuba teka baby boy ke girl? :)


Kalau tanya pada Yana cabaran terbesar pregnancy kali nih, Yana rasa part sakit pinggang datang menyerang tu yang paling tak tahan. Biasa bila kena sakit pinggang extra nih Yana akan up kan dose untuk kalsium baru lah dia okay and rasa lega bila bangun esoknya.
Apa-apapun, setiap kesakitan yang kita hadapi masa mengandung nih ada ganjarannya inshaaAllah. Kadang rasa nak merungut dan mengadu sakit kat Husband tapi bila baby kicking gerak-gerak terus tak jadi duk bayangkan jer dia keluar nanti :')

Walau macam-macam dugaan yang datang masa pregnancy terutamanya part morning sickness tadi, Yana rasa enjoy setiap kali pregnancy. Paling tak sabar masa setiap kali check up nak scan jumpa baby. Ayish pun hari-hari duk kiss perut sayang kat adik dia. Yana pasti dia pun tak sabar nak tunggu adik dia keluar, dah nak jadi abang dah :')


Moga Allah sentiasa lindungi anak Mama kat dalam perut nih dan permudahkan segala urusan sehingga melahirkan nanti. Aminn


Last month, masa pergi Europe trip. Nanti inshaaAllah Yana akan share on my next entry :)


 
Copyright @2016 Lyana Hisham
All Right Reserved
Designed By Shahada Fauzi
Powered By
Blogger.com