Wednesday, March 7, 2012

Liburan di Bandung.

Assalamualaikum..

Attention first: This entry will surely be full of pictures. 

Alhamdulillah, I safely arrived at Malaysia bumi terchenta yesterday. The flight from Bandung to KL supposed should take around two hours but pilot terlebih cekap agak nyer semalam maka jadi lah one and a half hour only. Seriously rasa tak puas jer, next time should take a week baru cukup agak nyer.. Huu~

I went there with my Ibu and Encik Kesayangan's family, his parents and his brother.

Okayh.. Let starts on the journey :)

Day 1.
Alhamdulillah, safely arrived to Bandung (Saturday's evening).

Dalam Taksi ya Pak, on the way pegi hotel. We stayed at Amaris Hotel, kat Cihampelas. 
Kat situ pun ade Cihampelas Walk, boleh pegi shopping..





Some of the food that we ate for dinner..


Ibu and Mak :)


Jco's yogurt ~ Nyummmy! 



Cihampelas walk. 

Ku kira kan ini orang, rupanya boneka aja.. Teehee! :P


Day 2.


 Breakfast dulu, 7 a.m Bandung equals to 8 a.m Malaysia.




Location: Gunung Tangkuban Parahu.








Beli souvenir untuk dak ofis. Tawar-menawar memang kena terer.. Haa yang bab tawar-menawar nih memang Encik Kesayangan punye expertise ;)



Strawberry yang memang superb giler maniss banget!


Kalau pegi kat situ, nasihat daripada saye jangan lah korang stop by bila ade penjual nih nak jual barang kat korang. Sebab bila korang start tanye harga jer, for sure sampai korang panjat ke atas pun diorang keep on follow. Memang merimaskan! Senang citer selagi korang tak beli laa diorang nih takkan blah dari situ. Huhuu~

Location: Sari Ater Hot Spring.


Sangat ramai orang sebab weekend, so we just took a walk and decided untuk tak main-main air. Hectic sangat tak nak lah, air pun dah keruh semacam. Uhuk! Next time nak pegi sini weekend tak boleh, kena pegi during weekdays baru laa tak ramai macam nih.


 "Waduh.. waduhh.. Cowok-cowok ganteng dari Malaysia..." :P


Then we moved on to our next location to Rumah Stroberi. Haa nih bukan macam strawberry park ke hape erk, nih restaurant tempat makan. Perjalanan ke sana memang buat kepala I pening, jalan berlubang nyer lain dah laa sempit. Kiri kanan rumah memang rapat-rapat giler kedudukan dier. Sangat hectic and crowded! But interesting jugak dapat tengok life style kat tempat orang kan.. Syukur alhamdulillah the restaurant was great! The food sangat awesome, the place is very beautiful and cozy. It was totally worth it! :)

Location: Rumah Stroberi

Lunch time..


 Ikan gurame nya baguss banget! Semua nya enak-enak..


 Bebek nya juga.. Terbaekkk!


Jus stroberi asli yang dingin.. Nyaman deh..

Ini cewek barangkali mau jadi model tudung saji ya? :P




On the way back dari Rumah Stroberi, suddenly nampak jalan sempit berlubang-lubang tadi macam jam laa pulak. Nampak ade orang berarak siap ade kereta kuda bagai. Ohh anyway, kat sane memang kereta kuda pun dah macam motor kat tempat kita. Motor toksah citer laa, memang banyaaaak giler kat jalan raya. Memang traffic kat sane quite scary sebab diorang bawa macam dekat-dekat jer, tapi alhamdulillah tak de pulak nampak eksiden sana sini or kereta bercalar-calar ke.. Agak menakjubkan jugak laa sebab kalau kat tempat kita I bet for sure kalau drive macam tuu dah bersepah eksiden. And one more thing, diorang memang suke betol bunyi kan hon. Kalau kat Malaysia kena hon sure angin jer kann? :P


Interesting culture: Suatu majlis untuk meraikan budak-budak lelaki yang baru selesai bersunat. Diorang nih akan dijulang dan dibawa berarak. Kalau tak silap driver yang jadi our tour guide tu kata nih adat Kaum Sunda.

Malam pulak..... Shopping time!!!! :D

Location: Rumah Mode.



Rumah Mode, the best shopping place ever! Seriously baju jeans semua cantek-cantek and harga yang sangat lah besttttt! :D

Location: Rumah Makan Garuda.



We had Nasi Padang for dinner.. First time makan nih. Not bad tapi sini mahal sikit. I guess sebab the place kot yang quite comfortable ala-ala hotel. Teringat pulak sambal ijo dier yang sedaaap and berasa giler.. And also, first time Encik Kesayangan belajar makan pete.. Yeay! Boleh geng ;)

Day 3.

Location: Kawah Putih.



Encik Kesayangan and Abang Ayie.



With his father :)



Speechless masa first time nampak.. Rasa macam kat alam lain pulak sebab cantik banget tempat nih.. Subhanallah, indah sungguh ciptaan Allah..

Picture perfect! :)

Our favourite shot ;)


Ohh cowok dari mana ya ini.. Bisa nggak berkenalan sama saya? Hiks!

Location: Rumah Makan Nasi Padang near to Pasar Baru 
(lupa pulak name restaurant tuu..)

Sini jauh lebih murah compare to nasi padang which we had for dinner previously. Pun boleh tahan sedap jugak..

Location: Pasar Baru.

Jalan-jalan, cari kain..


Pasar Baru nih tempat-tempat nak beli kain ke, telekung ke, blouse ke dan yang seumpama dengan nyer. Kain kebaya pun cun gilers and jauh lebih murah compare to yang jual kat tempat kita. Kain cotton and telekung beli kat sini memang terbaekk laa.. Puas hati sangat dengan kualiti and harga yang ditawarkan. 

Psst.. Thank you Encik Kesayangan belikan I telekung :)

Malam sambung lagi shopping kat Rumah Mode, The Secret and factory oulet lain-lain near by. Time nih pegi bertiga jer, dengan ibu and Encik Kesayangan. Bapak, Mak and Abang Ayie dah balik hotel sebab kepenatan. Then we had our dinner at a cafe nearby Fashion World.


Location: Bober's Cafe.

Muka capek after shopping..

Chicken honey lemon.

Ayam rica-rica.

Torqilla chips.

Jus sirsak (soursop) + Yogurt Mesir + Jus Stroberi (pure)

Day 4.

Nak balik dah.. Sob sob! "Kota Bandung, kita ketemu lain kali ya..?"


Everytime naik kenderaan tak kisah lah kereta ke, bus ke, air bus ke.. Saye sentiasa prefer untuk duduk tepi sekali kat tingkap. Sebab nyer, saye suka nak tengok and menghayati scenery kat luar.. Feeling-feeling laa konon.. Ngee :D


Subhanallah.. Sangat cantik kann?

Till we meet again next time Kota Bandung.. Tak puas rasa berjalan paling best kat Kawah Putih memang sangat lah cantik tempat dier. Also tak puas shopping rasa macam orang kaya jer shopping ratus-ratus ribu sekali keluar. Risau jer lepas nih pegi shopping kat dalam negara sendiri balik tangan kosong jer sebab terasa mahal barang-barang kat sini :P

P/S: Bila pegi tempat orang tengok kehidupan orang yang sukar untuk mencari rezeki, rasa bersyukur sangat dengan apa yang kita ada kat negara sendiri.






 
Copyright @2016 Lyana Hisham
All Right Reserved
Designed By Shahada Fauzi
Powered By
Blogger.com