Saturday, November 9, 2013

Vitamin B-Complex by Shaklee: Awak ada MIGRAIN?

Assalamualaikum..

Dari zaman sekolah, sampai zaman universiti hingga lah ke alam pekerjaan ada satu masalah kesihatan yang sering mengganggu saya especially bila saya dalam tekanan dan stress disebabkan bebanan kerja yang terlampau banyak, atau pun setiap kali saya nak datang period.

Apakah masalah kesihatan itu yang saya maksudkan?
Apakah masalah kesihatan itu yang mengganggu hari-hari saya?
Apakah masalah kesihatan itu yang bila dia datang jer mesti confirm terbaring atas katil sepanjang hari?

It's MIGRAINE............. T____T

Seriously the pain is killing me..

MIGRAIN nih berpunca daripada tekanan dan stress yang melampau sebab tuu even kita masih muda remaja pun boleh kena sebab kita rasa stress dengan study. Mungkin disebabkan class yang pack, notes yang kena hafal, tutorial yang perlu disiapkan lagi and also exams yang hampir tapi rasa macam tak ready nak hadapinya. All this I had been through before so adik-adik, percaya lah kakak memang faham masalah awak tuh :)

Then bila masuk alam pekerjaan pulak, kerja kat office yang bertimbun ditambah dengan perangai BOS yang super cerewet.. Ini lagi boleh tambah migrain kuasa dua!

Selain stress, antara sebab-sebab lain yang boleh menyebabkan migrain termasuk lah:

  • Makan makanan yang ada Tyramine such as CHEESE (patut pun ini lah makanan favourite dari dulu, kini dan selamanya)
  • Makan makanan yang ada MSG (ajinomoto tu asal masak jer letak, asal letak jer masak.. Ehh??)
  • Bau asap rokok, terdedah dengan bunyi bising
  • Suka minum minuman yang berkafein
  • Stress dan tekanan
  • Jadual waktu tidur tak tetap atau tidur tak cukup
  • Waktu makan tak terjaga lepas tu biar perut kosong terlalu lama (ni bukan setakat migrain, gastric pun datang sekali)
Nampak tak betapa banyak sebab yang boleh membawa kepada MIGRAIN? Sebab tu kita kena cari option lain macam mana nak elak dan atasi masalah migrain nih :)

Sebelum saya jumpa option yang terbaik untuk saya atasi masalah migrain yang saya alami setelah sekian lama nih, saya biasa telan panadol dua biji lepas tu tidur.. Memang lah macam berkesan masa awal-awal, tapi after sometime panadol pun dah tak berfungsi untuk hilangkan migrain malahan makin teruk lagi ada laa.. Biasa dalam few hours boleh baik, nih boleh sampai 2-3 days. Okayh ni dah kes parah.... Sebab panadol dos rendah tak jalan, bila demam pun doctor terpaksa bagi extra medicine sebab panadol yang paracetamol biasa dah sebati dengan badan so tak berjaya untuk bagi diri ini kembali sihat bila demam atau flu datang melanda.

Then kaji punya kaji... Ehh, Vitamin B-Complex Shaklee nih ANTI-STRESS. So I guess it might help me to solve my problem.. Perhaps.

After a month I consumed, memang obvious migrain dah tak datang lagi lahh.. Even baru-baru ni datang period, tak de langsung migrain at all. Senggugut tu memang Alhamdulillah lah since amalkan GLA Complex and Alfalfa memang tak de lagi dah nak sakit-sakit senggugut macam dulu-dulu. But this time, byebye migraine.. Happy! :)


Vitamin B-Complex merupakan gabungan dari beberapa vitamin larut air. Komponen B-Complex terdiri daripada:
  • B1 (thiamin)
  • B2 (riboflovin)
  • B3 (niacin)
  • B5
  • B6 (pyridoxine)
  • B12 (cobalamine)
  • Folic Acid
  • Panthothenic Acid
  • Biotin
Setiap komponen dalam vitamin B-Complex memiliki fungsi yang khusus. Vitamin B-Complex membantu dalam fungsi sistem pertahanan tubuh dan saraf yang sihat. Ia juga membantu dalam penghasilan sel darah merah dan mampu mencegah anemia.

Apakah kepentingan lain B-Complex terhadap tubuh?
  • Membantu untuk mengekalkan tisu otak yang sihat, saraf, kulit, mata, rambut, hati dan mulut, serta otot di dalam saluran usus gastro.
  • Terlibat dalam penghasilan tenaga dan berguna untuk kemurungan dan stress. Ia adalah nutrien anti-tekanan.
  • Diperlukan untuk pembentukan darah, dengan itu, ia membantu mencegah anemia.
  • Membantu untuk mengelakkan sawan, epilepsi, dan membantu mengatasi keletihan dan ketagihan makanan.
  • Membina rambut yang sihat dan mencegah uban.
  • Membantu dalam merawat alergi dan menyembuhkan luka
  • Membina tindak balas imun, mencegah kemandulan, masalah haid, multiple-sclerosis, gangguan saraf, skizofrenia, membantu fungsi seksual, kesukaran penglihatan, masalah kehilangan berat badan dan melindungi daripada keracunan plumbum.
  • Folic Acid dalam B-Complex Shaklee merupakan vitamin B9 yang sangat penting bagi wanita sebagai persediaan untuk mengandung. Tujuannya untuk membentuk saraf tunjang bayi pada peringkat awal kandungan, di samping sebagai agen pertumbuhan dan pembinaan sel-sel dalam badan.
  • Folic acid dapat membantu dalam pencegahan kecacatan kandungan namun yang penting sekali adalah Saintis telah memastikan bahawa Folic Acid membantu dalam pembentukan sel-sel otak, tukang belakang, organ, kulit dan tulang bayi.
So now, no more migraine and my skin pun makin sihat sejak amalkan supplement untuk kecantikan (B-Complex, Vitamin E, Vitamin C and ESP). Collagen Powder dah tak ambil kerap pun since my skin Alhamdulillah makin sihat dan bebas daripada segala jerawat, parut jerawat pun dah almost tak de.. Happy and makin in love with Shaklee Products :)

Sekarang dah boleh makan ini :P

Okay for any orders or inquiries, you may email to me at lyanahisham@yahoo.com or message me at We Chat, my WeChat id is lyanahisham.

Pentingnya kita menjaga kesihatan dan kecantikan itu untuk memudahkan kita melalui urusan duniawi selain membantu kita untuk melaksanakan ibadah dengan lebih sempurna insyaAllah dengan fizikal dan mental yang sihat. Islam menuntut umatnya menjaga nyawa, bererti menjaga kesihatan diri dengan sebaik-baiknya.

Till then lovelies,

Assalamualaikum and take care.


 
Copyright @2016 Lyana Hisham
All Right Reserved
Designed By Shahada Fauzi
Powered By
Blogger.com