Sunday, July 17, 2011

90/10 Principle.

Assalamualaikum..


Hari tuu kat ofis, saye betol-betol rasa annoyed giler dengan seseorang nih, yang dah mengacau keje saye. Seriously, saye hampir tak de mood nak keje hari tuh. Hanya dengan membaca satu email nih buat mood saye terus hilangg. Rasa macam nak campak jer orang tuh kat sungai Muar, dah dekat sangat dah dengan tempat saye keje senang sikit nak campak! Nasib lah ade member baik saye sorang nih forward satu mail kat saye, about Principle 90/10. Meh saye explain kat korang dengan menggunakan bahasa and ape yang saye faham daripada mail yang member saye forward tuh erk.

Sometimes kan dalam kehidupan seharian kite, there are times which our day suddenly became horrible terus tak de mood sampai lah ke malam and may be sampai berhari-hari hanya disebabkan one thing yang happen during the beginning of the day. Then mula lah buat semua keje pon tak jadik, semua orang pun rasa nak dimarah, bile drive rasa nak hon jer kat semua orang lain yang kacau jalan and senang citer segala ape pon serba tak kena.


Surely korang pernah rasa macam nih kan, even orang yang penyabar macam mane pon for sure sekali seumur hidup dier pernah rasa perasaan macam tuh. Cume yang berbeza nyer hanya the way setiap orang atasi perasaan tuh, it's either you react positively or you react negatively towards the things that happen to you. Nih laa yang melibatkan Principle 90/10, 10 percent adalah perkara yang kite tak boleh nak halang daripada berlaku pada kite but 90 percent pulak adalah cara kite handle perkara tersebut.


Okayh, contoh nyer macam nih..


Let say pagi tuu korang nak pegi keje, korang dah siap semua lah. Jam masa tuh pukul 6.45 a.m, korang kena masuk keje sebelum pukul 8.00 a.m. Then bile turun nak pegi breakfast, adek korang pulak buat slack. Dier tertumpah kan air milo kat baju korang. Habis lah, dah lah baju color putih memang terus nampak kotor dier. Ape reaksi korang lepas tuh??


If korang menunjukkan reaksi negative..


Korang terus naik hangin kat adek korang, membebel-bebel marah sampai adek korang pun nanges dah. Korang pulak lepas bebel-bebel baru terhegeh-hegeh nak naik atas kena tukar baju semua. Bila turun bawah balik, tengok-tengok adek korang dah kena tinggal dengan bus gara-gara dier pegi toilet cuci muke sebab dier nanges tadi. Jam masa tuu dah pukul 7.15 a.m. Dah korang nak kena hantar adek korang pegi sekolah pulak. Sekolah tuu dah lah jalan dier the other way, lepas tuu jalan jam pulak ade accident.. Dah makan masa dekat setengah jam! Lepas hantar adek korang nak kena pegi ofis jalan jam tak habis lagik.. Sampai-sampai ofis dah terlewat dah pukul 8.20 a.m, bos pulak membebel sebab korang datang lewat dah laa ade briefing pagi tuu yang korang kena lead. Terus satu hari tuu keje jadi serba tak kena. Balik keje adek pulak masam muke dengan korang gara-gara hal pagi tadi. See, satu hari miserable terus hidup korang hanya sebab reaction korang yang first pagi tadi sebab adek korang tertumpahkan air milo kat baju korang.


Cube kalau korang menunjukkan reaksi yang positive pulak..


Korang tarik nafas and cakap, "It's okayy.." and adek korang pun cakap, "Sorry, adek tak sengaja.." Lalu korang senyum and terus naik atas tukar baju, tak sampai sepuluh minit pun. Then korang turun tengok adek korang tengah nak naik bus pegi sekolah. Korang pun sambung breakfast then lepas breakfast terus keluar pegi keje. Jalan tak berapa nak jam sangat sebab awal lagi baru pukul 7.15 a.m. Korang sampai ofis jam baru 7.30 a.m, and korang pun prepare ape yang patut untuk briefing pukul 8.00 a.m which korang yang kena lead. So everything goes well all the day. Balik rumah terus ready for dinner with the whole family.


See the difference? :)


P/S: Everything happens for some reasons. We might not know and control whatever that happen to us, but we could decide on how we want to manage them.


 
Copyright @2016 Lyana Hisham
All Right Reserved
Designed By Shahada Fauzi
Powered By
Blogger.com