Sunday, July 17, 2011

90/10 Principle.

Assalamualaikum..


Hari tuu kat ofis, saye betol-betol rasa annoyed giler dengan seseorang nih, yang dah mengacau keje saye. Seriously, saye hampir tak de mood nak keje hari tuh. Hanya dengan membaca satu email nih buat mood saye terus hilangg. Rasa macam nak campak jer orang tuh kat sungai Muar, dah dekat sangat dah dengan tempat saye keje senang sikit nak campak! Nasib lah ade member baik saye sorang nih forward satu mail kat saye, about Principle 90/10. Meh saye explain kat korang dengan menggunakan bahasa and ape yang saye faham daripada mail yang member saye forward tuh erk.

Sometimes kan dalam kehidupan seharian kite, there are times which our day suddenly became horrible terus tak de mood sampai lah ke malam and may be sampai berhari-hari hanya disebabkan one thing yang happen during the beginning of the day. Then mula lah buat semua keje pon tak jadik, semua orang pun rasa nak dimarah, bile drive rasa nak hon jer kat semua orang lain yang kacau jalan and senang citer segala ape pon serba tak kena.


Surely korang pernah rasa macam nih kan, even orang yang penyabar macam mane pon for sure sekali seumur hidup dier pernah rasa perasaan macam tuh. Cume yang berbeza nyer hanya the way setiap orang atasi perasaan tuh, it's either you react positively or you react negatively towards the things that happen to you. Nih laa yang melibatkan Principle 90/10, 10 percent adalah perkara yang kite tak boleh nak halang daripada berlaku pada kite but 90 percent pulak adalah cara kite handle perkara tersebut.


Okayh, contoh nyer macam nih..


Let say pagi tuu korang nak pegi keje, korang dah siap semua lah. Jam masa tuh pukul 6.45 a.m, korang kena masuk keje sebelum pukul 8.00 a.m. Then bile turun nak pegi breakfast, adek korang pulak buat slack. Dier tertumpah kan air milo kat baju korang. Habis lah, dah lah baju color putih memang terus nampak kotor dier. Ape reaksi korang lepas tuh??


If korang menunjukkan reaksi negative..


Korang terus naik hangin kat adek korang, membebel-bebel marah sampai adek korang pun nanges dah. Korang pulak lepas bebel-bebel baru terhegeh-hegeh nak naik atas kena tukar baju semua. Bila turun bawah balik, tengok-tengok adek korang dah kena tinggal dengan bus gara-gara dier pegi toilet cuci muke sebab dier nanges tadi. Jam masa tuu dah pukul 7.15 a.m. Dah korang nak kena hantar adek korang pegi sekolah pulak. Sekolah tuu dah lah jalan dier the other way, lepas tuu jalan jam pulak ade accident.. Dah makan masa dekat setengah jam! Lepas hantar adek korang nak kena pegi ofis jalan jam tak habis lagik.. Sampai-sampai ofis dah terlewat dah pukul 8.20 a.m, bos pulak membebel sebab korang datang lewat dah laa ade briefing pagi tuu yang korang kena lead. Terus satu hari tuu keje jadi serba tak kena. Balik keje adek pulak masam muke dengan korang gara-gara hal pagi tadi. See, satu hari miserable terus hidup korang hanya sebab reaction korang yang first pagi tadi sebab adek korang tertumpahkan air milo kat baju korang.


Cube kalau korang menunjukkan reaksi yang positive pulak..


Korang tarik nafas and cakap, "It's okayy.." and adek korang pun cakap, "Sorry, adek tak sengaja.." Lalu korang senyum and terus naik atas tukar baju, tak sampai sepuluh minit pun. Then korang turun tengok adek korang tengah nak naik bus pegi sekolah. Korang pun sambung breakfast then lepas breakfast terus keluar pegi keje. Jalan tak berapa nak jam sangat sebab awal lagi baru pukul 7.15 a.m. Korang sampai ofis jam baru 7.30 a.m, and korang pun prepare ape yang patut untuk briefing pukul 8.00 a.m which korang yang kena lead. So everything goes well all the day. Balik rumah terus ready for dinner with the whole family.


See the difference? :)


P/S: Everything happens for some reasons. We might not know and control whatever that happen to us, but we could decide on how we want to manage them.


35 feedback(s):

Dayana Nasir said...

betul la tu. tapi kan kita takleh nak elak. mesti ada satu hari tu yang macam badluck day. semua yang kita buat mesti ada yang tak kena. huhu. and yeah depends on cara kita respond.

aizadalias said...

=D

cik hani said...

setuju 100% tetapi harap kite semua dapat praktis ni dalam kehidupan

ha_ni said...

being positive is the best way to solve everything . :)

♥CIK SHA♥ said...

ini bermaksud, apa saje yg terjadi, kite kenalah jadi positif kan?cuba tangani apa yg berlaku dengan tenang..bukan terus nak marah2..


tapi betullah..kalau pagi2 tu mood kite dah spoil..memang the whole day semua jadi serba tak kena..

aNaYaNa said...

Lyana..u could be such a great motivator..:)..jelas maksud yang awak sampaikan..i loike!sengih2 baca..hehe..

saharinasaharudin said...

agree :)

Lyana Hisham said...

dayana, iyep..but we're the one yg tentukn sama ada hr kite terus 'bad' day' atau x :)

Lyana Hisham said...

aizad, i guess u pon ad jugak gone thru bad day kn :P

Lyana Hisham said...

cik hani, that's y kena pk gne akal.. kann :)

Lyana Hisham said...

ha_ni, ya rite.. that's the point :)

Lyana Hisham said...

cik sha, iye betol.. sbb tu kena pndai control emosi kite sendri :)

Lyana Hisham said...

anayana, kena motivate diri sndri betol2 dlu br leh motivate org..hehe

Lyana Hisham said...

saharina, kann :)

deqyalalink in-situ said...

btul.tp mesti kne mngamuk dulu bru jd mood ok huhu

mimi fatin said...

kesimpulannya, think positive la kan

mimi fatin said...

kesimpulannya, think positive la kan

wanizati said...

best best . just satu point je. sume bole berubah . like post nih sgt sgt :D

PhatLady said...

Moral of The Story : ape2 perkara negatif yg jadik kat diri kita, cuba bertenang & tingkatkan kesabaran. Fikir positif. InsyaAllah semua tuh dilalui tanpa sebarang masalah.


p/s: still cuba bertenang wlupun hangin dgn sorg pegawai kat opis.

pepagi masuk keje dah kne sindir cam nih "..kucen mati, cuti sampai 4 hari beb.."

owhh..kelakar la sangat kalo akak yg kne sindir.

1- yer..kucen akak mati...tp cuma pegi keje dgn mata bengkak selama seminggu berkeadaan mcm tu.

2-cuti 2 hari ok..bkn 4 hari... itupun seminggu selepas kehilangan kucen & xde kene mengena ngan kucen.

3-sendiri cuti x libatkan kerja org lain, bkn masuk opis punch kad pastuh lesap x nmpk btg idung, ptg time nak balik baru nampak muka..

isk...SABAR jer la........ ;)



3-

Nelly Ixora said...

betul.tp bile tbe wktu kejadian xtau sempatke tidak nk pikir postive,haha.trus mengaummje...adoi

Cik Syeeda Sobbihi said...

wahhh..mulakan hari anda dgn ceria!

May Maisarah said...

Wahhh wahhh wowwww! Input yg sgt berguna. Thanks Yana!

Syue said...

So, conclusionnya kita kena selalu react positive. Yeahh, reminder to myself ;p

Lyana Hisham said...

deqya, mengamuk is not necessary la..buat pnat je..hehe

Lyana Hisham said...

mimi, yer betol :)

Lyana Hisham said...

wani, that's right~ sbb tu kena pk gune akal yg waras :)

Lyana Hisham said...

phatlady, ala kak..biase la tu mulut manusia nih mcm2 kn..wat xtau aje :)

Lyana Hisham said...

nelly, yana pun kdg2 cmtu..tp ble nk hangin tuu kena la cube control emosi :)

Lyana Hisham said...

cik syeeda, ya rite :)

Lyana Hisham said...

may, just share ape yg yana bace :)

Lyana Hisham said...

syue, haa betol :)

PjotMukhtar said...

4wd email 2.cm teringin je nk baca.hehe

nazirah said...

wow !! ketaranye perbezaan tu ..
to be positive then negative.. bgus2.. nak amalkan prinsip ni gak la tanx yana for sharing ;)

Lyana Hisham said...

pjot, meh bak email awk :)

Lyana Hisham said...

nazirah, kann..yana pun tgh cube praktik kn nih :)



 
Copyright @2016 Lyana Hisham
All Right Reserved
Designed By Shahada Fauzi
Powered By
Blogger.com