Thursday, January 30, 2014

Dunia Shaklee Part 1.

Assalamualaikum..

Segalanya bermula selepas saya minum ESP Shaklee. Masa tu sebelum kahwin, saya order se-canister ESP dengan seorang kawan yang mana kini dia lah mentor Shaklee saya, Nana. ESP banyak buat saya lebih bertenaga, tak mengantuk kat tempat kerja almaklum lah fikiran asyik memikirkan segala wedding preparations. Memang orang kata tidur tak lena, mandi tak basah. Ewahh!

Masa tu Beutskin sendiri dah tak berjaya nak bagi saya energy to the max. Kalah jugak akhirnya dek kerana tak cukup tidur dan banyak travel ke sana sini untuk settle kan segala persiapan kahwin. Asal weekend jer memang tak betah di rumah, even balik kerja Puan Besar kat rumah dah buat plan nak keluar ke sana sini. Fuhhh.. Memang letih badan, tapi for good lah untuk wedding sendiri kan? :)

So I saw my friend Nana nih tadi sibuk share kebaikan ESP kat facebook. Mula-mula macam tak heran, tapi bila rasa keletihan badan tahap lesu dah melampau, itu tandanya I have to do something. So rajin lah google pasal ESP nih and nampak banyak gilaa testimoni cakap berpuas hati lepas consume.

Nak untuk energy!
Nak kulit cantik and glowing! 
Nak slim, perut flat pleaseeeeeeeee! 

Lalu saya pun nekad, "Aku kena cuba nih.."


And yes.... I fell in love with it! Luckily I am a soy lover, just that nak minum soy nih kena make sure yer soy yang uols minum adalah non-gmo and diproses dengan selamat serta betul.

Check list untuk peminat soy macam saya, take note on below yer.
Adakah soy drinks yang uols minum.....
  • Ditanam secara organik?
  • Tidak menjalani proses genetik (Non-GMO)?
  • Mengandungi 9 asid amino penting?
  • Dalam proses pembuatan untuk menghasilkan soya, kepingan soya dihancurkan dan dibasuh dengan air, bukan dengan alkohol?
  • Bahan anti-thyroid atau anti-pertumbuhan disingkirkan?
  • Diproses tanpa haba?
  • Ditambah dengan kalsium? (ketika minyak dikeluarkan, ia menjadi makanan berasid – ia menjadi neutral hanya jika kalsium ditambah)?
Kalau uols dapati semuanya atau kebanyakannya adalah TIDAK, so here's the time to change to ESP Shaklee :)

KACANG SOYA TIDAK ORGANIK (menggunakan baja kimia, pesticide, etc)
-Mengandungi khasiat yang rendah tapi tinggi nitrat.
-Kandungan nitrat yang tinggi membawa risiko KANSER!!!

KACANG SOYA GMO
-Lebih murah untuk menghasilkannya dan lebih berisiko kepada kesihatan pengguna kerana ia menghasilkan toksin!

9 ASID AMINO
-Adalah penting untuk proses penghasilan hormon, antibodi dan enzim.
-Kekurangan asid amino perlu ini menjadikan tubuh kita kurang berkesan untuk menjalankan proses-proses penting dalam tubuh.

KACANG SOYA DIPROSES DENGAN ALKOHOL
-Mengurangkan kadar isoflavone hingga 88%!
-Isoflavone adalah bahan yang mengurangkan risiko kanser.
-Ia juga penting dalam tindakan hormon dan jisim tulang.

BAHAN ANTI-TIROID & ANTI-PERTUMBUHAN
-Menyebabkan fungsi tubuh terganggu yang boleh meningkatkan risiko kanser.

KACANG SOYA YANG DIPANASKAN
-Akan meerosakkan kandungan protein di dalamnya.

KACANG SOYA YANG DIPROSES (DIBUANG MINYAKNYA)
-Akan menjadi berasid.
-Kalsium yang ditambahkan akan menjadikannya neutral semula.

Sebelum order masa tu dah study siap-siap and yakin what is good natural for my body. Yelah, kita ambil supplement untuk kesihatan so kena lah cari dari sumber yang terbaik. I am so glad that I found Shaklee, naturally safe for my body. Alhamdulillah..

Lepas ESP, mula cuba cari supplement untuk skin yang lain. Dah dapat kesan positif, harus lah move fast sikit untuk mencari supplement tambahan yang lain pulak. So I started to consume Sustained Release Vita C, Vitamin E Complex and Vitamin B Complex.


Sustained Release Vita C nih untuk kulit yang lebih cerah secara semula jadi di samping membantu masalah skin tone tak sekata. Kadang-kadang kita yang berhijab nih muka berbelang kan bila terdedah kepada cahaya matahari? So here, Vitamin C Shaklee inilah yang boleh membantu untuk mengatasi masalah itu. Kulit pun lebih sihat and glowing! Yang ada masalah kulit kering dan selalu mengelupas tu, Vitamin C Shaklee nih insyaAllah boleh membantu. Pregnant ladies nak anak kulit cantik pun elok ambil nih, ambil sekali bersama ESP. InsyaAllah baby nanti kulit cantik putih melepak macam baby Korea :)

B Complex bertindak sebagai anti stress yang merupakan antara punca kenapa kadang-kadang tumbuh jerawat besar kat muka. So byebye jerawat besar jerawat batu, you are not welcome at all! Kalau tengah plan nak pregnant or tengah pregnant, elok ambil sebab B Complex Shaklee nih special, ada Folic Acid untuk perkembangan physical baby.

Vitamin E Complex pulak untuk yang ada masalah jerawat, jeragat and parut jerawat. Makan Vitamin E Shaklee nih kalau tumbuh jerawat masa period pun nanti cepat jer kecut. Jeragat yang teruk pun boleh diatasi insyaAllah. Paling best, kesan-kesan parut jerawat yang lama pun boleh beransur hilang! Vitamin E nih also buat kulit makin halus and licin sebab dia bantu mengecilkan pori as well.

Kalau yang jenis parut berlubang tu, I suggest you take Shaklee Collagen Powder untuk build balik sel kulit muka. Kalau consistent, insyaAllah makin elok nanti permukaan kulit uols.


Testimoni customer selepas pengambilan Shaklee Collagen Powder.
 
Untuk yang sibuk tanya apa lagi Shaklee products yang saya consume, here's the list selain yang dah story kat atas tadi :)
 
-Omega Guard saya telan bila saya rasa saya over eating sebab taknak perut buncit nanti ada spare tyre malu jer dengan suami.
-Alfalfa saya cuma ambil bila.... erm taknak cerita lah segan. Yang penting untuk kesuburan, yang dah tau tu syhhhhhhh...
-GLA Complex saya makan bila period sahaja sebab period cycle sekarang dah stable. Kalau tak stable elok ambil every day tau untuk betulkan balik cycle dia.
-Cinch Tea kadangkadang bila terlupa ambil ESP waktu pagi and macam ngantuk kat office.
-Cinch Shake adik saya punya saya belanja dia, kadangkadang malas nak dinner saya minum ini untuk kenyang dan kekal slim.
-Collagen Powder seminggu sekali, just to make sure kulit nanti makin menua tak cepat kedut atau timbul garis halus tak diingini.
-Ape lagi yer? Rasanya yang makan or minum dah takde.
-Skin Care Nutriwhite saya guna cleanser, ultimate protection, soothing radiance and overnight renewal.
 
Untuk more info pasal products, boleh usha kat side bar sebelah kiri blog nih ada list entry uols tinggal click -> read -> understand -> nak order boleh email to lyanahisham@yahoo.com. Kalau malas nak email, add me at WeChat id saya lyanahisham. Digalakkan tulis message macam nih, "Hi akak, nak tanya pasal Shaklee." Haa nih technique nak cepat di approve :P
 
Till then. Baru Part 1 dah talk too much. Nantikan Part 2.... jengjengjeng
 
Have a bless day ahead. Assalamualaikum :)
 
Much Love,
Lyana Hisham
Shaklee ID 961271

6 feedback(s):

NurusyafiqaAtiqah said...

Salam sis..sye da sminggu pkai esp..tp jrawat makin hbat naik la.huhu..tp kulit mkin cerah..jrawat dr muka smpi ke bdan..jd truk sgt..knape ek? Huhu :(

Lyana Hisham said...

wsalam

u need to detox as well.. take Alfalfa :) sbb sometimes disebabkan digestion system x brp effective toxin keluar melalui skin..

TeTerBanG said...

assalamualaikum...

sy nak tnya pendapat kak lyana, antara ESP ngan E complex, yg mna patut sy ambek?

sy ada masalah kulit berminyak, jerawat, parut, alahan yg sgt teruk, n cepat letih.

sy student uni. so, bajet sy terhad. kalu boleh, nak consume salah satu ja.

harap kak lyana dpt membantu. thanks :)

Lyana Hisham said...

teterbang, take ESP :)

fatin_qill said...

Salam sis..
Kulit muka saya berbelang...lme da since sekolah lg. Antara esp,vit c & nutriwhite whine one is d best 4 me? If nutiwhite, bole x just ambik night cream?as i'm still a u studnt so limited bajet.

fatin_qill said...

Salam...
Kulit muka saya berbelang lme da since sekolah lg..btween esp,vita c & nutriwhite,mne yg plg sesuai? If nutriwhite,bole x just ambik night cream as i'm still a u studnt so limitd bajet. Terima kasih..



 
Copyright @2016 Lyana Hisham
All Right Reserved
Designed By Shahada Fauzi
Powered By
Blogger.com